Tomms afrikanske fortellinger

Tomms afrikanske fortellinger

Foto: Fredrik Arff

Tomm Kristiansen – Afrikanske fortellinger

En palett i Afrika

Til den som har hørt at Afrika er verdens fattige kontinent, må jeg få melde: Verdens rikeste person gjennom tidene kommer fra Mali. Ingen kakse fra Wall street, ingen britisk adelsmann, ingen oligark fra Moskva.
Kong Mansa Musa fra Mali på trettenhundretallet var mer enn dobbelt så rik som nummer to på lista, Bill Gates. Kong Musa kunne intet om cyberspace, men han hadde lest mer enn noen fra Silicon Valley. Han hadde tilgang på én million bøker og skrifter, og de var skrevet flere århundrer før den hvite mann kom til Afrika. Og vi har lært at det var først da Afrika fikk en historie, fordi noen kunne skrive den ned.
Slik har vi trodd på løgnene om Afrika.

Jeg måtte dukke ned i alt dette da noen redaktører i NRK fant ut at en aldrende medarbeider var i ferm med å bli pensjonist. Kunne man tviste ut noe mer av denne fortelleren fra Afrika, som hadde hevet lønn i NRK siden slutten av syttitallet? Kunne det bli en podkastserie? Slik ble det, og det var ikke meg imot. Endelig kunne jeg brette ut et større lerret enn det nyhetssendingene hadde å by på. Og dermed kom det helt andre fortellinger enn de nedslående nyhetene om alt som går galt i Afrika. Og deretter kom spørsmålet fra Anders Heger i CappelenDamm om det også kunne bli bok. Men det var ikke bare å trykke et radiomanus med sin korthugne muntlige stil. Det måtte skrives helt om.

Det ble forresten nok av blod og forferdelse, fra sultkatastrofen i Etiopia til folkemordet i Rwanda og tilbake igjen til krigen i Tigray. Men det ble plass til noe mer. Det dukket opp noen mennesker som kunne forklare hva som gikk galt, og siden rett. Her dukket FN-general Roméo Dallaire fra Rwanda opp, som slo alarm om et folkemord under planlegging. Og her var det at sjefen hans i FN, Kofi Annan, sa nei til å gripe inn. Og her er historien om da kong Salomo av Jerusalem gjorde dronningen av Saba fra Jemen gravid, og avkommet ble den første keiser i Etiopia.

Sannhetens mangfoldighet gjør oss nysgjerrige, for den som på slutten av åttiårene trodde at Nelson Mandela satt og råtnet i ei fengselscelle, trenger et kapittel fra denne boka, «Afrikanske fortellinger»: Mandela satt ved bassengkanten i en bungalow inne på fengselsområdet, med eget svømmebasseng og hvit tjener, hvor han mottok hemmelige delegasjoner som planla hans løslatelse, og det nye Sør-Afrika. Akkurat det Sør-Afrika som en senere president, Jacob Zuma, plyndret for milliardbeløp. Kanskje rekker han å sone før han dør av elde.

Siden 1990 har jeg reist gjennom Afrika, i to korrespondentperioder for NRK, samt et opphold som presidentrådgiver i Sør-Sudan og siden gjest blant mangfoldige venner i byer og landsbyer. Alltid blir jeg slått av menneskenes varme og glede og lekende livsform. Jeg har måttet reise langt og lenge for å finne klisjeene av noen utsultede unger og patronkledde militskommandanter. De fleste unger skal på skolen. Og adskillige foreldre skal, dessverre, ikke på jobb. Færre og færre bærer et våpen.

Så er papirene, notatene og bilde nok en gang samlet og stokket til en bok om Afrika. Ikke en faktabok, ikke en politisk analyse, ikke et oppgjør med noen. Idet jeg avsluttet mitt arbeidsliv i NRK for ett år siden, var det én ting som var viktig. Å fortelle historier. Ikke alle mine afrikanske fortellinger ender godt, men du verden for en livsvilje de forteller om! Det var det jeg fikk meg med, der jeg satt i bushen og byen med pensler og palett.

Tomm Kristiansen, juni 2021

Afrikanske fortellinger – PERSONLIG SIGNERT ved nettbestilling

Afrikanske fortellinger er et knippe fortellinger mangfoldig og fascinerende som kontinentet selv, fra en av norsk journalistikks beste formidlere.

I åtte år var Tomm Kristiansen selve «stemmen fra Afrika» for norske radiolyttere og TV-seere. Det er disse som danner grunnstammen i Afrikanske fortellinger – leseren blir med gjennom ørkener, buskland og jungel, opp langs de veldige Victoria Falls på jakt etter Livingstone, inn i Mandelas fengselscelle på Robben Island og til barnesoldatenes hemmelige skjulesteder dypt i Ugandas skoger. Vi møter suksessrike advokater, jenter som må slåss for sin rett til å lære å lese og skrive, og ofre – og overgripere – etter det meningsløse folkemordet i Rwanda.

Tomm Kristiansen

Tomm Kristiansen (f.1950) er journalist og forfatter. Han har vært NRK-korrespondent i Harare, senere radioreporter med hele verden som virkefelt og er nå en av de mest sentrale skikkelsene i NRK.

Han har utgitt flere bøker, og fikk sitt definitive gjennombrudd med bestselgeren Mor Afrika. Tomm Kristiansen mottok i 1994 Den store journalisprisen, og ble samme år nominert til Brageprisen for samme bok.

11 måned siden