Protosjel

Pocket
Bokmål
5 stars
5 av 5 stjerner (2)
Protosjel
Protosjel
 • Forfatter: Maria Dorothea Schrattenholz
 • Innbinding: Pocket
 • Antall sider: 84
 • Språk: Bokmål
 • Forlag/Utgiver: Forlaget Oktober
 • Nivå: Voksen
 • EAN: 9788249523221
 • Kom i salg: 11. feb. 2021
 • Utgivelsesår: 2021
 • Andre medvirkende: Schrattenholz, Maria Dorothea (for)
 • Utgave nr.: 1
 • Emnekategori: Lyrikk av en forfatter, Moderne lyrikk (fra 1900 og fremover)
Se flere produktegenskaper
Tilbudspris 244,- Ordinær pris 279,-

Format

Hent i butikk

Sjekk beholdning i din bokhandel.

Reserver, vent på SMS og hent om en time.

Kjøp på nett

Sendes innen 1-2 virkedager
vi tar det vi får
noe mister vi sammen
noe mister vi hver for oss
begynner cellene å dele seg
klarer de ikke å slutte
blodet ditt modner for fort, du er rik
på karbondioksid, fattig på oksygen
gullet i menneskekroppen
er konsentrert rundt hjertet

Hun er vitne til at den som står henne nærmest gradvis forsvinner. Inni ham foregår en krig som utrettelig bryter kroppen ned. Hun bestemmer seg for å konstruere en maskin som kan frigjøre sjelen hans fra kroppen.

Protosjel er en diktsamling med science fiction-preg, som tematiserer sykdom, sorg og oppløsning i et vakkert, kroppslig, feberaktig og kontrastfylt språk. Naturvitenskap og filosofi inngår i en strøm av bilder som beveger seg på tvers av grensene mellom ulike sansesfærer, mellom kropp og omgivelse, bevissthet og materie, indre og ytre, liv og død.

«Protosjel er et blinkskudd av en bok … Etter å ha pløyd meg gjennom en mengde diktsamlinger utgitt av norske forlag denne våren, sitter jeg igjen med en klar favoritt: Protosjel av Maria Dorothea Schrattenholz … Det er faktisk en uhyre ambisiøs bok, som på samme tid banker til med en rekke slående bilder … Slik jeg tolker boka, stiller den et helt grunnleggende spørsmål: Er det håp for mennesket i maskinens tidsalder? … Det som gjør boka til Maria Dorothea Schrattenholz så god, er likevel ikke primært det filosofiske og vitenskapelige, selv om dette også er inspirerende turnert. Protosjel er så god fordi den er fabelaktig diktning: massevis av regelrette onelinere, suverent kompakt språk og et rikt assortement av poetiske bilder gjør dette til en av de aller beste bøkene på norsk så langt i år»

– Espen Grønlie, Dagbladet

«Modig poesi som treffer både leseren og samtiden i hjertet … Protosjel er en språkmaskin som fortsetter å dure i leseren lenge etter endt lesning. Dens styrke ligger i hvordan de store tankene kommer til uttrykk som små, sarte bilder, som bildet av en kropp som sakte forsvinner og erstattes av en liten tingest av glass man kan putte i lommen og ta med seg over alt»
Johannes Grytnes, Bergens Tidende

«Korleis kan ein halde fast ved menneska ein har mista? … Schrattenholz maktar å kombinere vitskaplege perspektiv med ei dirrande kjensle av at noko menneskeleg står på spel. Dikta hennar engasjerer meg på fleire plan, og held jamt over høg kvalitet … eit uvanleg friskt og ambisiøst poetisk prosjekt, som greier å foreine det vi elles forstår som motsetnadar, som fantasi og vitskap, kropp og omgjevnadar, logisk refleksjon og relasjonen til dei viktigaste menneska i liva våre»
– Helene Hovde Hareide, Klassekampen

«Maria Dorothea Schrattenholz gjør en elegant og frisk vri på drømmen om et liv etter døden … Bak teknologien som forlenger og forbedrer livene våre ligger ikke bare et ønske om å gjøre livet lettere, men også en motvilje mot å akseptere den uunngåelige smerten, tapene og forfallet vi alle skal gjennom. Protosjel setter dette på spissen. Schrattenholz klarer å gi ordet sjel, samt ideen om denne størrelsen eller ‘essensen’, en annerledes sammenheng ved å sette den i så tett kontakt med det maskinelle … Tanken om sjelen som en svevende bevissthet som morfer sammen med alle elementer og tider er selvfølgelig eldgammel, men Schrattenholz er en god forfører, altså språkfører, som gir denne tanken liv og bevegelse. Jeg blir rørt i møte med denne sjelens snakking, som forsiktig gir ord til alt den fornemmer. Det er som om den har tilgang til verden gjennom gliper»

– Katrine Heiberg, Morgenbladet

«Kombinasjonen av slående metaforer, teknisk presisjon og elegante assosiasjoner får disse sci-fi-kulørte diktene til å sveve på boksidene … I likhet med storheter som Bjørn Aamodt, Tor Ulven og Inger Christensen, smelter Maria Dorothea Schrattenholz poesien sammen med filosofiske og vitenskapelige felt på sin helt egen måte. Det går stadig lenger tid mellom hver gang undertegnede støter på ny, formidabel poesi. Men når det en sjelden gang skjer, rykkes jeg opp av en litterær dvale, og minnes på hvor bra det faktisk går an å skrive, tenke og formulere seg i diktform. Protosjel inneholder poesi av et slik oppløftende format»
– Endre Ruset, Vårt Land

«Drivande diktbok med overtydande kvalitetar. Maria Dorothea Schrattenholz vert i 2015 nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for diktboka Atlaspunkt. Hennar andre diktbok, Protosjel, står ikkje attende for debuten»

– Sindre Ekrheim, Humbaba.no

5 stars
5 av 5 stjerner (2) 5 0 5 2
5 stars
50%
4 stars
50%
3 stars
0%
2 stars
0%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.

×

Finn butikken du ønsker å hente i:

Loading...
Vis nærmeste bokhandel til min posisjon

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

×

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

Butikker i

Vis nærmeste bokhandel til min posisjon
Ikke på lager:
Tilbake ×

Hent i bokhandel

Loading...

Adresse

Åpningstider

Vi holder av varen for deg i 2 virkedager.

×

Takk for din klikk og hent-ordre!

Vi har sendt deg en e-post med oversikt over hva du har bestilt. Du vil motta en SMS fra oss når vi har holdt av varen – normalt innen 1 time i åpningstiden. Varen må hentes innen to virkedager.

Adresse:

By:

Postnummer:

Telefonnummer:

Åpningstider:

×

Butikker nærmest din lokasjon:

Loading...

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.