Foto: Sara Angelica Spelling

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth er en svært produktiv og mangfoldig forfatter med en rekke utgivelser for barn, ungdom og voksne.

Mest oppmerksomhet fikk hun i 2016 etter utgivelsen av Arv og miljø, en roman som antas å ligge tett opp til forfatterens egen familiehistorie. Den var med på å skape en stor debatt om virkelighetslitteratur, litteraturens bruk av levende modeller. For boken vant hun Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og den ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.

Hennes nyeste bok, Er mor død, utkom i 2020 og har høstet hyllende anmeldelser og omtaler. 

Er mor død

«Det er dypt rystende, brutalt ærlig, og klokt tenkt.»

«(...) levert med språklig bravur og stilistisk sikkerhet i sedvanlig Hjorth-kvalitet.»

– Inger Bentzrud, Dagbladet

 

Johanna er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid?

I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.


Skrevet om bøkene hennes

 

«Vigdis Hjorth har løst oppgaven raft og proft - og det er blitt en spennende og god bok ... Ibsen er evig aktuell, og Hjorths bok inspirerer faktisk å lese klassikerne på nytt.»

Guri Hjeltnes, VG om Henrik Falk

 

«…Hjorth er en våre beste, mest interessante samtidsforfattere – alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet om Lærerinnens sang