Anne Gaathaug er en av Norges mest anerkjente quizmastere. Hun har fast quiz-spalte i Klassekampen og har utgitt en rekke quizbøker. Nå er hun aktuell med quizboken Annes quizkjempe3000 spørsmål og svar fordelt på 250 quizer.


Publisert: 01.09.2020


Hva heter Rocky Mountains på svensk?

I Sverige har man oversatt navnet Rocky Mountains til svensk. Hvilket navn har svenskene gitt fjellkjeden?

Dette er mitt favorittspørsmål blant de tusenvis av spørsmål jeg har laget siden jeg startet med quiz for veldig mange år siden.

Jeg tror jeg liker dette spørsmålet så godt fordi svaret er både morsomt og logisk. Dessuten sier det noe om svenskene: At de har behov for å oversette et egennavn som er så sterkt og majestetisk i seg selv. Hvis du ikke vet svaret, vil du få vite det helt i enden av denne bloggposten. Ikke scroll ned med en gang. Prøv å tenke deg frem til hva svaret kan være. Hva er den direkte oversettelsen, mon tro? Er det ikke slik at du faktisk har hørt det, men husker ikke helt? Mulig det er her du skal begynne å resonnere. Det er ofte det man gjør i en quiz. Hvis man ikke vet svaret, er det nettopp assosieringen og resonneringen som kan lede til poeng. Gjerne sammen med noen, men også alene.

Å lage quiz for en gruppe mennesker kan være en utfordring. Noe som er helt opplagt for noen kan virke fullstendig uoverkommelig for andre. Tankerekkene som kan gå hit og dit og sirkler rundt både spørsmål og svar. Dessuten skal det jo gå litt fort. Hvis man har i snitt ett minutt til disposisjon er det ikke plass til lange tankerekker, men gode magefølelser kan fort lede frem til svaret. Eller helt motsatt vei!

Annes quizkjempe er min tiende bok. Og den mest omfangsrike jeg noensinne har skrevet. Jeg har prøvd å komponere spørsmålene i bolker som gjør at man kan bruke boken i egne quizsamlinger. Enten på jobb, med venner eller rundt frokostbordet med familien. Med 12 spørsmål i hver quiz, og svarene på motsatt side av arket, kan alle være med (inklusive quizmasteren). Jeg har laget 84 mikskategorier, da dette ligner mest på den tradisjonelle pub-quizen der spørsmålene er hentet fra ulike kategorier, uten fellesnevner. Men – jeg har også en rekke spesialkategorier. Som for eksempel «Svaret finner du i teksten», «Hvor kommer de fra», «Størst, raskest, først, eldst» og «Rundt omkring i hele verden». Jeg er ganske sikker på at du kommer til å finne kategorier som passer bra for akkurat deg.

 

Vanskelighetsgraden er variert. Jeg har med vilje latt være å si noe om hva jeg tror er vanskelig. Som jeg tidligere har vært inne på, er jo dette veldig individuelt, samtidig er jeg opptatt av at enhver quiz skal oppleves som variert både når det gjelder innhold og vanskelighetsgrad. Jeg håper jeg har truffet.

Når du skal i gang med quiz, enten det er som quizmaster eller som deltaker, så ha gjerne med deg Paulus’ ord – lett omskrevet:

Husk at det viktigste som blir stående er disse tre: Assosiering, resonnering og det korrekte svaret. Men størst av alt er Klippiga bergen.

– Anne Gaathaug, september 2020


Annes quizkjempe

Anne Gaathaug

«En monumental og imponerende stødig quizkjempe.» – Hans Olav Lahlum

Quiz i stor størrelse fra den populære quizmasteren Anne Gaathaug. Hele 3000 spørsmål og svar fordelt på 250 quizer, hver med 12 spørsmål. Svarene står på siden bak, slik at quizmaster også kan være med. Kjente og overraskende temaer og gøyale blandinger over 500 sider. Dette er quizboken du henter frem gang på gang!


Flere bøker av Anne Gaathaug