Ti gode boktips til unge voksne:

BookTok tipser: Julegaver til ungdommene!

10.12.2021

TikTok er stedet der mange unge finner lesetips. Bøkene They Both Die at the End og Red, White and Royal Blue har nådd til topps på #BookTok. Firekeeper's Daughter ble nylig kåret til årets beste Young Adult-bok på Goodreads.com, der Ace of Spades også var blant de nominerte. Her er favorittene på BookTok akkurat nå.

Hos Norli Universitetsgata står They Both Die at the End og Red, White and Royal Blue på hedersplassen blant #BookTok-bøkene.

They Both Die at the End av Adam Silvera

Hva hadde du gjort om du fikk vite at du bare har et døgn igjen å leve? They Both Die at The End, eller Begge dør til slutt, er en fantastisk fin og melankolsk kjærlighetshistorie om Mateo og Rufus, som begge får vite at de skal dø innen 24 timer. Heldigvis finnes det en app for sånt! De to guttene møtes gjennom appen Last Friend for å nyte sin siste dag sammen, og Silvera tar oss med inn i deres siste døgn. Denne boka har gått som en farsott på TikTok, og utfordringen har vært enkel: Les boka uten å gråte. Det viser seg å være lettere sagt enn gjort.

«Denne boka er helt herlig og well worth the hype! Boka er lettlest samtidig som forfatteren får frem hvor vakker verden kan virke når man har kort tid igjen. Man heier på Rufus og Mateo og blir helt forelska i begge to. Jeg klarte ikke utfordringa; jeg gråt masse.»

- Robin, Norli

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Adam Silvera

We Were Liars av E. Lockhart

Sinclair-familien virker kanskje plettfri utad, men man skal ikke tro alt man ser. Hver sommer drar familien til den private øya si, og blant de som ferierer der er Cadence Sinclair og søskenbarna Mirren, Johnny og Gat. Når Cadence begynner å nøste opp i en ulykke som skjedde for to år siden, blir det stadig tydeligere at vennene hennes ikke alltid snakker sant. De skjuler noe, men hva, og hvorfor? Hva er det egentlig som foregår?

We were liars, eller Vi var løgnere på norsk, er en mystisk historie som får det til å gå kaldt nedover ryggraden. Lockhart balanserer makeløst mellom vakre, idylliske sommerscener og følelsen av at noe ikke er helt som det skal. Dette er også en perfekt bokklubb-bok – definitivt en bok man har lyst til å snakke om når man er ferdig!

Vinner av Goodreads Choice Awards for young adult i 2014!

 

Les mer om boka

Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston

Hva får du hvis du kombinerer Netflix’ Young Royals og Isak og Even fra SKAM? Red, White and Royal Blue er en helt fantastisk kjærlighetshistorie som river deg med fra første side! Den karismatiske amerikanske presidentsønnen kan ikke utstå den snørrhovne britiske prinsen, og på en gallamiddag havner de i håndgemeng. Pressen får nyss i det hele, og for å bøte på mediekrisen, blir de to tvunget til å late som at de er venner. Vel, den planen går kanskje litt FOR bra …

Dette er en moderne vri på en gammel Romeo og Juliet-oppskrift. Karakterene er realistiske og forfriskende, og både språk og plott fenger! Her får vi mediepress, politikk, forelskelse og humor i én og samme pakke. Ikke rart TikTok har fått dilla!

Vinner av Goodreads Choice Awards for romantikk og debutroman i 2019!

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Casey McQuiston

Firekeeper's Daughter av Angeline Boulley

Atten år gamle Daunis Fontaine har aldri passet helt inn - hverken i hjembyen eller i Ojibwe-reservatet rett ved.  Hjembyen ser på henne som en del av urbefolkningen, mens de på reservatet ser på henne som alt for hvit. Når en ulykke treffer familien setter hun medisinstudiene på pause, men vel hjemme blir hun vitne til et sjokkerende mord, og før hun vet ordet av det er hun viklet inn i et kaos hun ikke var forberedt på.

Firekeeper's Daughter er en imponerende fortelling som kombinerer identitetsspørsmål, tradisjon og familie med kriminalitet, korrupsjon og hemmeligheter. Spenningen står i høy kurs og smitter lett over på oss som leser. Det er veldig forfriskende å få et dagsaktuelt innblikk i kulturkonflikten hos urbefolkning i dag, og Boulley tar oss med på en vakker og samtidig sitrende reise! 

Vinner av Goodreads Choice Awards for young adult i 2021!
Du kan se alle vinnerne her.

 

Les mer om boka

The Song of Achilles av Madeline Miller

Achilles var kjent som en av de aller beste blant de greske gudene; den sterkeste, vakreste og raskeste. Patroclus, derimot, var en litt veik ung prins, sendt i eksil fra sitt hjemland. Tilfeldighetene fører dem sammen, og ingen klarer å rive dem fra hverandre igjen.  

Med utrolig vakkert språk beskriver Miller en helt unik kjærlighetshistorie. Hun forteller historien om Achilles fra Patrolus’ perspektiv i denne usensurerte og ektefølte gjenfortellingen av de greske mytene. Miller har en helt egen måte å skrive på, og det føles virkelig som å tre rett inn i en gammel myte. Språket er poetisk og melodisk, scenene storslåtte og vakre, og kjærligheten utilslørt og stor. Her har hun lagt en sylspiss pil for buen og siktet rett mot hjerterota. En virkelig fantastisk bok!

P.S.: På Goodreads har boka 4.5 stjerner av 5 mulige – av over en HALV MILLION omtaler!

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Madeline Miller

A Good Girl's Guide to Murder av Holly Jackson

Denne boka er nesten umulig å legge fra seg! Pippa går siste året på videregående, og som sitt siste, store skoleprosjekt har hun valgt å gjøre et dypdykk i en lokal mordsak. Alle sier at tenåringen Sal Singh myrdet kjæresten sin Andie Bell, for så å ta sitt eget liv. Pippa får ikke historien til å stemme, men etter hvert som hun avdekker nye ledetråder begynner hun også å motta anonyme trusler…

A Good Girls Guide to Murder er bygd opp litt som en true crime-podkast: for hvert kapittel får man en ny innfallsvinkel, en ny mistenkt, en ny ledetråd. Hele tiden blir vi overrasket av nye åpenbaringer, og når man tror man har skjønt svaret, dukker det opp en ny vri. Dette er perfekt krim for unge voksne. Man blir helt oppslukt!

«Rask! Lett å lese! En berg- og dalbane av spenning! Fantastiske karakterer. Og hvem i alle dager drepte Andie?»
- Kundeanbefaling fra Hedda

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Holly Jackson

It Ends with Us av Colleen Hoover

I boka It ends with us møter vi Lily, som etter en vond oppvekst flytter til Boston og åpner blomsterbutikk. Hun møter den arrogante, påståelige hjernekirurgen Ryle – og før vi vet ordet av det, flyr det gnister mellom det uforventede paret. Når en gammel ungdomskjærlighet dukker opp, blir situasjonen enda mer komplisert …

Colleen Hoover er regjerende mester i moderne romantikk. Bøkene hennes er fulle av sympati og humor, og vi heier virkelig på karakterene. It ends with us er dessuten også hjerteskjærende og sår, og Hoover treffer på alle de rette stedene. Denne boka får resten av verden til å forsvinne!

Vinner av Goodreads Choice Awards for romantikk i 2016!

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Colleen Hoover

Ace of Spades av Faridah Àbíké-Íyímídé

Konspirasjonsteorier, hemmelige klubber og uløste gåter – hva mer kan man ønske seg?

Devon og Chiamaka er stipendiat-elever ved den prestisjetunge privatskolen Nievus Private Academy. Alt ser ut til å gå bra, helt frem til en anonym SMS-avsender under aliaset Aces begynner å sende meldinger til hele skolen – meldinger som avslører Devons og Chiamakas mørkeste hemmeligheter. Hvem er Aces, og hvorfor gjør de det de gjør? Er det tilfeldig at Aces går etter de to eneste svarte elevene på hele skolen?

Ace of Spades er en fengende spenningsroman som går institusjonalisert rasisme i sømmene. Chiamaka er en dødsrå kvinnelig figur å følge, og Devon gir oss et sårt og viktig innblikk i livet som skeiv, svart mann. Denne boka er innsiktsfull og lærerik – men aller mest er den bare så innmari SPENNENDE!

 

Les mer om boka

The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid

Hollywoodstjernen Evelyn Hugo begynner å bli gammel, og merker det er på tide å fortelle sannheten om hennes ekstravagante stjerneliv. Hun velger seg den ukjente journalisten Monique som biograf, og vi blir tatt med inn i Evelyns begivenhetsrike historie. Etterhvert viser det seg også at filmstjernen og journalisten sine liv vikles inn i hverandre.

Vi får bli med til Los Angeles på 1950-tallet, til show biz på 80-tallet og til dags dato, og selvsagt går også historien innom Evelyns syv ektemenn. Dette er en fortelling om ambisjon, om vennskap og om forbudt kjærlighet. The Seven Husbands of Evelyn Hugo, eller Evelyn Hugos syv ektemenn på norsk, er en drivende historisk roman som er vanskelig å legge fra seg!

«En av mine favoritter i år! Anbefales!»
- Martine, Norli

«Jeg er så sjalu på de som kan lese denne for første gang!»
- Kundeanbefaling fra Hedda

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Taylor Jenkins Reid

Du kan finne egne BookTok-hyller i alle Norlibutikker!

Six of Crows av Leigh Bardugo

Leigh Bardugo er virkelig dronningen av fantasy-sjangeren for tiden! I 2021 kom den nye TV-serien Shadow and Bone på Netflix, basert på Bardugos Grishaverse-serie - og Six of Crows er første bok i serien. Helt uavhengig av om du vil lese hele serien eller ei, så er dette en skikkelig god bok!

Vi følger en kriminell ungdomsgjeng i et klassisk Robin Hood-oppdrag: De skal stjele fra de rike og gi til de fattige. Det er vanskelig å ikke falle pladask for denne gjengen med utstøtte. Karakterene er karismatiske, dynamiske og realistsiske, og driver historien fremover. Her får du kjærlighet, familiehistorie, politikk og imponerende utspekulerte tyveriplaner i én og samme pakke! Og ja, selvsagt er det litt magi med i bildet – og Bardugos magisystem er skikkelig kult.

Den siste boka i serien, Rule of Wolves, vant prisen for beste young adult fantasy i Goodreads Choice Awards for 2021!
Du kan se alle vinnerne her.

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Leigh Bardugo

The Midnight Library av Matt Haig

I grenselandet mellom liv og død ligger det et bibliotek. Hylleradene fortsetter i det uendelige, og hver bok tar deg med inn i en ny vei livet kunne gått om du bare hadde valgt annerledes. Midnattsbiblioteket har svarene på alle «hva om…»-spørsmålene du noen sinne har stilt deg selv. Er gresset virkelig alltid grønnere på den andre siden?

Nora Seed lever et monotont, kjedelig liv hvor hun føler seg uønsket og motløs. En kveld beslutter Nora å ta sitt eget liv – og havner i midnattsbiblioteket. Matt Haig gir oss en sår og vond historie, samtidig som vi får både le, gråte og undre oss når Nora åpner de ulike bøkene som viser de andre veiene livet kunne gått.

The Midnight Library, eller Midnattsbiblioteket, er en bok som i seg selv er underholdende og god å lese, samtidig som den tar for seg viktig tematikk som anger, bitterhet og ambisjon. Det er ikke uten grunn at denne har gått som en farsott på sosiale medier; den treffer godt på den eksistensielle angsten mange av oss kan sitte med.

Vinner av Goodreads Choice Awards for skjønnlitteratur i 2020!

 

Les mer om boka

Se flere bøker av Matt Haig

Er du nysgjerrig på flere gavetips? Her finner du flere forslag!