Himmlers Norge

nordmenn i det storgermanske prosjekt

E-bok
Bokmål
5 stars
5 av 5 stjerner (4)
Himmlers Norge
Himmlers Norge
  • Forfattere: Terje Emberland , Matthew Kott
  • Format: E-bok
  • Språk: Bokmål
  • Forlag/Utgiver: Aschehoug
  • EAN: 9788203293719
  • Kom i salg: 27. nov. 2012
  • Utgivelsesår: 2012
  • Filformat: EPUB
  • Emnekategori: Andre verdenskrig
Se flere produktegenskaper
169,-

Format

Kjøp på nett

E-bok. Ingen angrerett. Etter kjøp laster du ned e-boka til lesebrett eller app fra siden Mine e-bøker. Mobil/nettbrett: Last ned til appen du foretrekker, f.eks. iBooks (iPhone/iPad) eller Bluefire (Android).
Jeg elsker nordmenn! sa Reichsführer-SS Heinrich Himmler under sitt besøk i Norge i 1941.
Fra 1940 til 1945 brukte hans SS-organisasjon store ressurser for å rekruttere nordmenn til tjeneste som soldater, politifolk og vaktmannskaper. Likevel ble det totale antall norske Waffen-SS-frivillige knapt fem tusen.
Til tross for det magre resultatet ga ikke SS opp, men fortsatte ufortrødent krigen ut sine forsøk på å vinne nordmenn for den storgermanske tanke.
Men hvorfor elsket Himmler nordmenn, og hvorfor var SS så interessert i Norge? Og i hvilken grad ble denne kjærligheten gjengjeldt? I boken Himmlers Norge avdekkes SS' raseidelogiske idealisering av nordmenn som praktgermanske odelsbønder, vikinger og kolonisatorer og hvordan dette formet organisasjonens virksomhet i Norge under okkupasjonen. Himmler var ikke bare interessert i nordmenn som en rasemessig ressurs, men søkte også å utnytte den store makt som avtalen med Terboven hadde gitt ham til å SS-ifisere Norge. Boken undersøker hvilke metoder SS' brukte for å realisere sine ambisjoner i Norge, hvordan de søkte å forme de norske frivillige til lojale politiske soldater og i hvilken grad dette lyktes.
Rekrutteringen av germanske frivillige til Waffen-SS var ikke bare motivert av militære hensyn, men like mye av ønsket om å bygge opp et lojalt statsbeskyttelses-korps som skulle utgjøre ryggraden i det fremtidige Storgermania. SS' rekruttering av nordmenn knytter på en ny og oppsiktsvekkende måte det norske okkupasjonsregimet til Holocaust og rasekrigen i øst og til Himmlers fremtidsvisjoner om et raserent Europa.
Himmlers Norge vil gi leseren ett nytt syn på sentrale sider ved okkupasjonshistorien.
5 stars
5 av 5 stjerner (4) 5 0 5 4
5 stars
50%
4 stars
50%
3 stars
0%
2 stars
0%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.