De beste julegavene - romaner


Er dette tidenes bokhøst? Sjelden har vi opplevd en slik samling av etablerte forfatterstjerner og nye talenter. Enten du er ute etter virkelighetslitteratur, den siste boka om Halvor Skramstad eller en skikkelig god pageturner, så er 2018 et stort gledesår for bokelskere!

Simon Stranger har endelig fått sitt store gjennombrudd med «Leksikon om lys og mørke». Han ble nylig tildelt Bokhandlerprisen og anmelderne har jublet over et sterkt dobbeltportrett der hans jødiske svigerfamilies historie flettes inn i historien til Gestapo-agenten Henry Rinnan.

«Stranger briljerer. Bøker som dette er en av grunnene til at jeg elsker jobben min!»
– Laila, Norli

I et klokkeklart språk og med skarpt blikk lar Trude Marstein oss følge Monika gjennom ulike livsfaser. «Så mye hadde jeg» er en roman om lengselen etter tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at ingenting kan holdes fast, at man kanskje hverken vil eller klarer å høre sammen med noen.

«Hel ved» ble et fenomen, og med «Svøm med dem som drukner» tok Lars Mytting også romanleserne med storm. I år er Lars Mytting tilbake med «Søsterklokkene», en medrivende historisk roman lagt til Gudbrandsdalen på 1880-tallet, en tid der gammel tradisjon butter mot nye idéer.

«Han skriver om søsterklokker i sølv, men det kan godt tenkes Lars Mytting har lagt selve gullegget med sin nye roman. Forfatteren er på hugget fra første setning og slipper aldri taket på leseren.»
– Arne Hugo Stølan, VG


«Jøss, for en debut!» var overskriften i Dagbladets anmeldelse av «Til ungdommen». På bakgrunn av intervjuer med ungdom har Linn Skåber skrevet fiktive monologer der hun forsøker å si noe om denne fine og håpløse tiden – fra barn til voksen. Med illustrasjoner av Lisa Aisato er dette blitt en av årets mest unike gavebøker.

Jon Michelet døde bare en uke etter at han hadde fullført siste bind i sitt livsverk, «En sjøens helt. Krigerens hjemkomst». I september 1945 er det nesten seks år siden Halvor dro til sjøs som attenåring. Hardt merket av krigsopplevelsene vender han hjem til et land som han tror vil takke ham og de andre gjenlevende sjøfolkenefor innsatsen, men som i stedet utviser forakt og dyp mistillit.

Jon Michelets prosjekt var å bygge et monument over krigsseilerne. Det har han klart, ettertrykkelig. «En sjøens helt» har fått et verdig punktum med «Krigerens hjemkomst». Bautaen blir stående lenge
– Leif Ekle, NRK Bok

 

Dette er bare en smakebit av hva vi anbefaler. Under er et større utvalg skjønnlitteratur fra dette utrolige bokåret!

Simon Stranger

Trude Marstein