Foto: Tine Poppe

Helga Flatland

Helga Flatland debuterte med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må i 2010, som fikk overveldende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun fulgte opp debuten med Alle vil hjem. Ingen vil tilbake i 2011 og avsluttet trilogien med Det finnes ingen helhet i 2013.

For En moderne familie mottok hun i 2017 Bokhandlerprisen, og nådde et stort nytt publikum.

Hun har også skrevet bøker for barn med Eline får besøk og Eline overnatter.

I 2020 utkom Et liv forbi.

Et liv forbi

Med sin forrige roman, En moderne familie, vant hun Bokhandlerprisen og samtidig mange nye lesere. Med Et liv forbi befester hun sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. Hun maler presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død.

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?


Romaner av Helga Flatland

 1. En moderne familie
  En moderne familie
  Tilbudspris 107,- Ordinær pris 179,-
 2. Vingebelastning
  Vingebelastning
  Tilbudspris 107,- Ordinær pris 179,-
 3. Bli hvis du kan, reis hvis du må Alle vil hjem, i
  Bli hvis du kan, reis hvis du må Alle vil hjem, i
  Tilbudspris 119,- Ordinær pris 199,-

Skrevet om bøkene til Helga Flatland

 

«Det er et sus av Ingmar Bergman i dette portrettet av en helt vanlig familie; det loddes i dybden og rives i hjerterota.»

Maria Årolilja Rø, Adresseavisen om En moderne familie

 

«Utsøkt skrivekunst om å komme i ubalanse ... Når barna våre en gang i fremtiden spør om hvordan det var å være ung voksen i 2015, så vil Vingebelastning være en av bøkene vi ber dem om å lese.»

Brynjulf Jung Tjønn, VG om Vingebelastning

 

«Suverent håndverk ... et debutverk så imponerende at unge Helga Flatland spås en fremtid som en av våre mest sentrale samtidsforfattere.»

Cathrine Krøger om Det finnes ingen helhet