Ti gode boktips:

Julegavene til mamma

28.11.2021

Er mammaen din Jojo Moyes-fan, eller har hun mer sansen for Linn Ullmann? Sjekk Norlis tips til romaner til mamma!

Hilde hos Norli Eldorado med to av bøkene som mange mammaer trolig finner under juletreet i år: Jente, 1983 av Linn Ullmann og Når hvalene synger av Jojo Moyes.

Linn Ullmann: Jente, 1983

Linn Ullmanns nye roman, Jente 1983, er spunnet rundt en selvopplevd opplevelse fra 1983. Som 16-åring, bosatt i New York, ble Linn invitert av en mye eldre fotograf til å komme til Paris og prøve seg som modell. Mot sin mors vilje dro hun. Hun ble gående rundt i byen, midt på natten, uten å huske adressen til hotellet, men med fotografens adresse på en lapp.

«Årets sterkeste leseropplevelse ... Da jeg lukket siste side måtte jeg rett og slett, på vegne av min egen indre 16-åring, gråte boken ut», skrev VGs anmelder, og ga boka terningkast 6.

«Uhyggelig godt … helt fremragende, brutal og uten nåde ... Ullmann er usentimental og utforskende, humoristisk, sødmefylt og spiddende - og med noen utrolig elegante tematiske overganger», skrev Dagbladet, og ga boka 5.

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Linn Ullmann

Jojo Moyes: Når hvalene synger

Jojo Moyes fikk hele Norge til å gråte med Et helt halvt år, og bøkene om Lou har blitt slukt av hundretusener av lesere i Norge. Nå er Moyes tilbake med en ny, varm, uimotståelig og gripende roman: Når hvalene synger.

For Liza betyr de vakre, uberørte strendene og det sammensveisede samfunnet i Silver Bay, frihet og trygghet for henne selv og den unge datteren. Når Mike Dormer kommer på besøk til Silver Bay, blir idyllen blir brutt. Den milde og betenksomme engelskmannen, med litt for fine klær, kan ødelegge alt det Liza har jobbet så hardt for å beskytte. Ikke bare står familiebedriften og havet som huser hennes elskede hvaler i fare. Det samme gjør hennes overbevisning om at hun aldri vil - og heller ikke fortjener - å elske igjen.

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Jojo Moyes

Jan Kjærstad: En tid for å leve

I En tid for å leve skal teaterstykket Hedda Gabler settes opp på Nathionaltheatret. Tolv mennesker er på vei for å se premieren, fra hver sin kant av byen. Alle har de et forhold til, og egne forventninger til teaterstykket.

Norlis medarbeider Laila er en av mange som er begeistret:
«Kjærstad, altså... Wow!! Denne kommer til å sitte i en stund! Jeg elsker hvordan han fletter ulike liv og historier sammen og viser hvor mye mennesker har til felles og kan påvirke hverandre uten å kjenne hverandre. Jeg fikk lyst til å lese Hedda Gabler igjen, 25 år etter, og oppdaget dessuten at Sergej Rakhmaninov's pianokonserter, som nevnes gjentatte ganger, var det perfekte soundtracket til boka.»

Anmelderne er like entusiastiske. Nettavisen triller terningkast 6: «Det som skjer i og med En tid for å leve er intet mindre enn stor romankunst. Jan Kjærstad trenger ikke å bekrefte noe som helst lenger, men du verden som han gjør det likevel.»

«Frekk flirt med Ibsen! Snop for lesenerder!» skriver Dagbladet.

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Jan Kjærstad

Liza Marklund: Polarsirkelen

«Fra jeg leste første anmeldelsen skjønte jeg at dette var «right up my alley». I 1980 er fem jenter i den bittelille byen Stenträsk med i en lesesirkel som de kaller for Polarsirkelen. De er 17 år, og på vei ut i livet og verden bare de blir ferdig med skolen. I lesesirkelen diskuterer de bøker som Tornefuglene, Politimorderen (Sjöwall & Wahlöö) og Lolita, med mer. Så forsvinner den ene jenta sporløst.

40 år senere er det på nytt duket for treff i Polarsirkelen, da det hodeløse liket av en ung kvinne blir funnet i et betongfundament. De fire gjenværende damene er nærmere 60 år, og livet har gjort sitt.

Dette er drama enn krim, men absolutt spennende. Veldig artig grep med at det som diskuteres om bøkene i lesesirkelen har noe en mening. Og ikke minst fikk jeg lyst til å lese Sjöwall & Wahlöö igjen. Heldigvis er dette del 1 av det som skal bli en trilogi. Jeg vil ha mer!»

- Siv, Norli

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Liza Marklund

Karl Ove Knausgård: Ulvene fra evighetens skog

Høstens roman fra Knausgård en frittstående fortsettelse av fjorårets Morgenstjernen. Ulvene fra evighetens skog foregår delvis i Norge i 1986, delvis i Russland i vår tid. VG omtaler boka som «litterær horror», mens Fædrelandsvennen gir den toppscore og skriver: «Pirrende, spennende, underholdende og tankevekkende, alt dette er bare antydninger om leseropplevelsen.»

Agnethe hos Norli ble fullstendig oppslukt av boka:
«Og der! ..var fire kvelders Knausgård-koma over. Det er ikke ofte jeg leser med klump i magen fordi jeg leser (for) fort og samtidig ikke vil at boka skal slutte. Denne er sånn. Jeg vil ikke bli ferdig med Syvert samtidig som jeg vil finne ut hva som skjer med Alvetina.
Jeg elsker hvordan boken skifter takt og språk, jeg elsker de mange små detaljene, og jeg venter spent på mer. Og lurer litt på hvordan jeg skal klare å vente et år på siste bok i trilogien. Heldige er dere som ikke har lest den ennå!»

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Karl Ove Knausgård

Ingvild H. Rishøi: Stargate

Ingvild Rishøis lille juleromanStargate har fått anmelderne i ekstase, og ble nominert til Brageprisen.
Marianne hos Norli er nærmest forelsket i boka: «Historien i Stargate har vi hørt før, dette er Piken med svovelstikkene light, på Tøyen i Oslo. Hovedpersonen Ronja sin pappa drikker i perioder, i perioder ikke. Ronja er en drømmer, storesøster Melissa ikke. Det nærmer seg jul, og Ronja er spent på om det blir juletre på dem i år. Pappa får jobb som juletreselger, men begynner å drikke igjen, og jentene må trå til.

Det som gjør denne boka helt fabelaktig, er måten Rishøi stiller seg bak og er tro mot Ronjas fantaserende barneblikk på verden. Det er så skikkelig gjort, få ord, lavmælt, morsomt og vakkert og trist.

Sosialrealisme, ja, men ikke påtrengende Boka er krydret med mange fine og velplasserte små detaljer. Nei, den må bare oppleves, som man sier!»

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Ingvild H. Rishøi

Simon Stranger: 304 dager

Krigen i Afghanistan er tema for Simon Strangers 304 dager. I romanen følger vi to soldater, en på hver side av konflikten.

«Hva leser man etter noe sånt? Simon Stranger briljerer atter en gang med sin unike evne til å kombinere de store linjene med det nære og personlige, formidlet på en måte som spiser seg innunder huden og langt inn i hjertet på leseren.

304 dager er sterk kost, og en følelsesmessig berg-og-dalbane. Dette er viktig, høyaktuelt, vondt og lærerikt! Ikke minst er den en høy, klar stemme for alle de fine folka som fortsatt ofrer altfor mye, hver eneste dag, fordi de ønsket å gjøre en innsats og en forskjell. Takk!!»

- Laila, Norli

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Simon Stranger

Sally Rooney: Skjønne verden, hvor er du

Etter suksessen med boka og TV-serien «Normal people» (norsk tittel: Alle andre) har mange ventet i spenning på en ny roman fra Sally Rooney. Endelig er den her: Skjønne verden, hvor er du!

Marianne hos Norli anbefaler boka:
«Rooney skriver ekte og nært. I denne boken følger vi venninne Alice og Eileen, den ene suksessfull forfatter og den andre en mindre vellykket forlagsassistent. I likhet med de andre bøkene skildrer hun vennskap, kjærlighet og kampen å finne seg selv. Hvis du liker forfattere som f.eks. Helga Fatland, er denne perfekt: Det er veldig troverdig bok om livet!»

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Sally Rooney

Marianne Marhinsen: Selveiersanger

«Jeg hadde en perfekt søndag – kaldt ute, tekopp og en skikkelig god bok i sofaen inne – kan man ønske seg mer? Jeg klarte knapt å løsrive meg fra Selveiersanger. Det er en smart, tidsriktig, og ordentlig velskrevet roman. Perfekt for oss som venter på neste Nina Lykke.

Hovedpersonen Tonje studerer metrologi på Blindern, utmerker seg som særs begavet student og gjør rask forskerkarriere. På veien dit har hun et forhold til en gift foreleser, og møter etter hvert Jørgen, som kommer fra en velsituert familie på Oslo vest. Tonje er vokst opp med alenemor med dårlig råd og tidvis begrenset omsorgsevne. Tonje sliter med å passe inn, sliter med svigerfamiliens krav og forventninger, og opprøret bygger seg opp. Romanen tar for seg temaer som familiære kulturforskjeller, å ikke føle seg god nok, bonusbarn, menn med makt, og metoo i det politiske livet - samt en god dose samtidspolitikk. Kort sag: En skikkelig god roman!»

-Norli, Caroline

 

Les mer om boka

Maria Navarro Skarganger: Emily forever

Toril hos Norli anbefaler:

«Vi trenger Maria Navarro Skarangers stemme. Hun gir oss ærlige og såre innblikk i hverdagsmenneskets liv, denne gang i Emilys lille verden; blokkleiligheten i Oslo øst, jobben på Kiwi, forelskelsen i dopdealeren Pablo, hennes graviditet og tanker om den nært kommende alenemortilværelsen. Mammaen til Emily var også alenemor; er den gjentagende historien noe som bare måtte skje? En enkel historie; men samtidig ikke.

Grunnen til at jeg likte Emily forever så godt er Emily selv; på tross av sin skjebne, er hun hverken mørk til sinns, sint eller bitter - hun utstråler både trass og glede, og som leser ble i alle fall jeg glad i henne. Det er menneskene rundt henne også. Jeg skulle gjerne ha byttet ut kiwitrøya hennes med en Norli-skjorte - for Emily er en jente som, under andre forutsetninger, og med litt hjelp, hadde fått til det meste.»

Skaranger ble nominerte til Bokhandlerprisen for denne romanen.

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Maria Navarro Skaranger

 

Er du nysgjerrig på flere gavetips? Her finner du flere forslag!