Foto: Helle K. Hagen AS, Horten

Kurt Aust

Kurt Aust er født og oppvokst i Danmark, men har bodd i Vestfold siden 1982.
Aust fikk Aschehougs debutantstipend for Vredens dag, en historisk krim med handling fra 1700-tallets Danmark-Norge og med den danske professoren Thomas av Boueberge og hans norske assistent Petter Hortten i hovedrollene. Om disse to handler også Den tredje sannhet (2001), Hjemsøkt (2003) – som Kurt Aust fikk både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for – Kongefrykt (2004), Når døde hvisker (2011), Stumme skrik (2013) og Skipet med det onde øyet (2017). I disse bøkene er fortellingen elegant vevet inn i det historisk-politiske bakteppet, og de viser oss 1700-tallets mennesker og de tanker og ideer som rådet i Norden og Europa.

De usynlige brødre fra 2006 er også en kriminalroman, men lagt til vår tid. Her viser Kurt Aust sin kunnskap om koder og tallenes uendelige muligheter. Boken fikk en svært god mottakelse og ble oversatt til flere språk. I 2008 kom Aust med romanen Kaos og Øyeblikkets renhet. I 2015 utga Kurt Aust Tour de France-thrilleren Dødt løp. Sammen med sin kone, Kin Wessel, skrev Kurt Aust i 2018 spenningsromanen Udyr, der temaet er krypskytteri i Maasai Mara i Kenya.

Høsten 2020 utkom Hjertets mørke, den åttende og siste boken med Thomas av Boueberge og Petter Hortten.

 

Hjertets mørke

Hjertets mørke er åttende og siste boken om Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten.

Afrika, Guineakysten september 1705. Slaveskipet «Cron Printzen af Danmark», fullastet med slaver, eksploderer i et inferno av ild rett før reisen til de dansk-norske karibiske øyer. Alle om bord dør.
I 1707 ankommer Thomas av Boueberge og Petter Hortten Guineakysten og Christiansborg fort for å etterforske eksplosjonen. Med seg har de Petters hustru og lille sønn.
Thomas utgir seg for å være undersøkelsesdommer utsendt av kong Frederik IV. Men i realiteten er han nå en dømt fredløs og på flukt fra den danske kongen.

Tilsynelatende går de i land i et paradis, mens snart fremstår fortet og Guineakysten som et ormebol av intriger, brutalitet og ondskap. Thomas og Petter skjønner at hvis de skal overleve oppholdet, må de finne roten til ondskapen og knuse den. Men hvordan gjør man det, når det dypeste onde har kongen av Danmarks velsignelse?

«En begivenhet innen nordisk krim! [...] Vel blåst, Kurt Aust! Du har gitt norsk krim et storverk som står som en påle.»

– Ingvar Ambjørnsen, VG

Anmeldelser av Kurt Austs bøker

 

«Det er vanskelig å si noe negativt om Kurt Austs historiske krimromaner. De er så grundige og gjennomarbeidet, og de er skrevet med et så stort engasjement og en så intens interesse for den historiske epoken de uspiller seg i - dens geografi og kultur, dens språk, dens institusjoner og dens mennesker - at de alltid etterlater i hvert fall denne leseren i en slags stum beundring over hvordan det i det hele tatt er mulig.»

Torbjørn Ekelund, anmeldelse i Dagbladet av Stumme skrik

 

«En ekte Tour de France-thriller! [...] Kurt Aust får frem all den intrigante taktikkpraten og den nøye planleggingen av alle etappene: Hvem skal trekke, hvem skal ofre seg, hvem skal hjelpes frem? Dette er tett og godt skrevet, samtidig som spenningen bygger seg gradvis opp i takt med handlingskurven underveis i løpet.»

Sindre Hovdenakk, anmeldelse i VG av Dødt løp

 

«Det er duket for en klassisk krimsetting, komplett med kryssende intriger, hemmelige notater, dype skipskister og lav moral. Som en Hercule Poirot fra seilskutetiden benytter Thomas av Bouberge seg av den moderne fornufts deduktive metode når han setter seg fore å etterforske hendelsene, i kontrast til sjøfolkenes uvitenhet og primitive overtro.»

Sindre Hovdenakk, anmeldelse i VG av Skipet med det onde øyet