Julegaver til barna:

De beste bøkene til barna

26.11.2021

Julegrisen, den nye boka fra Harry Potter-forfatteren og nyeste bok om Detektivbyrå nr. 2, Operasjon Heksegryte, er blant bøkene som seiler opp som julens bestselgere for barn. Sammen med klassikeren Guinness World Records, selvfølgelig. Se flere tips her!

Vi har masse flotte barnebøker å anbefale! Her viser Dina i Norli frem Julegrisen og Detektivbyrå Nr 2.

Foto: Robin Ingeborg Frøyen

Guinness world records 2022

Guinness rekordbok ble utgitt første gang i 1955. Boka har på imponerende vis holdt seg aktuell og populær gjennom trekvart århundre, og har beholdt posisjonen som bok nr. 1 for unge, nysgjerrige sjeler. Årlig selges det 130 millioner eksemplarer fordelt på 100 land.

Hvert år dukker det opp noen enda rarere, villere og kulere rekorder. Årets utgave har spesielt fokus på rekorder innenfor klima og miljø. 

Se Guinness World Records 2022.

Trines kokebok for unge kokker

Kjenner du en vordende kokk eller baker? Da er Trines kokebok for unge kokker midt i blinken! Her finner du oppskrifter barn kan lage alene, etter skoletid, som snacks - eller litt mer avanserte retter man kan lage sammen. Denne kokeboka er lærerik og fristende, med fargeglade illustrasjonsbilder som får enhver mage til å rumle.

Elisabeth hos Norli har testet boken: «Denne har jeg gledet meg til, jeg har en 9 åring som er veldig glad i å lage mat. Og for en bok det er! Kjempefin forklaring på alt fra kjøkkenutstyr, forskjellige måleenheter og krydder. Trine har funnet veldig gode og hippe retter, slik som ungdom liker. Sønnen min leste den på sengen forrige uke, markerte sider og la en plan for helgen. Det ble en herlig Taco form med oreokake til dessert.

Jeg anbefaler denne sterkt, en flott og fristende bok og ikke minst et verktøy for store barn.»

 

Les mer om  er Trines kokebok for unge kokker.

Ida syns Håndbok for unge antirasister er den viktigste boka utgitt for barn i høst.

Håndbok for unge antirasister

Mange fikk med seg det sterke innslaget på Lindmo tidligere i høst, der Tinashe Williamson var gjest sammen med Fredrik Solvang. Williamson fortalte om hvor belastende det har vært å bli utsatt for rasisme i oppveksten. 

Hun har skevet en bok hun selv skulle ønske fantes da hun var yngre - en håndbok som gir barn verktøy for å forstå og håndtere rasisme. 

Håndbok for unge antirasister  tar for seg kompliserte begreper og strukturer på en lettfattelig måte, og passer godt til å leses av barn og voksne i fellesskap. Den har fått strålende anmeldelser og er blant de mest solgte bøkene for barn og ungdom denne høsten.

Du kan lese vårt intervju med Tinashe her.

Tix: Den stygge andungen

Andreas Haukland, bedre kjent under artistnavnet Tix, har tatt Norge med storm. Som ung slet Andreas med tvangstanker og ticks, men i dag er han en av Norges største popartister. Tix representerte Norge i Eurovision, og brukte anledningen til å fortelle sin historie - og bringe et håp til barn som føler seg annerledes og har det vondt. Boka Tix er flott for barn og unge som kan føle på usikkerhet og annerledeshet. Og for Tix-fans, da!

 

J. K. Rowling: Julegrisen

 

J. K. Rowling, mest kjent for Harry Potter-serien, har kommet med en julebok om Julegrisen. Dette eventyret handler om en gutt og hans kosedyr. Hva skal han gjøre når Gisse Gris forsvinner midt i julestria? Vel, på julekvelden kan mirakler skje... 

For Harry Potter-glade barn kan vi også anbefale boka Et magisk år. Her har hver dag et nytt sitat fra Harry Potter-serien, samt flotte illustrasjoner. Dette er med andre ord litt som en kalenderbok man kan bla i hele året; perfekt til julegave!

 

Se alle Harry Potter-bøker her

Dina syns Gutteboka og Jenteboka er skikkelig fine bøker som alle kan ha godt av å bla i.

Gutteboka og Jenteboka

Kropp, følelser og pubertet - det er ikke alltid bare enkelt. Barn og unge kan ofte føle på at det skjer ting med kroppen og i hodet som føles vanskelige, ukjente, skumle og, ikke minst, pinlige. Da er Gutteboka og Jenteboka gode å ha for hånden!  Disse to bøkene kan fungere som oppslagsverk når ungene syns det er litt for flaut å spørre de voksne.

Jenteboka ble utgitt i fjor. Den ble hyllet av anmelderne og lå på bestselgerlista i mange uker. Forfatterne kom fram til guttene også fortjente en egen bok, og mottagelsen av Gutteboka  har vært like positiv.

Hundemannen

Dav Pilkey har hatt stor suksess med serien om Kaptein Supertruse. Like populær er serien om Hundemannen, som allerede teller 10 bøker. Hundemannen er nybakt politibetjent og må hanskes med skurkekatten Petter. Bokserien er skrevet i tegneserieformat og passer godt for unge lesere. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre, og hver bok har et nytt eventyr fylt av humor og moro. Høstens nye bok heter Hundemannen - Farefulle høyder
Bøkene passer best for barn i alderen 6 - 9 år.

Gutta i trehuset med 143 etasjer

Gutta i trehuset er blant de aller mest leste serien blant barn i Norge. Denne serien er litt absurd, lettlest, og skikkelig, skikkelig morsom! Dette er en bok unge lesere kan bryne seg på selv, eller som er morsom å lese høyt sammen. Trehuset blir dessuten bare høyere og høyere; i første bok har huset 13 etasjer, og i høstens ellevte bok har det nådd hele 143 etasjer.
Bøkene passer for barn fra 8 år og oppover

Jørn Lier Horst: Detektivbyrå nr. 2

Vi kan ikke snakke om gode barnebokserier uten å snakke om selveste Detektivbyrå Nr. 2! Krimforfatter Jørn Lier Horst har skrevet mysterier for de yngre leserne - flere av bøkene er filmatisert. Hver bok har et nytt, bunnsolid plott, og det er vanskelig å legge fra seg boka før mysteriet er løst. Alle bøkene kan leses hver for seg. To nye bøker er utgitt i høst: Operasjon Julekule - en samlebok med to nervepirrende julehistorier. 
I Operasjon Heksegryte må Tiril, Oliver og hunden Åtto løse et mysterium på selveste halloween, da heksegryta som brukes til pengeinnsamling, er brutt opp. På nettsiden Norli Junior har det blitt holdt en avstemning blant barn om hvilken av de 19 Detektivbyrå nr. 2-bøkene som er den aller beste, og jammen gikk Operasjon Heksegryte av med seieren! Bøkene passer best for barn fra 6 år og oppover.

Julia Donaldson: Juletreet

Visste du at Norge sender et juletre til England hvert år, som blir pyntet og stilt opp midt i London? Det er i grunnen veldig kult! Det syns også Julia Donaldson, som har skrevet om denne litt spesielle juletradisjonen i boka Juletreet

Trenger du flere julegavetips? Fortvil ikke! 

Her finner du tips til...