Min DNAgbok

personlig og forståelig om genetikk

E-bok
Bokmål
5 stars
5 av 5 stjerner (7)
Min DNAgbok
Min DNAgbok
  • Forfatter: Ellen Økland Blinkenberg
  • Format: E-bok
  • Språk: Bokmål
  • Forlag/Utgiver: Cappelen Damm
  • EAN: 9788202412845
  • Kom i salg: 12. feb. 2013
  • Utgivelsesår: 2013
  • Filformat: EPUB
  • Emnekategori: Familie og helse
Se flere produktegenskaper
149,-

Format

Kjøp på nett

E-bok. Ingen angrerett. Etter kjøp laster du ned e-boka til lesebrett eller app fra siden Mine e-bøker. Mobil/nettbrett: Last ned til appen du foretrekker, f.eks. iBooks (iPhone/iPad) eller Bluefire (Android).
«Gen-debatten er science fiction, etikk og galskap. Det handler om drømmen om en ny opplysningstid, evig liv og helse til alle. Det blir som om Bing & Bringsværd møter Bibelen møter Frankenstein.»
Ordene tilhører overlege og gen-ekspert Ellen Blinkenberg. Med boken Min DNAgbok åpner hun samtalen om den viktigste medisinske utviklingen siden penicillinet.

For fem år siden var det nærmest utenkelig for privatpersoner å kartlegge genene sine. I dag er det billig, kjapt og tilgjengelig. Alle tenkelige egenskaper og risikofaktorer vil bli kjent. Personlighetstrekk, intelligens, utholdenhet, risiko for fremtidig sykdom; sårbarheter og styrker.
Genene dine er mer privat enn dagboken – de sier nesten alt om deg, og du bør passe godt på dem. Samtidig blir genene beskrevet som det nye gullet når oljen tar slutt. Som nasjon kan vi tjene penger på å selge dem. Det er kanskje derfor myndighetene allerede har begynt å holde tilbake informasjon om hvordan de tar vare på det som er vårt aller mest private?
Kartleggingen av genene våre er en thriller: Det hender så fort at folk ikke skjønner hva som skjer, mektige aktører presser frem politiske avgjørelser uten at politikerne selv skjønner noe, store penger og prestisjetunge forskningsinstitusjoner er involvert - og grunnleggende menneskerettigheter står på spill.

Min DNAgbok er lettlest og underholdende – fortalt som en privat dagbok fra en formidler som har kontroll på det medisinske så vel som det populærkulturelle. Spørsmålene står i kø: Hvem eier genene mine? Hva har genene å si for Knausgårds Min kamp-serie? Hadde egentlig Anders Behring Breivik fri vilje?

Debatten og kampen om genene våre har så vidt begynt. Men vi beveger oss allerede i toppfart. Endelig har vi en aktuell og svært godt fortalt bok om et tema det allerede er umulig ikke å forholde seg til.
5 stars
5 av 5 stjerner (7) 5 0 5 7
5 stars
71%
4 stars
29%
3 stars
0%
2 stars
0%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.