Julens 10 beste romantips:

Romanene som sikrer jula

23.11.2021

Ulvene i evighetens skog satte Norlis medarbeider Agnethe i fire dagers Knausgård-koma, mens Stranger lar leserne kjenne på de dype følelsene med 304 dager. Vetle Lid Larsens Lucias siste reise gir historisk tilbakeblikk, mens Kjærtads En tid for å leve er en knakende god roman med handling fra Oslo i dag. Se flere tips til gode romaner!

Stian fra Norli Litteraturhuset med to av høstens mest spennende romaner: Simon Strangers 304 dager og Knausgårds nye roman Ulvene fra evighetens skog.

Simon Strangers siste roman, 304 dager, har overrasket mange med sin rå, såre og virkelighetsbaserte historie.

Krigen i Afghanistan er tema for boka, og vi følger vi to soldater, en på hver side av konflikten.

«Hva leser man etter noe sånt?" undrer Norlis medarbeider Laila.  "Simon Stranger briljerer atter en gang med sin unike evne til å kombinere de store linjene med det nære og personlige, formidlet på en måte som spiser seg innunder huden og langt inn i hjertet på leseren.

304 dager er sterk kost, og en følelsesmessig berg-og-dalbane. Dette er viktig, høyaktuelt, vondt og lærerikt! Ikke minst er den en høy, klar stemme for alle de fine folka som fortsatt ofrer altfor mye, hver eneste dag, fordi de ønsket å gjøre en innsats og en forskjell. Takk!!»

Iver i Norli Universitetsgata er like begeistret: «Romanen 304 dager handler om Norge og Afghanistanrelasjonen, og kanskje spesielt om kostnadene for soldatene. Den baserer seg på en sann historie, og det er ganske effektfullt, jeg syns det gir en annen tyngde og troverdighet. Denne boka er virkelig medrivende!»

Et annet godt romantips til jul er Tore Renbergs siste bok, Assalamu Alaikum. Dette er fjerde bok i Teksas-serien. Renberg disker opp med dop, porno og lik i hagen - men også en god dose humor, introspekt og kjærlighet. Her har du en bok for dem som liker Sopranos og BoJack Horseman - en herlig blanding av rått og realt!

Aslak Nore har kombinert både romantrekk og familiegårter i Havets KirkegårdVi blir tatt med inn i et storslått familiedrama og norsk kysthistorie, og boka er både vakker og tragisk på samme tid. Dette er en av vinterens store snakkiser!

Boka starter med at bestemor er død; hun har falt utfor et stup. Hun etterlater seg ikke noe testamente, men det ryktes at hun har etterlatt seg et manuskript som avslører familiens hemmeligheter. En fortelling som kan forandre alt.

Tude Cecilie hos Norli elsker boka:  «Aslak Nore, folkens! Dette må være en av bokhøstens aller beste romaner! Jeg fikk skikkelig «Mytting»-følelse av Havets kirkegård, og jeg tok meg stadig i å lese noen setninger flere ganger, akkurat som jeg gjorde med Svøm med dem som drukner. Mektig spennende og dramatisk om familiehemmeligheter, arvestrid og kjærlighet.»

Vetle Lid Larssen har blåst skikkelig liv i en gammel helgen med boka Lucias siste reise. Hva skjedde egentlig med Lucia, denne kvinnen vi feirer med sang og krone hver 13. desember? Larssen har gjendiktet en oppslukende historie som fenger. Boka er blitt en umiddelbar bestselger. Dagbladet omtaler den som bortimot genial, og skriver: "Denne boka, en syttenhundre år lang reise etter Sankta Lucia, er så frodig og generøs at den rett og slett bare må leses."

Linn Ullmanns selvbiografiske roman Jente, 1983 starter med et tilbakeblikk til New York og Paris på 80-tallet. Hun utforsker hukommelsens dikteri og egne traumer i en fortelling om overgrep, familie og oppvekst. Denne romanen har blitt kalt både sår og nådeløs, og det er ingen tvil om at Ullmann har en knallgod penn. Her har anmelderne latt det regne femmere og seksere, og det med god grunn. 

Victoria Hislops August er en lenge etterlengtet oppfølger til boka Øya som tok lesere med storm i 2007. Romanens karakterer kan endelig flytte fra leprakolonien på øya og inn til fastlandet igjen - men dramatikken er ikke over. Kan man egentlig bygge en ny fremtid oppå en felles traume? Hislops Hellas er vakkert og forførende, og historien river deg med. Dette er en skikkelig pageturner - eller slukebok, om du vil.

Lars Saabye Christensens nyeste bok, Byens Spor: Jesper og Trude, girforfatteren oss en en vakker, rørende og oppløftende avslutning på Byens spor-serien. 

Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når solen går ned over byen som en gang var, og den andre veien når solen står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden - og hvem vi vil være?

Også denne boken har høstet både femmere og seksere på bokkritikernes terninger. Saabye Christensens karakteristiske fortellerstemme tar oss med inn i gatene på Fagerborg i Oslo på åttitallet på en måte bare han kan. Les mer: Byens spor: Jesper og Trude 

 

Knausgård har kommet med ny roman! I Ulvene fra evighetens skog  er en frittstående fortsettelse av fjorårets MorgenstjernenUlvene fra evighetens skog foregår delvis i Norge i 1986, delvis i Russland i vår tid. VG omtaler boka som «litterær horror», mens Fædrelandsvennen gir den toppscore og skriver: «Pirrende, spennende, underholdende og tankevekkende, alt dette er bare antydninger om leseropplevelsen.»

Agnethe hos Norli ble fullstendig oppslukt av boka:
«Og der! ..var fire kvelders Knausgård-koma over. Det er ikke ofte jeg leser med klump i magen fordi jeg leser (for) fort og samtidig ikke vil at boka skal slutte. Denne er sånn. Jeg vil ikke bli ferdig med Syvert samtidig som jeg vil finne ut hva som skjer med Alvetina. Jeg elsker hvordan boken skifter takt og språk, jeg elsker de mange små detaljene, og jeg venter spent på mer. Og lurer litt på hvordan jeg skal klare å vente et år på siste bok i trilogien. Heldige er dere som ikke har lest den ennå!»

 

 

Hvis du kjenner en leser med sans for moderne Norgeshistorie og en liten dæsj krim og spenning, så er er Staalesens 2020: Post festum midt i blinken. Denne boka oppsummerer store begivenheter fra de siste 20 årene og følger hvordan nettverkene våre blir mer og mer digitale. Boka inneholder også et mysterium som holder leseren nysgjerrig hele veien!

 

Tin fra Norli nøler ikke et sekund - når vi ber om romantips, går han rett bort til Kjærstad!

I Jan Kjærstads siste roman, En tid for å leve, skal teaterstykket Hedda Gabler settes opp på Nathionaltheatret. Tolv mennesker er på vei til premieren, fra hver sin kant av byen. Alle har de et forhold til, og egne forventninger til teaterstykket.

«Jeg er veldig glad i den nye til Jan Kjærstad, En tid for å leve,» sier Tin i Norli Universitetsgata. «Denne likte jeg kjempegodt. Den har god driv og er vanskelig å legge fra seg. Det føles nesten som en spenningsroman!»

Norlis medarbeider Laila er også svært begeistret:
«Kjærstad, altså... Wow!! Denne kommer til å sitte i en stund! Jeg elsker hvordan han fletter ulike liv og historier sammen og viser hvor mye mennesker har til felles og kan påvirke hverandre uten å kjenne hverandre. Jeg fikk lyst til å lese Hedda Gabler igjen, 25 år etter, og oppdaget dessuten at Sergej Rakhmaninov's pianokonserter, som nevnes gjentatte ganger, var det perfekte soundtracket til boka.»

Anmelderne er like entusiastiske. Nettavisen triller terningkast 6: «Det som skjer i og med En tid for å leve er intet mindre enn stor romankunst. Jan Kjærstad trenger ikke å bekrefte noe som helst lenger, men du verden som han gjør det likevel.»

«Frekk flirt med Ibsen! Snop for lesenerder!» skriver Dagbladet.

 

Fant du ingenting som passet, eller er du nysgjerrig på flere gavetips? Hva med en fin faktabok eller krim?

Her finner du tips til...