GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Agota Kristof

Agota Kristof ble født i Csikvánd i Ungarn i 1935, men forlot hjemlandet under oppstanden i 1956. Kristof endte opp Neuchâtel i Sveits der hun jobbet i mange år i en klokkefabrikk mens hun langsomt lærte det lokale språket, fransk.

Hennes første roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986. Den ble etterfulgt av Beviset (1988) og Den tredje løgnen (1991). Disse tre, kritikrroste romanene er de siste årene blitt gjenutgitt på en rekke språk, bl.a. norsk.

På slutten av livet ble Agota Kristof hyllet med flere viktige litterære utmerkelser, som den østerrikske statsprisen for litteratur og Kossuth-prisen i sitt fødeland Ungarn. Hun døde i Neuchâtel i 2011.


Tvillingenes dagbok er et tidløst storverk i europeisk 1900-tallslitteratur. I en prosa som er tilsynelatende enkel og helt ribbet for effekter meisler Agota Kristof ut sitt uforglemmelige portrett av to barns oppvekst under de aller vanskeligste omstendigheter.

Adresseavisen

Bok365

Beviset er en roman om atskillelse, følger av krig og å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system. Den er andre bok i Agota Kristofs romantrilogi, en moderne klassiker i europeisk litteratur.

Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.

Den tredje løgnen avslutter Agota Kristofs mektige trilogi om tvillingene Lucas og Claus.

Etter tiår i eksil flytter Lucas tilbake til sin barndoms by. Han minnes årene i ensomhet, atskillelsen fra tvillingbroren Claus, krigen, tilflukten hos bestemoren som folk kalte «heksa». Nå vil han prøve å finne broren Claus. Men hva hvis hele livet var basert på en løgn?

«Et rått mesterverk.» – Ingunn Økland, Aftenposten