Julens 10 beste krimtips:

Blodige julemysterier til krimelskeren

28.11.2021

Ken Follett skremmer vettet av leserne med atomkrigsthrilleren Aldri, og Anne Holt har fått anmelderne i ekstase med Det ellevte manusJørgen Jæger er klar med sin 13. Ole Vik-krim. Se flere krim- og spenningstips!

Kanskje nissen byr på krim og spenning i år? Her er Hilde med Dommen av Jørgen Jæger og Ken Folletts Aldri.

Fossum er ute med en helt ny krimserie! I Drepende drage, angrende hund møter vi for første gang etterforsker Eddie Feber. Boka følger i hovedsak et søskenpar - og leder oss inn i en intens, neglebitende psykologisk thriller. Fossum skildrer det virkelig mørkeste av det mørke i menneskene, og fletter oss inn i relasjoner slik bare Fossum kan. Denne boka står nok på mange ønskelister denne jula!

«Ingen tradisjonell krim, dette, men så velskrevet at det er en nytelse.»
– Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen (terningkast 5)

«Mange krimromaner mangler det lille ekstra. Det gjør ikke denne.»
– Finn Stenstad, Tønsberg Blad (terningkast 5)

Har det hendt du har fulgt med på en etterforskning på nyhetene, fordypet deg i en true crime-podkast eller blitt revet med av en krimdokumentar - såpass at du tenker du kunne løst mysteriet selv? I Grenseløs av Jørn Lier Horst følger vi etterforskeren William Wisting når han begynner å samarbeide med en gruppe mysterieløsere på internett. Her møter en erfaren politietterforsker nye metoder og nye perspektiver, i denne friske varianten av en mordgåte!

 

«I «Grenseløst» får alle Wisting-fans valuta for pengene.»
– Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

Ken Folletts Aldri er en bok mange har gledet seg stort til. Ken Follett har skrevet sin første samtidsroman på et tiår. Boka forteller historien om en global krise som kan lede til utbruddet av tredje verdenskrig. Aldri er rik på autentiske detaljer, fra det brennende hjertet av Sahara-ørkenen til de innerste maktkamrene i verdens store hovedsteder. Her får du nervepirrende lesing som får tankene til å spinne.

 

«Skremmer vettet av deg [...] Ken Folletts atomkrigsthriller er så realistisk at du kan få problemer med nattesøvnen.»
– Cathrine Krøger, Dagbladet 

Jørgen Jæger har for lengst erobret en plass i elitesjiktet blant norske krimforfattere. Dommen er den 13. boka i serien om Ole Vik. Boka handler om en familie som går tur, og plutselig forsvinner det ene barnet deres. Det er veldig spennende – skrevet i et lett språk, men ikke for sarte sjeler. Bøkene har en underliggende historie, men kan fint leses frittstående.

«Man får sterk medfølelse for faren som løper rundt og leter etter dattera si, man kjenner på en slags farsfrykt. Jeg syns Jæger skriver så godt om det; det virker ekte. Selv jeg, som ikke har noen datter engang, kan føle på den angsten gjennom måten han skriver på.»

- Yenni, Norli

Det ellevte manus får vi et gjensyn med den pensjonerte politietterforskeren Hanne Wilhelmsen. Vi får også et innblikk i forlagsverden når redaktør Ebba Braut er på jakt etter et forsvunnet manus. Holt kombinerer krimlitteraturen med den nye pandemisjangeren og har stålkontroll på det hun driver med. Anne Holt har fått knallanmeldelser for denne boka – i VG ble det terningkast 6. Anmelderen beskriver boka som gnistrende, og skrevet med klokskap, empati og kunnskap.

 

 

«Gnistrende Anne Holt-krim! [...] Anne Holt er på sitt aller beste når hun igjen slipper løs sin gamle krimhelt Hanne Wilhelmsen.»
– Elin Brend Bjørhei, VG

Jæger og Holt i skjønn forening i krimavdelingen hos Norli Universitetsgata.

Elskeren av Helene Flood er en intens psykologisk thriller. Flood slo vanvittig an med debutromanen Terapeuten, og den nye boka Elskeren lever også opp til forvetningene, med femmere og seksere fra anmelderne. En familie flytter til et nytt strøk på Tåsen når naboen i overetasjen blir funnet myrdet. Dette er en nervepirrende bok som kan få deg til å se litt ekstra godt på naboene dine på neste dugnad...

 

«Perfekt krim! Å skrive god psykologisk krim, er vanskelig. Helene Floods «Elskeren» er perfekt. ... den beste psykologiske krimmen jeg har lest på mange år.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Helene Flood har besørget solid sommerspenning, også i 2021.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen (Terningkast 5)

 

Piken på toget ble en internasjonal bestselger, og boka er også filmatisert. Nå er Hawkins tilbake med en ny psykologisk thriller. Langsom ild er en ny fandenivoldsk, gripende og djevelsk god historie om bedrag, tap og hevn.

«Dette er min første Paula Hawkins - og jeg kommer til å tenke på denne historien i lang tid framover! Den er intens, og vi blir dratt inn i en historie man bare må ha med seg slutten på.  Svik og bedrag på sitt beste!»

- Zara Thilde, Norli

Samuel Bjørk tok verden med storm da han debuterte i 2013, og derfra har det bare gått oppover. I dag er han oversatt til over 40 språk og er å regne for en av Norges største krimforfattere. Nå er han endelig tilbake!

I romanen Ulven får vi lese om det aller første møtet til etterforskerduoen Krüger og Munch; en ung politistudent med eksepsjonelle evner, og en voksen etterforsker med mange års erfaring. Bjørk er en mester når det kommer til detaljer og intrikate plott, og han har på ingen måte tapt seg siden forrige bok. Her er det bare å glede seg!

Torsdagsmordklubben nr. 1 var årets mestselgende roman i Storbritannia 2020, og den mestselgende skjønnlitterære debutanten noensinne i Storbritannia. Her er den endelig: Torsdagsmordklubben nr. 2: Mannen som døde to ganger!

I denne boka blir vi enda bedre kjent med de fire etterforskerne som utgjør torsdagsmordklubben: tidligere sykepleier Joyce, pensjonert psykiater Ibrahim, fagforeningsmannen Ron og eks-spionen Elisabeth. Når Ibrahim blir ranet av en tenåring tilknyttet en dopring, blir gjengen viklet inn i et kaos som fører til både det ene og det andre. Blodige hendelser fører til avsløringer om ukjente fortider, og ikke alle kommer like godt ut av det... 

Dette er humorfylt feelgood-krim som fenger fra første side!

Fredrikstad-forfatteren Fjell er ute med ny krimroman! Ringmannen kom ut i august og gikk rett inn på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Vi følger kripos-etterforsker Magnus Torp og en dyster Anton Brekke opp til Volda og inn i et mysterium 20 år tilbake i tid. Denne romanen egner seg perfekt til mørke vinterkvelder! Her er det bare å ta med seg krim og spenning under pleddet og gjøre et skikkelig dypdykk i nordisk noir.

Fant du ingenting som passet, eller er du nysgjerrig på flere gavetips? Hva med en fin roman eller gavebok?

Her finner du tips til...