De beste faktabøkene til jul:

Fakta du kan slå i julebordet med!

28.11.2021

Brageprisvinneren Ekko er Bjørnars sterkeste anbefaling til folk som er ute etter en god og lærerik bok til jul. Sverdup-Thygesons Insekter i Norgelærer deg om alle Norges insektsarter, mens Elvekonger gir  deg vikinghistorie slik de aldri har opplevd det før. Siv Jensen selger mest av politikerbiografiene. Se flere tips til sakprosabøker!

Bjørnar smiler med to av årets favoritter. Både Ekko og Insekter i Norge er strålende julegavetips!

Dina i Norli kan trygt anbefale både Jon Michelet og Liv som julegaver i år.

Brageprisvinneren

Lena Lindgrens essaysamling Ekko vant Brageprisen 2021 i kategorien sakprosa.

Stian hos Norli har latt seg fascinere av boka: «For et essay «Ekko» er! Folk har snakket om polarisering og ekkokamre i lang tid - men overraskende få har gått dypere og sett på hva som har akselerert disse tendensene de senere år.

Guruene i Silicon Valley, som Peter Thiel og Mark Zuckerberg, har enorm makt, og har bygget en milliardøkonomi på folks oppmerksomhet.

Når man får vite hvordan de som designer denne teknologien tenker om verden og menneskene i den, kan man jammen fryse litt på ryggen.

Boka er så elegant og godt skrevet at den allerede er på vei til å bli folkelesning. Og det fortjener den virkelig å bli!»

 

Jon Michelet

Forfatter, journalist, politisk opprørsmann; hvem var egentlig Jon Michelet? Mímir Kristjánsson har skrevet en troverdig og ærlig biografi som er de gode anmeldelsene verdig. Denne biografien pynter ikke på sannheten, og legger frem det negative så vel som det positive. Mest av alt er dette en historie om pågangsmot og stå-på-vilje. 

 

De store spørsmålene

Jostein Gaarder har skrevet en nydelig liten bok: Det er vi som er her nå. Gaarder er personlig og tankefull. «Er det ikke rart at vi lever?», spør han i ekte Gaarder-ånd, «Er det ikke rart at verden fins?»

Boka stiller viktige spørsmål rundt vår eksistens, jorda vår og hvordan vi ivaretar hverandre og kloden. Denne boka er sitt eget lille tankekors, og er en flott julegave til de som liker å diskutere de store spørsmålene.

En annen bok som stiller de store spørsmålene, er Liv av Dag O. Hessen. Her møter filosofien naturvitenskapen når Hessen stiller spørsmål som «Hva er liv?» og «Hvordan oppsto det?». Hessen er biologiprofessor og dessuten vinner av Brageprisen for boka Verden på vippepunktet, og er en slående god formidler. Liv er engasjerende og uhøytidelig, samtidig som den er lærerik og tankevekkende. 

Fra insekter til krydder

Insekter i Norge

Sverdrup-Thygesons Insekter i Norge er både nyttig, viktig og veldig morsom å lese. Øyenstikkere, bier og sommerfugler kjenner du kanskje igjen, men hva med hoppebørstehaler, nebbmunner og kamelhalsfluer? Norge har over 19 000 insektarter, og i denne vakre boka blir du bedre kjent med dem. Boka gir en oversikt over alle de 23 ordenene av insekter her til lands, samt de viktigste familiene. 

 

Til verdens ende: Krydderets verdenshistorie

Thomas Reinertsen Berg vant Brageprisen for sin debutbok Verdensteater som solgte over 20 000 eksemplarer i Norge og også ble en internasjonal suksess, oversatt til 15 språk. Med Til verdens ende: Krydderets verdenshistorie er han tilbake med nok et blikk på verdenshistorien fra et annerledes, forbausende og fascinerende perspektiv. Berg følger krydderets tråder tilbake til jordas urhistorie, og forklarer hvorfor de unike plantene vokser akkurat der de gjør, og hva som er så spesielt med dem. Han tar oss med til Kina og India, Egypt og Romerriket, og viser hvordan krydderplantene styrte handelsruter, kulturutvikling og økonomi. Han demonstrerer sammenhengen mellom krydderet og den vestlige kolonialiseringen av verden fra senmiddelalderen til i dag. Og han forteller krydderets ukjente historie i dag, hvor plantene har blitt internasjonal jordbruksvare, løsrevet fra de unike opphavstedene. 

 

 

Stian er ekstra glad i sakprosa og faktabøker, og trekker frem biografien om Olav V som et godt julegavetips.

Flere av bøkene på denne lista har fantastiske illustrasjoner og er verdt å bla i, som Til verdens ende: krydderets verdenshistorie.

Heidi er enig i at det har kommet mange strålende politikerbiografier i år, det er vanskelig å velge bare én!

Historie

De som er glad i norsk vikinghistorie vil falle pladask for Are-Sende Osens fremstilling av Kongerekka. Boka er basert på Are Sende Osens populærhistoriske podkast ved samme navn. Intriger, sex, brodermord, trolldom og blodige slag - Game of Thrones? Nei, vår egen norske vikinghistorie! Visste du at Harald Gråfell egentlig var Norges første influencer? Eller hvor mange koner Harald Hårfagre hadde?
Denne boka er lettbeint og fylt med humor!

Elvekonger av Cat Jarman en anmelderfavoritt, og har blitt dekket i langt innslag på Dagsrevyen. "Forrykende viking-skattejakt. (…) Det er formidling av ypperste klasse" skriver Aftenposten.

I 2017 åpnet den anerkjente norske bioarkeologen Cat Jarman en liten eske fra en utgravning fra vikingtiden i Repton i England. I esken lå en oransje perle, en karneolperle, som straks fanget hennes oppmerksomhet. En slik perle måtte stamme fra Midtøsten eller Asia, men hvordan hadde perlen havnet her, så langt vest?

Ved hjelp av banebrytende naturvitenskapelige teknikker og gjenstander funnet i den samme utgravningen, avdekkes perlens opprinnelse steg for steg. Sporene leder gjennom Skandinavia, inn i Russland og til Bagdad og India, en rute mer variert og lengre enn man før har trodd. Levende fortalt med stadig nye oppdagelser gir Elvekonger oss en helt ny forståelse av vikingenes liv og virke.

Tore Rem fortsetter er aktuell med bind 2 om kong Olav: Olav V: Krigeren 1940 - 1945. Etter å ha strevd med å finne seg til rette som kronprins, finner Olav endelig en rolle. Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir et nærportrettet av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien. 

 

Politiske biografier

 

Siv Jensens biografi Siv: Med egne ord har fått mye oppmerksomhet. VGs amelder beskriver Siv Jensens oppgjør med Carl I. Hagen som "noe av det blodigste jeg kan huske å ha lest i norsk memoarlitteratur."

Martin Kolberg beretter åpent om oppturer og nedturer i sin bok Tillitsmannen: Martin Kolberg,  Et gresk drama på norsk, skriver Dagsavisens anmelder Andrew Kroglund. 

Thorbjørn Jagland utgi bind 2 av sine memoarer, År i fred og ufred, i år. Mens han i første bind fortalte om veien fra et småbruk i Lier til statsministerposten, følger vi nå Jagland til den norske konstitusjonens kjerne, og videre til internasjonal politiks hovedarenaer.

Espen Nakstad er aktuell med Kode Rød. I denne boken forteller han historien om hva som skjedde, og hvorfor verden var dømt til å mislykkes allerede før viruset hadde spredt seg fra Kina.
Boken gir et fascinerende innblikk i krisehåndtering og ledelse globalt og nasjonalt

Dette er bare et lite knippe av høstens biografier – du kan finne flere her! 

Landet mot nord har fått en liten hedersplass i Norli Universitetsgata etter at Erna Solberg fikk den i gave.

Da Erna Solberg ønsket Jonas Gahr Støre velkommen til statsministerens kontor, ga Støre en bok til Erna i gave. Boken er Landet mot nord.

Kan man fortelle et lands historie gjennom et knippe individer? Hvem skal da få sine historier fortalt?

Landet mot nord  består av 22 minibiografier som elegant sys sammen til én fortelling - historien om Norge. De som lager landet ved lov, som Magnus Lagabøte, men også de som lager det gjennom fortellinger, som Snorre og Camilla Collett. De som bare overlever i sagnene, som Jostedalsrypa, og de som glemmes. De som kom. De som dro. Og de som kom tilbake. Sammen danner de en vev av fortellinger om folket som har bosatt og beveget den nordlige kyststripen som ble et kongerike og en stat. Veien mot nord.

Trenger du flere julegavetips? Fortvil ikke! 

Her finner du tips til...