Haugianerne

1,Enevelde og undergrunn

Innbundet
Bokmål
5 stars
5 av 5 stjerner (1)
Haugianerne
Haugianerne
 • Forfatter: Trygve Riiser Gundersen
 • Format: Innbundet
 • Antall sider: 703
 • Språk: Bokmål
 • Forlag/Utgiver: Cappelen Damm AS
 • Nivå: Voksen
 • EAN: 9788202529246
 • Kom i salg: 11. aug. 2022
 • Utgivelsesår: 2022
 • Andre medvirkende: Gundersen, Trygve Riiser (for)
 • Utgave nr.: 2
 • Emnekategori: Europeisk historie, Evangelisk-lutherske kirker, Religionshistorie, Sosial- og kulturhistorie
Se flere produktegenskaper
Tilbudspris 393,- Ordinær pris 449,-

Format

Hent i butikk

Sjekk beholdning i din bokhandel.

Reserver, vent på SMS og hent om en time.

Kjøp på nett

Sendes innen 1-2 virkedager
Haugianerne. Enevelde og undergrunn er medrivende, innsiktsfull og annerledes historieskriving om en helt avgjørende periode i norsk historie. Hans Nielsen Hauge og haugianerne er i dag etablerte helter i den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut.
Sommeren 1804 surret København av rykter. En skremmende bevegelse hadde spredd seg blant allmuen i Norge, tilhengerne var som gale – rasende, fortvilte, fanatiske, ute av stand til å lytte til fornuft. Hovedmannen bak bevegelsen hadde i flere år pisket allmuen opp mot staten og embetsmennene, gjennom svindel og lyssky økonomisk virksomhet hadde han lagt seg opp en enorm formue. Denne sommeren var mannen kommet til Danmark. Målet var å spre bevegelsen sørover. I Norge beskrev embetsmennene bevegelsen som en dødelig epidemi, eller som et angrep fra et grusomt rovdyr. Biskopen i Kristiansand sammenlignet til og med uroen i Norge med wahhabistenes blodige religiøse opprør i Arabia – det vi i dag kjenner som begynnelsen på den islamske fundamentalismen. Til slutt hadde myndighetene i København fått nok: I oktober 1804 gikk det ut arrestordre på en farlig «person fra Norge» – en opprører som i årevis hadde spredd en lære like truende for «ethvert Individ som for Staten og det almindelige Vel».
Den etterlyste var en viss «Hans Nielsen Houge». Bevegelsen det var snakk om haugianismen. I dag er både Hauge og haugianerne trygt plassert i sentrum av den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut. I Haugianerne. Enevelde og undergrunn tar Trygve Riiser Gundersen oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hva slags bevegelse var egentlig haugianismen? Hvilken virkelighet sprang ut den av? Hva var staten og embetsmennene så redde for? Og hvor har denne redselen blitt av siden? Resultatet er en ny fortolkning av en av de viktigste og mest omtalte fenomenene i den moderne norske historien. Men også et nytt bilde av det norske samfunnet og den norske folkelige kulturen rundt 1800 – i en verden preget av uro, forandring, rastløshet og motstand.

«Oppsiktsvekkende thriller [...] Med Haugianerne har Trygve Gundersen skrevet ny Norgeshistorie av ypperste merke [...] I 25 år har idéhistorikeren og forlagsredaktøren Trygve Riiser Gundersen arbeidet med predikanten Hans Nielsen Hauge og hans vekkelsesbevegelse. Nå foreligger første bind av hans storverk Haugianerne. Det har undertittelen «Eneveldet og undergrunn» og er mildt sagt et imponerende stykke arbeid! [...] For det er et helt usedvanlig detaljert bilde av Hauge, haugianerne og norsk historie Gundersen tegner opp [...] I alle fall litterært. For til tross for omfanget, er «Haugianerne» en fascinerende thriller av det intellektuelle slaget. Med stort engasjement skriver han så det gnistrer, diskuterer kilder og skildrer konflikter mellom fant og fut, prest og menighet, øvrighet og allmue [...] Med «Haugianerne» har Trygve Riiser Gundersen skrevet et nytt stykke Norgeshistorie av ypperste merke!»
Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Et glansnummer av historieformidling [...] den mest dyptpløyende studien jeg har lest om de skjelv som rystet Danmark-Norge i den grad at øvrigheten tok til å forfølge vekkelsespredikanter, og buret dem inne.»
Adresseavisen

«Trygve Riiser Gundersens bok om Hans Nielsen Hauge og det dansk-norske eineveldet er det mest fengslande historieverket eg har lese på lang tid [...] Haugianerne er ei intellektuell bok – på den gode måten. Riiser Gundersen er nysgjerrig og sanningssøkjande. Han er ingen autoritær forfattar, diskuterer fortløpande med seg sjølv og lesaren, og er alltid på vakt mot å bli for bastant. Han er lærd utan å bli for abstrakt og akademisk, sidene er fulle med små livshistorier, språket er konkret, fysisk og handgripeleg.»
– Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

«Haugianerne er historieskriving med et skyhøyt ambisjonsnivå. Trygve Riiser Gundersen har jobbet med dette materialet i årevis, og boken er blitt en kunnskapsbombe. Haugianerne er en snedig fortalt historie og en intellektuell kraftprestasjon, som kan bidra til at vi forstår oss selv litt bedre.»
– Knut Hoem, NRK

5 stars
5 av 5 stjerner (1) 5 0 5 1
5 stars
100%
4 stars
0%
3 stars
0%
2 stars
0%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.


×

Finn butikken du ønsker å hente i:

Loading...
Vis nærmeste bokhandel til min posisjon

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

×

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

Butikker i

Vis nærmeste bokhandel til min posisjon
Ikke på lager:
Tilbake ×

Hent i bokhandel

Loading...

Adresse

Åpningstider

Vi holder av varen for deg i 2 virkedager.

×

Takk for din klikk og hent-ordre!

Vi har sendt deg en e-post med oversikt over hva du har bestilt. Du vil motta en SMS fra oss når vi har holdt av varen – normalt innen 1 time i åpningstiden. Varen må hentes innen to virkedager.

Adresse:

By:

Postnummer:

Telefonnummer:

Åpningstider:

×

Butikker nærmest din lokasjon:

Loading...

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.