Bøker til jul? Her er bokhandlernes beste tips!


Hvert år kårer landets bokhandlere årets beste bok. I år er Simon Stranger med "Leksikon om lys og mørke" vinner av bokhandlerprisen. Laila hos Norli Ski er begeistret: - Bøker som denne er en av grunnene til at jeg elsker jobben min!

Norlis bokhandlere har flere gavetips for julen 2018. Her er anbefalingene fra ekspertene!

Romaner: Søsterklokkene topper salget

- Hvilken roman jeg vil anbefale? Anette hos Norli Universitetsgata i Oslo er ikke i tvil: - «Søsterklokkene» av Lars Mytting er romanen som selger mest akkurat nå - og med god grunn! Dette er en rik fortelling fra Gudbrandsdalen, om gammel tid som brytes mot nye ideer, om mørkt slit og solvarme steiner, om to kirkeklokker og evigheten som horisont - og bare for å ha sagt det: Helt magisk god!

Camilla Tvedt, ansvarlig for skjønnlitteratur hos Norli, trekker fram Per Petterson: Petterson er en av våre mest anerkjente forfattere internasjonalt - det er en begivenhet når han kommer med ny bok. Menn i min situasjon er en vemodig, morsom og slående god roman om en mann i krise. De mørke og poetiske beskrivelsene av Arvid Jansen som sover i Mazdaen med "frakken og bilen trukket tett omkring seg" er direkte vakre. Trude Marsteins «Så mye hadde jeg» er en annen favoritt i høst. Marstein har et sylskarpt blikk for det essensielle i det ordinære. Hun driver fram et troverdig portrett av en kvinne som hele tiden higer etter noe bedre, som tar utradisjonelle og noen ganger hensynsløse valg. 

Camilla har flere tips: - Trenger du en gave til en som liker historiske romaner, er Jomsviking-serien et funn. Den byr på et stykke blodig og eventyrlig historie fra vikingtiden. Spennende og godt skrevet, og perfekt for fans av Vikings og Game of Thrones. Og så må vi ikke glemme Brageprisvinner Tore Kvævens vakre fortelling fra vikingtidens Grønland. Når det mørknar ligner ikke på noe annet jeg har lest. Dette er virkelig en kjærlighetserklæring til naturen og livet!

- Bøker som treffer rett i hjertet? Da er Elinor Oliphant har det helt fint et must.

Flere romantips? Se her

Romantips til jul

Julegaver du kan lære noe av? Se her

 

Krim: Gåsehuden får frysninger

De tre mestselgende krimbøkene de siste ukene er alle skandinaviske: Jørn Lier Host med Det innerste rommet, Lars Keplers nye krim om Joona Linna, Lazarus, og Stephan Ahnem med Motiv X. -Spenningsnivået hos Ahnhem er så høyt at gåsehuden får frysninger, sier fan Trude hos Norli Solsiden.

Camilla Tvedts krimfavoritt har handling fra Hebridene: - Peter May har begeistret mange med sin Lewis-trilogi. Nå er han ute med en ny frittstående krim, Coffin Road. Peter May skriver rett og slett fantastisk god kvalitetskrim!  Av de norske krimforfatterne trekker hun fram Karin Fossum. -Hun skriver psykologisk krim som ingen annen –  Formørkelsen er helt enestående!

Flere krimtips? Se her

Kriminelt gode julegaver

Vinner av Kokebokprisen: Grønnsakskokeboka

 

- Kokeboktips i år? Det må bli Grønnsakskokeboka! Maria Cappelen Grimsgård, ansvarlig for fakta hos Norli, er ikke i tvil. -Grønnsakskokeboka vant Kokebokprisen i år. Dette er en bok hvor grønnsakene får skinne. Du kan ha med kjøtt hvis du vil, men grønnsakene er heltene. Fra denne boka anbefaler jeg spesielt steam bun med syltet sopp – den var himmelsk!

- Kjempegodt er en annen innertier. Her finner du mye snaddermat, middagsretter til hverdags og kjempefine kaker. Og du får lyst til å lage alle rettene.

-Kokkelære, som ble utgitt for et par tre år siden, er selve den moderne klassikeren - kokeboka som definerer dette tiåret. Vi har den hos Norli til bare 299,- nå i julen. DET er et bra tilbud!

Flere kulinariske julegaver? Se her

Tips til kokebøker

Julens største biografier? Se her

 

Faktabøker du kan lære noe av

 

Hvis jeg skulle anbefalt én faktabok i år, så blir det Insektenes planet, sier Maria Cappelen Grimsgård. Dette er et fyrverkeri av en bok. Interessant, lærerik - og så full av fun facts at du leser høyt for folk rundt deg - enten de vil eller ei. Veien er ikke så lang fra fugler til Hemmelige hytter - en coffee table book som står støtt på den norske folkesjela. Denne er det mange som finner under treet i år! Nære fugler har flakset opp til å bli en bestselger etter Dagbladets anmeldelse for noen uker siden: - Den fineste, mest fantastiske fuglebok jeg noensinne har sett!, skrev anmelder Dvergsdal. 

 

Julens største biografier? Se her

 

Hans Roslings Factfulness er også en vinner. Det er lett å tro at alt går dårligere i verden, men Rosling viser med tall og statistikk hvor bra det faktisk går. Yuval Noah Harari har fått en stor tilhengerskare etter bøker som Sapiens og Homo Deus. Årets bok fra Harari er 21 tanker om det 21. århundre.

Om du ikke har fått lest fjorårets største titler, Verdensteater, om kartenes historie, Erika Fatlands Grensen og Silkeveiene av Peter Frankopan, så har vi knalltilbud på dem nå hos Norli.

De siste årene har det vært mange "kroppsbøker" fra Sjarmen med tarmen til Gleden med skjeden og Huden er guden. I år har man beveget seg til gener og grunnstoffer. Vi har Gener - en personlig beretning og Dine geniale gener. Brageprisvinneren Menneskets grunnstoffer får noe som kunne vært kjedelig pugging av det periodise system til å bli lettlest og interessant.

Vi må ha noe å le av til slutt. Are Kalvøs Hyttebok frå helvete er kanskje julens morsomste - sammen med Radioresepsjonens postkasse postkasse postkasse. Hytteboka selger svært bra om dagen, så Are Kalvø kan nok le hele veien til banken også, han!

 

Lærerike julegaver
 1. 21 tanker for det 21. århundre
  21 tanker for det 21. århundre
  Tilbudspris 347,- Ordinær pris 399,-
 2. Hemmelige hytter
  Hemmelige hytter
  Tilbudspris 347,- Ordinær pris 399,-
 3. Insektenes planet
  Insektenes planet
  Tilbudspris 347,- Ordinær pris 399,-
 4. Hyttebok frå helvete
  Hyttebok frå helvete
  Tilbudspris 373,- Ordinær pris 429,-
 5. Gener
  Gener
  Tilbudspris 347,- Ordinær pris 399,-
 6. Grensen
  Grensen
  Tilbudspris 390,- Ordinær pris 449,-
 7. Homo deus
  Homo deus
  Tilbudspris 347,- Ordinær pris 399,-
 8. Verdensteater
  Verdensteater
  Tilbudspris 390,- Ordinær pris 449,-

Strikkefenomenet Klompelompe med vinterstrikk

 

Klompelompe er blitt et fenomen innenfor strikking, med sine duse retromønstre. Klompelompes vinterbarn har mange mønstre i ulike vanskelighetsgrader. Ta en titt i boka!

Kjærlighet på pinner er fantastisk fin barnestrikk. Hos Norli er den på salg for 149,-. 

#Weknit er en av årets mest populære, men oppskrifter på mange fine bølgegensere.

 

Flere strikkebøker? Se her

 

Tips: Bruk Klikk og hent på norli.no! Da ligger bøkene klare til deg i kassen når du kommer - og du får 12,5 % klikk og hent-rabatt på alle nyheter! (Ikke pocket).

Julens beste strikkebøker

 

Bøker for barn: Snøsøsteren er julens største sensasjon

 

Årets største boksensasjon? Det er Snøsøsteren, det, forteller Tine hos Norli Eldorado i Oslo. - En rørende og varm historie fra Maja Lunde, vakkert illustrert av Lisa Aisato. En julebok som kan tas fram hver jul i mange år framover. Boka er for barn - og voksne. Ta en titt!

Tips til barn fra 4 år? Se her

10.000 barn har vært med å stemme frem vinneren av Barnebokprisen. Tegneserieboka Nordlys: Reisen til Jotundalen av Malin Falch gikk av med seieren. Dett er en vakkert illustrert magisk fortelling om Sonja, som reiser gjennom en portal til en dal der alt er annerledes.

Caroline Heitmann er ansvarlig for Norli Junior lesekonkurranse, der 2.000 klasser kjemper om å bli råest i landet til å lese. -  Gutta i trehuset med 104 etasjer er mest lest akkurat nå. Det er utgitt nye bøker i mange av de mest populære seriene nylig, og de scorer høyt på mest lest-listen: En pingles dagbok, Amuletten, Detektivbyrå nr. 2, Verdens verste, Dustedagboka, og William Wenton (Luridiumstyven).

- Om du trenger inspirasjon til barnebøker, har vi laget en boktipstjeneste basert på 1,5 millioner vurderinger fra barna selv. Her kan du velge at du vil ha tips fra jenter på 10 år om spennende actionbøker - eller lærerike bøker fra gutter på 12 - og få forslag som er spot-on.

-Blant de mest spennende barnebøkene i år er Ingenlund: Harry Potter-inspirert uten å være noen blåkopi. Herlig spennende og magisk fra 12 år. Jeg vil også trekke fram Vi skulle vært løver av Line Baugstø, som er en sterk og aktuell roman om vennskap og annerledeshet. Apollo av Bjørn Ingvaldsen er "Hundreåringen" i barneversjon - et supertips for ingeniørspirer. Den populære TV-serien ZombieLars har kommet i tegneseriebøker. Nørd av Mina Lystad - morsom med litt alvor om ungdomsskoletid og å leve med sosiale medier.

Flere tips til barn 8-12 år? Se her

For de yngre leserne er det kommet en egen, småsøt serie med barnehagekrim, Mysteriene i Kråkeslottet barnehage. Bukkene Bruse-bøkene er ekstremt populære. Bukkene Bruse på Badeland og Bukkene Bruse vender tilbake får du nå i en samleutgave hos Norli - for kun 169,-.

Barnas favoritter