Foto: Guri Pfeifer

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen debuterte som forfatter i 1982 med novellesamlingen Fangeliv, en bok han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. 

Det virkelige gjennombruddet hans kom i 1991 med utgivelsen av romanen Seierherrene, som ga ham en nominasjon til Nordisk råds litteraturpris. I 2009 vant han bokhandlerprisen med Vidunderbarn

Med serien om livet på Barrøy (De usynlige, Hvitt hav og Rigels øyne) har han forsterket sin posisjon som en av våre mest leste forfattere. I 2020 utkom fjerde bok i serien, Bare en mor.

Bare en mor

Bare en Mor er fjerde bok i romanserien om livet på Barrøy, som har gledet hundretusener i både inn- og utland. En roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid, med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.

Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt lange skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.

«Det er en vakker og intens roman Roy Jacobsen har skrevet. [...] Ingen skildrer Helgelandskystens kyst- og kulturhistorie som Roy Jacobsen. [...] poetisk, virtuost, varmt og vakkert.»

– Guri Hjeltnes, VG


Skrevet om bøkene til Roy Jacobsen

 

«Roy Jacobsen gjør ikke bare de fine menneskeskikkelsene synlige – for alltid– han gjør leseren klokere. En mesters hånd som gjør det lille stort (...) Roy Jacobsens nye roman griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side.»

Guri Hjeltnes, VG om De usynlige

 

«Vidunderlig! Vidunderbarn er en ny tilvekst til et ualminnelig rikt forfatterskap.»

Terje Stemland, Aftenposten om Vidunderbarn

 

«Stort bedre har det ikke vært fortalt på denne siden av Hamsun.»

Tinic Talén om Seierherrene