Julens 10 beste pageturners:

Bøkene du ikke klarer å legge fra deg!

28.11.2021

Abid Rajas oppvekstroman er så sterk at du neppe klarer å legge den fra deg. Alle som elsket Hislops Øya, får endelig fortsettelsen på Spinalonga-historien i August. Ingvild Rishøi varmer hjertene til både lesere og anmeldere med Stargate. Se flere tips til bøker du ikke kan legge fra deg!

Sigrid i Norli forteller at heller ikke hun klarte å legge fra seg Min skyld av Raja før hun var ferdig. August er også en skikkelig slukebok!

Foto: Robin Ingeborg Frøyen

En bok man absolutt ikke klarer å legge fra seg, er selvbiografien til Abid Raja: Min skyld. Denne fortellingen er knallsterk – og det er ikke uten grunn til at den vant Bokhandlerprisen 2021! I media kan Raja fremstå til tider klovnete, men når du leser denne boka får du et helt annet inntrykk. Det er en menneskelig historie som treffer bredt!

 

Mange bør lese Min skyld av Abid Raja. Ikke for å redde Venstre over sperregrensen ved det kommende valget. Ikke fordi noen trenger nok en dose med en breial, storkjeftet verdensmester. Les Min skyld fordi den er nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge.

Abid Rajas selvbiografi er en beretning om vold, skam og et liv i evig konflikt mellom andres forventninger og egne drømmer. Interessant styrer Venstres nestleder unna alt som kan minne om lettvinte politiske poenger. Uansett høstens valgutfall håper jeg at Abid Raja, med sin sterke livshistorie og vesentlige innsikter, fortsatt kan være en viktig stemme i norsk offentlighet.

Sindre Hovdenakk, VG

Victoria Hislops August er en lenge ettertraktet oppfølger til boka Øya som tok lesere med storm i 2007. Romanens karakterer kan endelig flytte fra leprakolonien på øya og inn til fastlandet igjen - men dramatikken er ikke over. Kan man egentlig bygge en ny fremtid oppå en felles traume? Hislops Hellas er vakkert og forførende, og historien river deg med. Dette er en skikkelig pageturner - eller slukebok, om du vil.

Simon Strangers siste roman, 304 dager, har overrasket mange med sin rå, såre og virkelighetsbaserte historie. Butikksjefen hos Norli Universitetsgata, Iver, kaller den brennaktuell.

«Jeg skjønner det slik at han gjorde de siste endringene i august i år,» sier Iver, butikksjef hos Norli Universitetsgata. «Romanen 304 dager handler om Norge og Afghanistanrelasjonen, og kanskje spesielt om kostnadene for soldatene. Den baserer seg på en sann historie, og det er ganske effektfullt, jeg syns det gir en annen tyngde og troverdighet. Denne boka er virkelig medrivende!»

Ingvild Rishøjs lille juleromanStargate har fått anmelderne i ekstase, og ble nominert til Brageprisen. Marianne hos Norli er nærmest forelsket i boka: «Historien i Stargate har vi hørt før, dette er Piken med svovelstikkene light, på Tøyen i Oslo. Hovedpersonen Ronja sin pappa drikker i perioder, i perioder ikke. Ronja er en drømmer, storesøster Melissa ikke. Det nærmer seg jul, og Ronja er spent på om det blir juletre på dem i år. Pappa får jobb som juletreselger, men begynner å drikke igjen, og jentene må trå til.

Det som gjør denne boka helt fabelaktig, er måten Rishøi stiller seg bak og er tro mot Ronjas fantaserende barneblikk på verden. Det er så skikkelig gjort, få ord, lavmælt, morsomt og vakkert og trist.

Sosialrealisme, ja, men ikke påtrengende Boka er krydret med mange fine og velplasserte små detaljer. Nei, den må bare oppleves, som man sier!»

Aslak Nore har kombinert både romantrekk og familiegårter i Havets KirkegårdVi blir tatt med inn i et storslått familiedrama og norsk kysthistorie, og boka er både vakker og tragisk på samme tid. Dette er en av vinterens store snakkiser!

Boka starter med at bestemor er død; hun har falt utfor et stup. Hun etterlater seg ikke noe testamente, men det ryktes at hun har etterlatt seg et manuskript som avslører familiens hemmeligheter. En fortelling som kan forandre alt.

Tude Cecilie hos Norli elsker boka:  «Aslak Nore, folkens! Dette må være en av bokhøstens aller beste romaner! Jeg fikk skikkelig «Mytting»-følelse av Havets kirkegård, og jeg tok meg stadig i å lese noen setninger flere ganger, akkurat som jeg gjorde med Svøm med dem som drukner. Mektig spennende og dramatisk om familiehemmeligheter, arvestrid og kjærlighet.»

Den nye boka til Aslak Nore, Havets kirkegård, er et sikkert tips, mener Sigrid i Norli.

Det ellevte manus får vi et gjensyn med den pensjonerte politietterforskeren Hanne Wilhelmsen. Vi får også et innblikk i forlagsverden når redaktør Ebba Braut er på jakt etter et forsvunnet manus. Holt kombinerer krimlitteraturen med den nye pandemisjangeren og har stålkontroll på det hun driver med. Anne Holt har fått knallanmeldelser for denne boka – i VG ble det terningkast 6. Anmelderen beskriver boka som gnistrende, og skrevet med klokskap, empati og kunnskap.

Det åttende livet (til Brilka) handler om familie, om Russland og Georgias historie, om tragedier, og om sjokolade. Boka er skrevet som et vitnesbyrd fra en tante til hennes niese, Brilka, og er en imponerende fortelling om en russisk familie under «det røde århundret». Boka har ligget på bestselgerlisten gjennom hele våren.

«Eventyrlig god roman! (...) kaotisk vakker og brutal (...) en sjelden leseropplevelse.»
Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 6)

«Et mesterverk.»
Jan Ø. Helgesen, Nettavisen (Terningkast 6)

Forfatteren Anthony Doerr vant Pulitzerprisen for romanen Alt lyset vi ikke ser, og følger opp med boka Den beste av alle verdener. Han er kjempegod på å trylle frem engasjerende plott som gjør det vanskelig å legge boka fra seg. I denne boka følger vi flere historier parallelt, som finner sted på helt ulike tidspunkt, men likevel har mye til felles. Boka er også en liten hyllest til bøker generelt, og feirer hvordan bøker kan hjelpe oss å drømme oss bort. Dette er en skikkelig altoppslukende fortelling!

Tegnehanne, eller Hanne Sigbjørnsen, er nok kjent for mange som fast tegneseriespaltist hos Aftenposten. Hun tegner morsomme observasjoner om hverdagen som vi alle kan kjenne oss igjen i, og i den siste boka si tar hun for seg det kanskje skumleste av alt: å bli forelder. Bare vent har ligget høyt på bestselgerlistene og forteller godt og underholdende om det å bli gravid. Denne tegneserieboka passer for alle aldre og alle kjønn, og sidene flyr avgårde!

Fant du ingenting som passet, eller er du nysgjerrig på flere gavetips? Hva med en fin gavebok eller faktabok?

Her finner du tips til...