Foto: Tom A. Kolstad

Jon Fosse

Jon Fosse regnes som en av vår tids største forfattere og dramatikere. Han er oversatt til over 40 språk og skuespillene hans settes opp over hele verden. Fosse har mottatt en rekke priser i inn og utland, og hans navn nevnes stadig i forbindelse med nobelprisen i litteratur.

Fosse debuterte med Raudt, svart i 1983 og har siden gitt ut en stor mengde bøker innen forskjellige sjangere som romaner, lyrikk, drama, barnebøker og essays. Blant hans mest kjente utgivelser finner vi Nokon kjem til å komme, Ein sommars dag, Draum om hausten og Eg er vinden og romanene Melancholia I og II, Morgon og kveld og Trilogien, som består av Andvake, Olavs draumar. Kvældsvævd.

Hans nye storverk, Septologien, gis ut i tre bind. Første del, Det andre namnet, kom i 2019, høsten 2020 kom det andre bindet, Eg er ein annanog i 2021 kommer siste bind.

 

Eg er ein annan. Septologien III–V

Kunstmålaren Asle bur åleine på Dylgja nord for Bjørgvin. Han har stort sett berre kontakt med grannen Åsleik, ungkar og fiskarbonde. I Bjørgvin bur ein annan Asle, også han er kunstmålar. Dei to Aslane er venner og på eit vis dobbeltgjengarar, to versjonar av det same livet.

Medan eg-forteljaren førebur juleutstilling på Galleri Beyer i Bjørgvin, finn han vennen Asle liggjande i snøen. Han har kollapsa av alkoholmisbruk og blir lagd inn på sjukehus. Asle uroar seg for vennen, tek seg av hunden hans og køyrer fram og tilbake til Bjørgvin på snølagde vegar.

Septologien er Jon Fosses storverk. Første bok, Det andre namnet, kom ut i 2019 og har hittil blitt solgt til fjorten land, ble nominert til den internasjonale Booker-prisen og høstet gritrende kritikker både i inn- og utland. Den tredje og siste boka, Eit nytt namn, utkommer i 2021.


Prosa av Jon Fosse


Drama av Jon Fosse


Anmeldelser av Jon Fosses bøker

 

«Når siste ord er lest, får jeg lyst til å lese boken en gang til. [...]
Glimrende roman. [...] Fosses måte å «male» frem tekstbilder på er betakende, og veldig annerledes enn annen litteratur. [...] et forenklet univers der undringen får rå, med mye lun humor.»

Gro Jørstad Nilsen, anmeldelse i Bergens Tidende av Det andre namnet

 

«Fosses språk fanger en sanselig virkelighet. Den gir fortellingen en rikhet som både er tung og lett, fysisk nær og mytisk åpen. (…) Språket er klassisk Fosse: Enkelt, men manende. Åpent søkende, men samtidig helt presist. (…) Hans fortellinger viser hans kvaliteter i en sjanger der vi kanskje kan se dem best. Jon Fosse er en av våre mest særpregede forfattere, en mystiker hvis språk lar naturen leve, en dikter som med sin stemme får prosa til å synge"»

Andreas Wiese, anmeldelse i Dagbladet om Trilogien

 

«Mesterlig skildring af det melankolske sind set indenfra»

Anmeldelse i Politiken av Melancholia I–II


Diktsamlinger av Jon Fosse