Fyrstene av Finntjern

roman

Innbundet
Bokmål
5 stars
5 av 5 stjerner (20)
Fyrstene av Finntjern
Fyrstene av Finntjern
 • Forfatter: Lars Elling
 • Format: Innbundet
 • Antall sider: 356
 • Språk: Bokmål
 • Forlag/Utgiver: Forlaget Oktober
 • Nivå: Voksen
 • EAN: 9788249524808
 • Kom i salg: 1. apr. 2022
 • Utgivelsesår: 2022
 • Andre medvirkende: Elling, Lars (for)
 • Utgave nr.: 3
 • Emnekategori: Moderne litteratur
Se flere produktegenskaper
Tilbudspris 375,- Ordinær pris 429,-

Format

Hent i butikk

Sjekk beholdning i din bokhandel.

Reserver, vent på SMS og hent om en time.

Kjøp på nett

Sendes innen 1-2 virkedager
I 1985 går Filip siste året på videregående, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som kjennes sann. Bestefar Arnstein holder til i første etasje i generasjonsboligen på Bekkelaget; over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Brødrene har ikke snakket sammen på en mannsalder.

Filip oppsøker den gretne bestefaren, først av plikt, siden stadig mer fascinert av Den Gamles fortelling fra guttedagene. Det er uroligheter i Europa, den store krigen nærmer seg, og Keiseren, som Truls og Arnstein kaller sin dansk-tyske far, vil herde sønnene sine. Utstyrt med fiskestang og dobbel sovepose blir guttene sendt ut i Nordmarka for å tilbringe somrene der. Sulten gnager og nattekulda svir, men de to små fyrstene av Finntjern står opp med sola, jakter og sanker og sveises tett sammen. Samtidig går en eldre, storvokst bror i sin egen verden hjemme på Bekkelaget, til Keiserens store bekymring.

Fyrstene av Finntjern er en eventyrlig roman basert på like deler virkelige hendelser, løse antakelser og rent oppspinn. Det handler om å være brødre i tykt og tynt, om å finne lykken under åpen himmel, og om å holde sin ulykke i hevd.

«Eventyrlig! […] en magisk og medrivende historie om brødrekjærlighet og nærhet til naturen […] Alt skildret i et mesterlig språk. Det er en fryd å lese Ellings bilderike og kreative prosa […] en magisk bok om et magisk univers. I Bergen har vi et uttrykk: Månebedotten. Det betyr at du er overrasket eller også lamslått, men oftest på en positiv måte. Overveldet, rett og slett. Lesingen av denne romanen etterlater en slik følelse. Jeg er månebedotten, lik denne eventyrlige historiens symbolske stein som faller fra himmelen og skal spille en rolle helt til de 357 sidene dessverre er forbi.»
– Atle Nielsen, Bok365

«Ei ny, stor og overraskende stemme [...] Det er ingen bombe at Lars Elling kan male fantastiske bilder, men at han kan gjøre det med ord som i sin debutroman Fyrstene av Finntjern kommer som en stor og svært hyggelig overraskelse [...] det er åpenbart at det har ligget en meget talentfull skrivestemme på lur lenge hos Elling. Denne debuten er nemlig av typen oppsiktsvekkende.»
– Tor Hammerø, Nettavisen

«Det er en fest å lese Lars Elling strålende, eventyraktige og dypt originale roman! [...] Sjelden eller aldri har vel landskapet mellom Katnosa, Stryken, Helgeren og Finntjern fremstått mer spennede enn i denne boken [...] Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn i «Fyrstene av Finntjern» [...] Forfatteren har et usedvanlig rikt ordforråd, og at Lars Elling opprinnelig er billedkunstner ser man ikke minst i hans evne til naturskildringer.»
– Sindre Hovdenakk, VG

«Sterkt om et kunstnerliv i vekst […] Det er en nytelse å lese»
– Kjetil Røed, Vårt Land

«Fiender av skjermslaveri og ulne læreplaner vil føle seg hjemme i romanen til Lars Elling. Her er det presis kunnskap om mye vi har glemt […] Det er massevis å glede seg over i Fyrstene av Finntjern. Pakk boken ned i sekken sammen med pipetobakk og lommelerke, og la den bli en del av ditt eget hyttebibliotek – om det nå befinner seg på fjellet, ved sjøen, i skogen eller i byen»
– Knut Hoem, NRK Bok

«En interessant roman med lag på lag av historie under et brennende ønske om å kunne tegne. Fyrstene av Finntjern formidler innsikt i tidlige former for sjølberging i Norge […] Ellings roman er hele veien i stand til å gjøre plutselige sprang, ved å vise inngående kjennskap til fluefiske, fuglearter, planter og andre vekster, gjerne med latinske navn […] På en finurlig vis gir Lars Ellings debutroman inntrykk av at hendelser som ligger over hundre år tilbake i tid, nær utbruddet av en verdenskrig, like gjerne kunne skje her og nå.»
– Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Helstøpt og imponerende debutroman om to brødres opplevelser i Nordmarka […] Det er en fortelling skrevet med overskudd og fortalt slik den bare måtte fortelles. Hver scene synes utvalgt for å mane frem, fylle ut og drive videre. Og alt sammen skjer i et språk som er så presist og så gjennomarbeidet at romanen både gir et tidsbilde og en sørgesang over en tapt verden […] Og bakom synger Lars Ellings egne refleksjoner om malerkunst og alskens håndverk»
– Preben Jordal, Aftenposten

5 stars
5 av 5 stjerner (20) 5 0 5 20
5 stars
75%
4 stars
20%
3 stars
5%
2 stars
0%
1 stars
0%

Kilde: bokelskere.no. Terningkast 5 og 6 er slått sammen til 5 stjerner. Se lesernes omtaler av denne boka.


×

Finn butikken du ønsker å hente i:

Loading...
Vis nærmeste bokhandel til min posisjon

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

×

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

Butikker i

Vis nærmeste bokhandel til min posisjon
Ikke på lager:
Tilbake ×

Hent i bokhandel

Loading...

Adresse

Åpningstider

Vi holder av varen for deg i 2 virkedager.

×

Takk for din klikk og hent-ordre!

Vi har sendt deg en e-post med oversikt over hva du har bestilt. Du vil motta en SMS fra oss når vi har holdt av varen – normalt innen 1 time i åpningstiden. Varen må hentes innen to virkedager.

Adresse:

By:

Postnummer:

Telefonnummer:

Åpningstider:

×

Butikker nærmest din lokasjon:

Loading...

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.