GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Foto: Maja Hattvang

Beate Grimsrud

Beate Grimsrud (1963-2020) ble født i Bærum. Siden 1984 var hun bosatt i Stockholm. Hun var en kritikerrost og prisbelønnet forfatter som skrev både på svensk og norsk, og utga bøker i mange sjangre. Grimsrud var også aktiv som film- og radioregissør, og hun skrev i tillegg for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. Hun mottokk i 2000 Amandaprisen for filmen Noen spørsmål om boksing.

Grimsrud debuterte i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår. For romanen Å smyge forbi en øks (1998) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios Romanpris. Oppfølgeren, Hva er det som fins i skogen barn? mottok Aftonbladets litteraturpris og Per Wästbergs personlige pris for den svenske utgaven. Søvnens lekkasje (2008) ble belønnet med P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen. Romanen En dåre fri (2010) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og hun mottok den norske Kritikerprisen og den svenske Sveriges radios romanpris.

Evighetsbarna ble lansert på svensk våren 2015 til strålende anmeldelser.

Hennes siste roman Jeg foreslår at vi våkner (2020) var et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

Jeg foreslår at vi våkner

Vinneren av Brageprisen 2020 – nå i pocket!


«Fandenivoldsk og humoristisk roman full av eventyr og fantasi.» «(...) en sterk og allsidig roman om å leve med en kreftdiagnose.» «Jeg blir rett og slett mentalt andpusten. Men det er verdt det.» «(...) en humor og en galgenhumor som gjør det lett for leseren å leve med i dette hjerteskjærende. Nært og innstendig. Vondt og vakkert på samme tid.»

– Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen.

«Beate Grimsruds nye roman «Jeg foreslår at vi våkner» en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge.»

– Sindre Hovdenakk, VG

Skrevet om bøkene til Beate Grimsrud

 

«En rystende og nær fortelling om et sinn i krysningspunktet mellom enorm styrke og enorm sårbar ensomhet."»

Mari Nymoen Nilsen, anmeldelse i VG av En dåre fri

 

«En oppfinnsom, fantasifull roman om en annerledes familie, syv søsken, mor og far i utkanten av et nytt boligområde.»

Brigt Jensen, anmeldelse i Dagbladet av Å smyge forbi en øks

 

«Beate Grimsrud viser igjen hvor suveren hun er [...] hennes særegne styrke ligger i å gå så langt inn i eksistensielle tilstander at hun normaliserer galskapen. Hun vrenger innsiden ut, og skriver om de mest smertelige tilstander med en komisk letthet og de mest forbløffende bilder»

Cathrine Krøger, anmeldelse i Dagbladet av Evighetsbarna