Julens flotteste gavebøker:

Årets beste gavebøker

23.11.2021

Trond-Viggo Torgersens Kroppen for voksne er en superpopulær gavebok. Linn Skaaber og Lisa Aisato forener livsvisdom og vakre illustrasjoner i Til oss - fra de eldsteVestlandsvegar og boka om nasjonalhelten Marit Bjørgen, Vinnerhjerte, får fram den nasjonale stoltheten - både for natur og sport. Se flere tips til gavebøker!

Noen bøker passer perfekt som gaver, som Bjørgens biografi Vinnerhjerte, eller Skåbers tekstsamling Til oss fra de gamle - her presentert av Tin hos Norli.

Hvem skulle tro at en bok om Kroppen (for voksne) skulle danke ut de fleste store forfatternavn på bestselgerlistene? Trond Viggo har truffet en skikkelig nerve, og i denne boka hjelper han oss å bedre forstå hva som skjer med kroppen når vi blir eldre.

For 40 år siden ga han ut barneboken «Kroppen» og lagde TV-serien med samme navn. Nå har mange av de som så serien blitt voksne, og vi har kanskje lenge trengt en slik bok. Torgersen stiller igjen opp med bunnsolid folkeopplysning!

Norges skidronning har kommet med biografi! Denne boka egner seg godt for alle som er glad i ski og vintersport, enten det er i virkeligheten eller på TV. I Vinnerhjerte blir vi kjent med mennesket bak medaljene. Bjørgen forteller om hvordan hun gikk fra å være en ganske vanlig bygdejente, til å bli hele Norges skihelt. Selv om vi kjenner Bjørgen som trygg og stødig, forteller hun mye om usikkerhet og tvil i boka.

 

Dronning Sonja er jo for de fleste av oss kjent som monark og Norgesrepresentant, men hvem er hun egentlig, bak alle titlene? I denne nye biografien, Sonja: Samtaler med Dronningen blir vi kjent med Sonja på et langt mer personlig plan. Mer enn noe annet er dette en bok om kjærlighet for kunst, da Dronning Sonja har blitt en dyktig kunstkjenner med en beundringsverdig kunstsamling. Denne boka er en introduksjon til dronningen, men også til den moderne kunstverden. Kjenner du en kunstelsker, kan dette være en liten overraskelse de setter stor pris på.

 

Se flere biografier her!

Forfatter Marius Nergård Pettersen lekte med balansen mellom lovlig og ulovlig da han ga ut boka Hemmelige hytter, og nå har han gjort det igjen. I Hemmelige Norge tar han oss med til hemmelige, skjulte og noen ganger beint frem ulovlige skatter, som tjuvjakt og tjuvfiske. Til gjengjeld brukes det bare fornavn og noen ganger pseudonymer i boka, og de spesifikke lokasjonene holdes hemmelige. Resultatet er en vakker og litt mystisk bok som gir oppdagerlyst og turglede.

 

 

Det er kanskje typisk norsk å klage på vei. I dette langstrakte landet har vi klart å bygge vei til de underligste steder, men ikke alltid har veiene vært like gode, trygge eller tilgjengelige. I boka Vestlandsvegar har Samlaget tatt en titt på veiene på vestlandet, også i et historisk perspektiv. Man blir helt overrasket over hvor mye vi kan lære om mennesker og samfunnet av å se hvordan vi har behandlet veiene våre. Her er det bare å lese i vei!

Arne Hurlen er kanskje mest kjent for sin rolle som låtskriver og opphavspersonen bak bandet Postgirobygget, men nå har han laget bok: Reiser i Innland. Sammen med filmskaper og fotograf Sven-Erik Knoff har de samlet bilder fra hele Norge og knyttet små, lyriske tekster til hvert bilde. Resultatet er en lekker kaffebordsbok som er en fryd å bla i.

«For noen måneder siden spurte fotograf Sven-Erik Knoff om jeg ville skrive tekster til hans fotografier, fra hans reiser i Norge. Det kommer jeg ikke til å få til, tenkte jeg. For jeg trodde det skulle handle om sevje som siger og no ser eg atter slike fjell og dalar. Men så løp fantasien løpsk, og det endte med en reise innover, til nærhet, relasjoner, invasjon, politikk og verdensrom.»
- Arne Hurlen

 

En annen mektig imponerende fotobok som må nevnes, er Forlatte hus. Denne boka er resultatet av et ti år langt fotoprosjekt, hvor fotograf Britt Marie Bye har fotografert forlatte hus i hele Norge. I tillegg til flotte bilder har Bye også samlet historiene bak disse byggene. Kan man lære noe om menneskene av å se på husene de har etterlatt seg? Forlatte hus er melankolsk og underfundig, og i det store og hele en flott leseopplevelse.

"Denne boka har jeg forelsket meg helt i!" sier Anette hos Norli. "Vakre bilder med melankolske og noen ganger triste tekster, som den om Asta som ble påkjørt da hun krysset veien - og huset ble stående tomt. Nydelig bok fra Harstad-forlaget Utenfor allfarvei."

Med denne boka vant Hellstrøm Kokebokprisen 2021! Hellstrøm har igjen delt sine hemmeligheter fra kjøkkenet, men denne gangen har han holdt det grønt. Sideretter, hovedretter, supper, salater og desserter – Hellstrøm byr på det meste! Hellstrøms grønne hemmeligheter er oversiktlig utformet og behagelig å bruke, bildene er strålende og maten er god. Dette er en bok alle burde ha på kjøkkenet.

 

Se flere kokebøker her!

I november arrangerte vi i Norli årets kokebokpris, og Hellstrøm stakk av med seieren. Vi anbefaler også varmt å sjekke de andre nominerte!

Ida i Norli har mange tips til gode reisebøker for Norgesferien, blant annet Tur-retur Norge og 121 unike opplevelser i vinter-Norge.

Kjenner du noen som er skikkelig turglad, eller som setter pris på de helt unike turopplevelsene? Da har vi noen skikkelig gode boktips til jul!

Først ut er Helene Østervold, eller @helenemoo, sin Tur-retur Norge. Dette er en utrolig flott bok med turtips for alle og enhver, en bok som gjør dørstokkmila veldig overkommelig. Boka har blitt kjempepopulær, med hete reisetips fra hele landet!

Norge er jo en vinternasjon, sies det – men hva er de skikkelig fine reisemålene når snøen kommer? Det får vi svar på i boka 121 unike i vinter-Norge. Dette er både en reiseguide og en inspirasjonsbok som viser at man ikke trenger å dra utenlands for eksotiske opplevelser.

I samme sjanger har vi også boka 110 unike overnattinger i Norge. Denne boka ble utgitt i fjor, men vi måtte bare ha den med. Den har blitt kalt «årets norske reisebok», og det med god grunn. Her blir du kjent med alt fra lavvoer til trehytter til gapahuk til hotell, alle med sin egen unike vri. Det klør i reisefoten!

 

Interiør kan være både spennende og engasjerende, og hytteinteriør er liksom noe litt for seg selv. På hytta kan man leke med lokale materialer, tradisjoner og historie, og samtidig leke seg litt ekstra – det er jo tross alt en fritidsplass. Oppussingseksperten Halvor Bakke har pusset opp en myriade av fritidsboliger, og i denne Lev hyttedrømmen med eventyrlig oppussing har han samlet 13 av dem. Dette er ei bok som inspirerer og passer perfekt på salongbordet på hytta.

Maud Angelica Behn rørte mange hjerter da hun holdt tale i sin fars begravelse. Nå har hun tatt det viktige budskapet og laget bok av det. Tråder av tårer handler om hvor altoppslukende det kan være å slite psykisk, men også om hvor viktig det er å be om hjelp. Det er Maud selv som har både illustrert og satt tekst til boka. Boka leker på grensen mellom billedbok og diktsamling, og er like god for voksne som for unge; en vakker bok som får det til å bevre i hjertestrengene.

Maud Angelica Behn var på besøk i Norli Universitetsgata og signerte de første bestillingene av boka Tråder av tårer.

Linn Skåber har gjort stor suksess med bokserien sin med en bok om, eller kanskje mer fra, de eldste. Denne gangen har Skåber snakket med den eldre garde, samlet visdomsord, erfaringer og råd, og flettet det hele sammen til en nydelig bok. Til oss fra de eldste er også preget av de nydelige illustrasjonene til Lisa Aisato, og er skikkelig flott å se i.

Fant du ingenting som passet, eller er du nysgjerrig på flere gavetips? Hva med en fin faktabok eller en god roman?

Her finner du tips til...