Foto: Morten Krogvold

Tove Nilsen

Tove Nilsen (f. 1952) debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet en rekke bøker, blant annet Skyskraperengler (1982), første bok i Skyskrapertrilogien, Kvinner om natten (2001), Kreta-døgn (2003), Sommer 2005 (2006), Vingetyven (2008) og essaysamlingen Skrivefest (2005). For Øyets sult (1993) ble hun innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, og for Nede i himmelen (2010) ble hun innstilt til  P2-lytternes romanpris, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Tove Nilsens forfatterskap er blitt hedret med Amalie Skram-prisen, Riksmålsprisen og Oktoberprisen. Bøkene hennes er oversatt til flere språk.

Høsten 2020 utkom romanen Den eneste broren til strålende kritikker.

Den eneste broren

«Jeg formelig svever gjennom teksten, det er noe sømløst ved den. Romanen framstår som svært godt gjennomarbeidet. Den har en tydelig helhet og i sin vellykkethet blir prosjektet rørende; Tove Nilsen dikter fram en unggutt som vi blir glad i, uten at det noen gang føles for personlig.

Resultatet er en uvanlig fin fortelling om vennskap og om å finne seg selv, den fineste boka jeg har lest av forfatteren.»

– Katrine Judit Urke, Dagbladet


Bøker av Tove Nilsen

 1. Vingetyven
  Vingetyven
  149,-
 2. Sommer 2005
  Sommer 2005
  169,-
 3. Skrivefest
  Skrivefest
  Tilbudspris 119,- Ordinær pris 149,-
 4. Lystreise
  Lystreise
  149,-
 5. Øyets sult
  Øyets sult
  149,-

Skrevet om bøkene til Tove Nilsen

 

«Årets Kreta-bok, romanen Himmelske tilstander, er langt mørkere i tonen enn de tidligere utgivelsene. Heller ikke Kreta er upåvirket av krisene som har rammet landet så hardt ... Fortolkning av Hemingways novelle "Katt i regnvær" er eksempelvis lysende lesning»

Anne Merethe K. Prinos, anmeldelse i Aftenposten av Himmelske tilstander

 

«Djupt og himmelsk ... Det blir skrive oppvekstromanar frå Oslo og omegn av fleire frå Tove Nilsens generasjon, og dei skriv ganske godt ... hadde (det) vore ein konkurranse, hadde Tove Nilsen slått dei alle og slått dei dugeleg, spør du meg. I Nede i himmelen skriv ho så presist, så skarpt, så morosamt, ettertenksamt, kjenslevart og spørjande ... Ho skriv strålande. ... Ein særskild kraft i Nede til himmelen er Nilsens evne til å skildre klare scener, skarpe bilete ... Det er vakkert»

Margunn Vikingstad, Anmeldelse i Dag og tid av Nede i himmelen

 

«Skarpt og hudløst om det hemmelige familielivet bak fasaden. Konge i snø er blitt en modig bok om menneskelig skrøpelighet og utholdenhet [...] et komplekst, finstemt, sårt og tidvis brutalt portrett av en familie ... Nilsens kloke og kjærlige blikk på menneskelig svakhet og særhet åpner opp for innsikt og forståelse [...] Tove Nilsen blir bare bedre med årene.»

Turid Larsen, anmeldelse i Dagsavisen av Konge i snø


E-bøker av Tove Nilsen