Anarchy in the UKR

Innbundet
Bokmål
4 stars
4 av 5 stjerner (15)
Anarchy in the UKR
Anarchy in the UKR
 • Forfatter: Serhij Zjadan
 • Format: Innbundet
 • Antall sider: 256
 • Språk: Bokmål
 • Forlag/Utgiver: Pax Forlag
 • Nivå: Voksen
 • EAN: 9788253039237
 • Kom i salg: 23. feb. 2017
 • Utgivelsesår: 2017
 • Tittel på originalspråk: Anarchy in the UKR
 • Andre medvirkende: Zjadan, Serhij (for) ; Foldøy, Dagfinn (ove)
 • Utgave nr.: 1
 • Emnekategori: Biografisk skjønnlitteratur, Narrative emner: oppvekst, Narrative emner: politikk, Skjønnlitteratur som er oversatt
Se flere produktegenskaper
Tilbudspris 303,- Ordinær pris 349,-

Format

Kjøp på nett

Tomt på Nettlager. Sjekk klikk og hent
Anarchy in the UKR er en intens, poetisk road trip gjennom Ukrainas postsovjetiske landskap og nære historie. I en reise som i like stor grad speiler hans egen generasjons oppvekst i skyggen av Sovjetstatens fall som fortidens anarko-kommunistiske helter, oppsøker romanens forteller kjernestedene for Øst-Ukrainias anarkistiske historie. Romanen blir som et puslespill, der hver brikke legger en ny bit til bildet av Øst-Ukraina fra 1980-tallet til i dag. Vi hører om haiking, film og musikk, om togstasjonen som småbyens samlingssted, om unge menns første møter med alkohol, om statuene som hyller kommunismens fedre, industripalasser og andre sovjetiske praktbygg, universiteter, nasjonalpoeter og demonstrasjoner.

Bokas siste del, «Dagbok fra Luhansk» er fra april-mai 2014, ti år etter at romanen er skrevet. Her skildrer Zjadan sin reise inn bak frontlinjene til de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina, i et Ukraina i krig. Han forsøker å forstå hva som nå har skjedd, og reflekterer over det han ser, uten å ville dele virkeligheten og menneskene han møter inn i venner eller fiender. Han søker forståelse og ikke fiendskap, i en bok gjennomsyret av tanker rundt frihet, hva friheten betyr for menneskene og hvorfor den er nødvendig.

En uforglemmelig, vakker og rå roman fra et brennbart område i vårt nære Europa, fra en viktig og særpreget forfatter. Anarchy in the UKR er den første boken som er oversatt fra ukrainsk til norsk. Den åpner et vindu til en virkelighet vi hittil bare har kunnet høre bruddstykker om i internasjonale nyhetsmedier, på en måte bare virkelig kraftfull litteratur kan klare.

«Serhij Zjadan (47) er forfatteren og pønkmusikeren som ble krigskorrespondent. Denne skildringen fra Ukraina må du lese. Nå! [...] Han er nettopp blitt nominert til Nobelprisen i litteratur av det polske vitenskapsakademiet [...] Det er en roman med så store litterære kvaliteter at den på ingen måte gjør skam på en nobelprisnominasjon[...] Forfatteren har en helt egen stofflighet i språket sitt, alle sanser tas i bruk i de lange, innholdsmettede setningene som det er en oversetterbragd å ha gjendiktet til norsk [...] Det hviler en pønkattitude over teksten, en rastløs energi fyrt opp av øl, vodka og hasj.»
– Sindre Hovdenakk, VG

«Intenst og velskrevet om frihet, ansvar og anarkisme i et postsovjetisk, plaget Ukraina.»
– Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«Anarchy in the UKR er en litterær opplevelse av de sjeldne, og gir et innblikk i en betent og aktuell konflikt.»
– Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

«Løssluppen, leken, fandenivoldsk, ung og opprørsk»
– Atle Christiansen, Aftenposten  

«Et motspråk til maktspråket som krever monopol på sannheten.»
– Geir Pollen, Klassekampen

«Denne livlige boka gir et førstehåndsdykk i et Ukraina på randen av kaos, der man kan kunsten å klare seg med det man har for hånden, mens man møter vanskelighetene med et spottende smil.»
– Le Courier


Følg forfatteren på facebook! Mens krigen foregår i Ukraina legger han ut løpende oppdateringer fra den krigsherjede hjembyen Kharkiv på facebook-siden sin: https://www.facebook.com/serhiy.zhadan

4 stars
4 av 5 stjerner (15) 4 0 5 15
5 stars
20%
4 stars
27%
3 stars
40%
2 stars
13%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.