Da omfanget og alvoret i den nye virushverdagen gikk opp for Linn Skåber, inviterte hun 30 venner til å bidra til en slags kollektiv dagbok. Resultatet er 30 dager i april 2020 – et imponerende tidsbilde fra et lite land som forsøkte å finne tilbake til det trygge og kjente i en måned som var alt annet enn normal.

Her forteller Linn selv om prosessen fra idé til ferdig bok.


Publisert: 20.05.2020


Et utsnitt for ettertiden – 30 dager i april 2020

av Linn Skåber

31. mars ble jeg 50 år. Og 31. mars 2020 er historie og vil for alltid være det. Historie. På lik linje med at koronatiden også en gang forhåpentligvis vil være historie. Men nå står vi midt i den, og april 2020 var – og vil alltid være – spesiell.

Dette hadde jeg lyst til å fange i en bok. Historiene. Fra enkeltmennesker – kjente og ukjente. Jeg delte ut en enkelt dag til 30 stykker, og de fikk bestemme selv hva de ville skrive, men det skulle være fra akkurat den dagen de fikk utdelt.

Alle fikk tre dager på seg til å skrive før de måtte sende inn til meg og Pitch Forlag. Vi redigerte fortløpende – det kan absolutt kalles et stuntprosjekt. Vi begynte i slutten av mars, og boken kom ut 18. mai.

Resultatet ble dermed boken 30 dager i april 2020. 30 dager – 30 historier. Jeg fikk med meg blant annet en lege, en prest, en sykepleier, en frisør, komikere, en sykehusdirektør og et knippe av Norges fremste forfattere, blant andre Vigdis Hjorth, Jan Kjærstad, Maja Lunde, Anne B. Ragde og Åsne Seierstad.

For april ble ikke som vanlig i år, hele måneden skiftet navn fra april til «disse merkelige tider», «koronatiden», «de underlige dagene», «den stille tiden». Vi var der alle sammen. Noen ble livredde, noen ble triste og melankolske, mens andre fant en overraskende ro og kanskje en ny trygghet i stillheten som plutselig oppsto. Hva skjedde egentlig denne våren? Hvem var vi hver for oss? Hva tenkte vi? Hva følte vi? Følte vi likt som andre?

Jeg håper boken kan gi noen glimt fra en hverdag som ble så annerledes, kanskje til trøst for noen, inspirasjon for andre. Historier som forteller noe om tiden vi er inne i akkurat nå og ikke minst som beskriver et utsnitt, 30 dager i april 2020, for ettertiden. 


30 dager i april 2020

Linn Skåber (red.)

Her er historiene fra denne måneden som ble så merkelig, fortalt av enkeltmennesker, blant dem frisøren, sykehusdirektøren, presten, musikeren, akuttlegen, skoleeleven og kreftpasienten – og et knippe av Norges fremste forfattere.