Språk og oppmerksomhet

E-bok
Bokmål
5 stars
5 av 5 stjerner (7)
Språk og oppmerksomhet
Språk og oppmerksomhet
  • Forfatter: Toril Moi
  • Innbinding: E-bok
  • Språk: Bokmål
  • Forlag/Utgiver: Aschehoug
  • EAN: 9788203354519
  • Kom i salg: 21. jan. 2013
  • Utgivelsesår: 2013
  • Filformat (E-bok): EPUB
  • Emnekategori: Filosofi
Se flere produktegenskaper
49,-

Format

Kjøp på nett

E-bok. Ingen angrerett. Etter kjøp laster du ned e-boka til lesebrett eller app fra siden Mine e-bøker. Mobil/nettbrett: Last ned til appen du foretrekker, f.eks. iBooks (iPhone/iPad) eller Bluefire (Android).
Toril Mois essay Språk og oppmerksomhet diskuterer hvordan vår tenkning om moral i for stor grad er preget av et uoppmerksomt språk. Med diskusjoner av Iris Murdoch, Lille Eyolf og med et blikk på rettsaken mot Anders Behring Breivik, stiller Moi spørsmål om hvordan vi skal snakke om det vi ser for virkelig å forstå hverandre.
Til grunn for våre moralske vurderinger og vår forståelse av verden må vi anlegge det Moi kaller et rettferdig og kjærlig blikk. Hva som ligger i det - og hvor vanskelig det er - blir den lille boken en diskusjon av.


I år er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. I forbindelse med jubileet utgis Aschehoug Stemmer, en serie med 12 utgivelser - én for hver måned - skrevet av 12 kvinner som vil bidra til den offentlige debatten. Stemmer er en arena for dagens samfunnsspørsmål. Tekstene kan leses frittstående, men samlet vil de gi et bilde av hva som rører seg i Norge i 2013. Prosjektet handler ikke om hva det vil si å være kvinne, men hva kvinner vil si.


Det er virkelig befriende at Norges ledende litteraturprofessor inviterer til åpen samtale. Mois stemme er nok suveren, men et inkluderende demokrati krever et mangfold av stemmer. En bedre markering av hundreårsjubileet for kvinners stemmerett enn denne invitasjonen fra Moi kan vanskelig tenkes.
Heming Gujord,Bergens Tidende

Mois bok overbeviser med en lettlest, men aldri lettvint tankerekke som er presist fremført. I så måte lever (skriver) Moi som hun lærer. Ståstedet hennes er befriende usnobbete, men langt fra ukritisk: «Det er aldri gitt på forhånd hva som skal regnes som moralsk viktig og interessant refleksjon. Dermed kan vi finne dype innsikter på uventede steder». (...) Toril Moi har skrevet en potensielt frigjørende og forpliktende bok.
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Vel blåst. Moi har gjort det vanskelig for sine etterfølgere i bokserien.
Trond Berg Eriksen, Aftenposten

En uhyre skarp og dyptloddende bok om språket og virkeligheten, og om hvordan vi kan snakke om 22. juli. (...) Toril Moi har et demokratisk og ujålete utgangspunkt for sine refleksjoner omkring språk.
Turid Larsen, Dagsavisen

... det er så gjennomgripende, så solid og ujålete at det hadde fortjent å bli sitert fra ende til annen.
Elisabeth Skifjeld, Telemarksavisa

Mois prosjekt, presentert i dette lille format, er en inspirerende provokasjon.
Karin Widerberg, Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift
5 stars
5 av 5 stjerner (7) 5 0 5 7
5 stars
100%
4 stars
0%
3 stars
0%
2 stars
0%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.