Julegavetips til pappa:

Her er bøkene pappa vil ha til jul!

23.11.2021

Jørn Lier Horst sin nye Wisting-krim Grenseløs, Per Pettersons Mitt Abruzzo og Stein Torleif Bjellas Fiskehuset er noen av topptipsene til bøker til pappa denne julen. Her finner du flere forslag til pappagaver - enten din pappa er opptatt av historie, krim, leser for å lære eller vil ha en god latter!

Stian fra Norli Litteraturhuset med Jørn Lier Horst sin nye krim Grenseløs og Per Pettersons Mitt Abruzzo.

Per Petterson: Mitt Abruzzo - Journal 29.1-18.7.2021

Mitt Abruzzo er Per Pettersons rå, ubehandlede dagbok fra et halvår i koronaisolasjon. Petterson har gitt oss romaner som Ut å stjæle hester og Menn i min situasjon. Nå tester han et nytt format.

Er dette verdt å lese? Saken er at Petterson er en fin fyr å henge med. Han skriver godt, tenker godt, og lar tankene flyte rundt litteratur, opplevelser i samtid og fortid - referanser som fedre i både 50-, 60- og 70-årene kan relatere til. 

"Mitt Abruzzo. Elsker denne. Ferdig snakka. Dette forfatter(selv)portrettet er så fint, intenst og ærlig at det sitter i ryggraden og dirrer, " sier Agnete hos Norli.

Iver i Norli Universitetsgata har også lest boka: «Dette er første gang Petterson skriver i journal-formatet, men det syns jeg han fikk til skikkelig bra. Denne boka er ikke like strigla som de andre bøkene hans, språket er litt mer direkte og ærlig, litt mindre polert. Det blir en mer personlig leseopplevelse. Jeg koste meg utrolig med Mitt Abruzzo, den var en skikkelig fryd å lese!»

Per Pettersons Mitt Abruzzo er en av Ivers favorittbøker fra 2021.

Det nyeste samlebindet av Pondus er god underholdning for både unge og gamle.

Robin har allerede kjøpt Aldri av Ken Follett til sin pappa i gave!

Øverli: Pondus 20 i stil

 Pondus slår aldri feil! Øverli tar pappa-hverdagen skikkelig på kornet. I år gir han ut samlebind nummer 20, 20 i stil, og her serveres det humor om alt fra fotball og pils til familieliv, kjærlighet og vennskap. Dette er en kosebok du kan sitte med i sofakroken, ved frokostbordet, på do - lettlest stripehumor som passer for alle, overalt!

 

Abid Raja vant Bokhandlerprisen 2021, og Iver er en av bokhandlerne som likte Min skyld kjempegodt

Abid Raja: Min skyld - en historie om frigjøring

 Abid Raja: Min skyld. Dette er vinneren av bokhandlerprisen - boka landets bokhandlere har stemt fra som årets beste bok.

Abid Rajas oppveksthistorie er knallsterk – og gir et annet bilde av "Duracell-kaninen" vi har blitt vant til å se i media, og som stiller opp i alt fra 71 grader nord til Maskorama.

Boka tar for seg Rajas oppveksthistorie, fra han ble født med handicap og forlatt på sykehuset av skamfulle foreldre. Han opplever utenforskap, omsorgssvikt og vold, tar selv kontakt med barnevernet, havner på skråplanet og redder seg gjennom interesse for politikk. Sterke partier i boka er der Abid forsøker å frigjøre seg fra de konservative holdningene han er indoktinert med, både religiøst og i forholdet til kona Nadia.

Temaene i boka er større enn personen selv, og boka er beskrevet som  det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.

Stein Tore Bjella: Fiskehuset

Musikeren og rimsmeden Stein Tore Bjella har skrevet sin første roman. Vi siterer baksideteksten: Romanen handlar om ei veke haustfsike, kunstnens indre vesen, naturen som dundrar fram, kjærleiken, sanningsord og Den Store Endringa i livet til Jon Aslesson Aal.

Det er onkel Ivar som tar med sin voksne nevø  Jon opp til Sennvann. Ivar har bestemt seg for at Jon skal arve familiens fiskevann, som har vært i slektens eie i generasjoner. Gjennom en uke deler han kunnskap om aurens gyteplasser, riktig nivå for høsting av fisk, rakfiskproduksjon og garnhold. Han forteller om familiekultur og -verdier, og mener ikke så rent lite om hvordan Jon bør leve livet sitt. Dette er en lun og fin fortelling, skrevet på dialekt, der nærheten til naturen er så intens at du kan høre åretakene og kjenne bevegelsene i robåten. Bedre gave enn Fiskehuset til en jakt, fiske, og vedhogst-pappa skal du lete lenge etter! 

Krim og spenning

Ken Follett: Aldri

Ken Folletts Aldri er en bok mange har gledet seg stort til. Ken Follett har skrevet sin første samtidsroman på et tiår. Boka forteller historien om en global krise som kan lede til utbruddet av tredje verdenskrig. Aldri er rik på autentiske detaljer, fra det brennende hjertet av Sahara-ørkenen til de innerste maktkamrene i verdens store hovedsteder. Her får du nervepirrende lesing som får tankene til å spinne.

Jørn Lier Horst: Grenseløs

Har det hendt du har fulgt nøye med på en etterforskning på nyhetene, fordypet deg i en true crime-podkast eller blitt revet med av en krimdokumentar - såpass at du tenker du kunne løst mysteriet selv? I Grenseløs av Jørn Lier Horst følger vi etterforskeren William Wisting når han begynner å samarbeide med en gruppe mysterieløsere på internett. i denne friske varianten av en mordgåte møter en erfaren politietterforsker nye metoder!

Jæger og Holt i skjønn forening i krimavdelingen hos Norli Universitetsgata

Anne Holt. Det ellevte manus

Det ellevte manus får vi et gjensyn med den pensjonerte politietterforskeren Hanne Wilhelmsen. Vi får også et innblikk i forlagsverden når redaktør Ebba Braut er på jakt etter et forsvunnet manus. Holt kombinerer krimlitteraturen med den nye pandemisjangeren og har stålkontroll på det hun driver med. Anne Holt har fått knallanmeldelser for denne boka – i VG ble det terningkast 6. Anmelderen beskriver boka som gnistrende, skrevet med klokskap, empati og kunnskap.

Jørgen Jæger: Dommen

Vi kan heller ikke glemme Jørgen Jæger! Dommen er den 13. boka i serien om Ole Vik. Boka handler om en familie som går tur, og plutselig forsvinner det ene barnet deres. Det er veldig spennende – skrevet i et lett språk, men ikke for sarte sjeler. Bøkene har en underliggende historie, men kan fint leses frittstående.

«Man får sterk medfølelse for faren som løper rundt og leter etter dattera si, man kjenner på en slags farsfrykt. Jeg syns Jæger skriver så godt om det; det virker ekte. Selv jeg, som ikke har noen datter engang, kan føle på den angsten gjennom måten han skriver på.»

- Yenni, Norli

Tips til flere gavetips innenfor sakprosa? Se her

Historieinteressert?

Bjørnar jobber med samfunnslitteratur og historie hos Norli, og syns Jaklins siste bok fenger på en helt egen måte.

Flukten med Norges gull  handler om invasjonen av Norge under andre verdenskrig, og om arbeidet med å få gullreservene i trygghet fra tyskerne. Her kan man virkelig føle på dramatikken! Boka passer for alle krigsinteresserte, og særlig for dem som gjerne vil ha en litt mer fortellende krigsbok. Jaklin er også krimforfatter – det gjør ham godt rustet til å formidle en forrykende fortelling med action og spenning!

Nå må vi tåle alt av Ingar Sletten Kolloen er bind nummer to i serien «Under krigen», en serie om hverdagslivet under annen verdenskrig. Boka har fått veldig gode anmeldelser. Kolloen tar deg med ned på bakkenivå og lar deg komme tett på menneskeskjebnene, noe som gjør at boka skiller seg ut fra den litt tørrere sakprosaen. Dette er en litt annerledes krigsbok med god fortellerstemme.

Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad har gått sammen og skrevet et helt unikt oppslagsverk om vintersport! Historien om vinter-OL er første bind om vinter-OLs historie, og boka tar for seg alt fra 20-tallet og helt frem til 1988. Med en bok som denne kommer man aldri til å stå fast på en sportsquiz igjen!

Trenger du gavetips til en far som er glad i musikk, humor og/eller nynorsk? Her får du alle tre i samme hendige, lille pakke. Are Kalvø er på’n igjen, denne gangen med et humoristisk og nøkternt blikk på dagens popmusikk. I boka Meininga med livet, eller, Yes, Sir, I can boogie går Kalvø på leting etter meningen med livet i de populære poplåtene på VG-lista. Han deler sjenerøst av eget liv og erfaringer. Denne boka er perfekt for musikkglade lesere

Trenger du flere julegavetips? Fortvil ikke! 

Her finner du tips til...