Foto: Einar Falur Ingólfsson

Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson (f. 1963) er en av Islands største nålevende forfattere, og en favoritt blant kritikere og lesere både i Norden og internasjonalt.

Med romanen Sommerlys, og så kommer natten nådde han ut til brede lesergrupper, og Stefánssons store internasjonale gjennombrudd kom så med den enestående trilogien om Gutten. Bøkene hans er i dag oversatt til 27 språk. Han har blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger i alt, og i 2017 ble han nominert til den prestisjefylte Man Booker International Prize. Han har vunnet P.O. Enquistprisen og Den store islandske litteraturprisen.

Andre populære bøker av Stefánsson er Historien om Ásta, Himmelrike og helvete, Fiskene har ingen føtter, Menneskets hjerteEnglenes sorg og Stjernenes knitring.

I 2021 er han aktuell med Ditt fravær av mørke.

 

Ditt fravær er mørke

Det som betyr noe og som har varig virkning på deg, dype følelser, tunge erfaringer, påkjenninger, intens lykke; prøvelser eller voldsomme følelser som slår inn i samfunnet eller i din verden, kan trenge så dypt inn i deg at de presses inn i genene, som så bærer det videre fra én generasjon til neste - og på den måten former dem som ennå ikke er født.

Slik starter Jón Kalman Stefánsson denne uforglemmelige familiesagaen som strekker seg over flere generasjoner fra 1800-tallet til år 2020. Fortid og nåtid blir sømløst spunnet sammen mens fortelleren, som lider av hukommelsestap, forteller historier om dem rundt ham: en mor som er tvunget til å forlate sitt barn, en død tysk dikter, en fisker som spesialiserer seg på Kierkegaard, en deprimert rockestjerne, døde valper og en bussjåfør som tidligere var prest. Akkompagnert av Dødens spilleliste blir kjærlighet og sorg blottlagt, og et portrett av en familie trer fram. Ditt fravær er mørke er en historie om medmenneskelighet og skjørhet, drømmer og forfengelighet, savn og begjær, feiltrinn og lykke, og skjebnens standhaftige besluttsomhet.

Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt.

Stjernenes knitring

Ny melankolsk, nysgjerrig, tilbakeholden og medfølende roman fra den høyt elskede islandske forfatteren av populære bøker som Sommerlys, og så kommer natten og Trilogien om Gutten. Stefánsson fikk sitt virkelige gjennombrudd på Island med utgivelsen av Stjernenes knitring, og nå er den endelig tigjengelig på norsk.

Med denne utgivelsen bringer Stefánsson et nytt tilskudd til sitt mangfoldige forfatterskap: en barndomsskildring helt utenom det vanlige.

«Her er fire generasjoners isolasjon, ensomhet, eksplosivt begjær helt umulig å tøyle, og sorg så bunnløs at man kunne smadre hele byen om man hadde anlegg for den slags. Ingen forfatter jeg har lest de siste tretti åra er så i takt med de betingelser menneskene faktisk lever under, som Jón Kalman Stefanssón.»

– Fartein Horgar, Adresseavisen


Bøker av Jón Kalman Stefánsson


Skrevet om bøkene til Jón Kalman Stefánsson

 

«Historien om Ásta bekrefter inntrykket av en dikter med en helt utrolig evne til å se grunnene og avgrunnene i mennesket. [...] igjen viser Stefánsson den sjeldne evnen som skiller kunstneren fra hopen av skribenter, nemlig evnen til å synliggjøre det magiske i en tvers igjennom hverdagslig tilværelse»

Fartein Horgar, anmeldelse i Adresseavisen av Historien om Ásta

 

«At han aldri har fått prisen han har vært nominert til fire ganger, nærmer seg en skandale. Endelig er Jón Kalman Stefánssons Sommerlys – og så kommer natten oversatt til norsk. […] Sødmefylt, humoristisk, vakkert og sorgtungt.»

Cathrine Krøger, anmeldelse i Dagbladet av Sommerlys – og så kommer natten

 

«Dette er litteratur av aller ypperste klasse. Sterkt billedskapende språk i kombinasjon med evig aktuell tematikk er en uslåelig kombinasjon»

Sindre Hovdenakk, anmeldelse i VG av Trilogien om Gutten