Foto: Torkil Storli

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug debuterte i 1986 med diktsamlingen Impulser. Han har siden gitt ut en stor mengde bøker innenfor forskjellige sjangre som lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr.

Han har blant annet skrevet Mino-serien, der Mengele Zoo, Himmelblomsttreet, Afrodites Basseng og Zoo Europa inngår. Førstnevnte har blitt kåret til «tidenes beste bok».  

Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Det har kommet tretten bøker i serien: Honningkrukken, Jegerdukken, Dødens codex, Det niende prinsipp, Cassandras finger, Kiste nummer fem, Den balsamerte ulven, Liljer fra Jerusalem, Alle orkaners mor, Rødsonen, Pergamentet og Budbringeren. Høsten 2020 utkom Den tredje engelen, trettende bok i Drum-serien.

 

Den tre

Den trettende boken om Fredric Drum og Skarphedin Olsen!

Drum-serien tilhører en klassisk krimtradisjon hvor mysteriene har røtter i historien, men likevel er aktuelle i dag. Alle bærer preg av forfatterens store kunnskaper og har en gåtefull kjerne av mystikk.

Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen har flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn: I en maurtue stikker det opp en menneskearm. Armen blir undersøkt av patologer, samtidig som det viser seg at det ikke er meldt om noen som er savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etterhvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person.

Anmeldelser av Gert Nygårdshaugs bøker

 

«... glitrende [...] Fredric Drum tilhører kremen av norske krimhelter gjennom tidene. For ikke å si toppårgangen.»

Sigurd Ohrem, anmeldelse i Sandefjords blad av Alle orkaners mor

 

«... ei kraftpakke som gjev noko å tygge på for den mest blaserte lesar. Garantert.»

Marta Norheim, anmeldelse NRK av Zoo Europa

 

«Dette er først og fremst en velskrevet, spennende, endog pirrende fortelling. Det er kort og godt en Gert Nygårdshaug i toppslag.»

Terje Stemland, anmeldelse i Aftenposten om Afrodites basseng