GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Norli anbefaler:

Black History Month-leseliste

Journalist: Robin Ingeborg Frøyen // 13.10.2021

Du har kanskje hørt om Black History Month i USA, men visste du at Black History Month Norway arrangeres hver oktober? I år arrangeres BHMN for andre gang, og temaet i år er familie. 

Dette er en ypperlig anledning til å legge litt flere melaninrike forfattere inn i leselista! Vi har valgt ut ni ulike tips til svart litteratur du kan lese i oktober – eller når som helst.

Foto: Robin Ingeborg Frøyen

Håndbok for unge antirasister

av Tinashe Williamson

Det er vanskelig å snakke om rasisme. Tinashe Williamson sier i sitt intervju med Norli at hun opplevde at vi manglet verktøyene for å kunne ta de vonde samtalene – så hun tok likesågodt saken i egne hender. Håndbok for unge antirsasister gir både unge og gamle verktøy til å bli flinkere antirasister i hverdagen. Her får vi lære om strukturell rasisme, privilegier og hvordan være en god alliert, samtidig som språket er lett å forstå.

Denne boka har holdt seg på toppen av bestselgerlista siden den kom, og er en perfekt bok å plukke opp nå i oktober!

 

Les vårt intervju med Tinashe her

Jente, kvinne, annet

av Bernadine Evaristo

Denne boka tok verden med storm da den kom på engelsk i 2019, og ble tildelt Booker-prisen samme år. Nå har Gyldendal også utgitt den på norsk. Jente, kvinne, annet er en helt spesiell roman. Vi blir tatt med på tolv ulike narrativer, alle koblet sammen på en eller annen måte, som alle forteller unike livshistorier. Evaristo beskriver identitet, feminisme, klassekamp, rase og tilhørighet. Denne boka må du rett og slett bare lese!

Eg snakkar om det heile tida

av Camara Lundestad Joof

«Da jeg var med i studentradioen i Oslo hadde vi en bokklubb. Der leste vi mye rart og var ofte brennende uenige i både det ene og det andre – men da vi hadde lest denne boka, la det seg en ny ro over de slitte sofaene i studenthuset. For første gang var vi alle helt enige: Fem av fem stjerner. Denne boka gjorde inntrykk.»
- Robin, Norli

Eg snakkar om det heile tida er en bok i Samlagets Norsk Røyndom-serie, som tar for seg essay fra norsk virkelighet. Joof skriver ærlig, sårt og ekte om livet som brun nordmann. Det er noe med formidlingsevnen hennes som virkelig er noe for seg selv; man kjenner selv den bitre smaken av frustrasjon på tunga, man kjenner selv raseriet bruse i magen. Dette er en liten, men samtidig uendelig stor bok.

Litt av en tid

Romanen Litt av en tid, eller Such a fun age på originalspråket, skapte en del debatt da den dukket opp. Vi følger Emira, en svart kvinne i midten av 20-årene som sliter med å finne ut hvor hun vil videre i livet. Hun jobber som barnevakt for en velstående, hvit familie og sønnen deres Briar, og historien braker løs når Emira nesten blir arrestert for å ha 'kidnappet' Briar. Herfra baller det bare på seg, og de mer priviligerte, hvite personene rundt henne ønsker sårt å 'redde' Emira fra sitt eget liv.

Bokas kontrovers ligger kanskje nettopp her; den tar for seg det hvite frelserkomplekset, tanken om at den hvite, priviligerte aktøren skal hjelpe de 'under seg'. Gjør man det for andre, eller gjør man det for å gi seg selv god samvittighet? Og hvordan kan det egentlig være feil å hjelpe andre? 

«Brennaktuell ... en roman som trygt kan anbefales og garantert vil skape diskusjon i lesesirkler over det ganske land.»

- Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Elskede

Denne romanen er virkelig en klassiker – noen vil til og med gå så langt som å kalle den «the Great American Novel». Nobelprisvinner Toni Morrison gjør et dykk ned i eks-slavens traumatiske virkelighet og går på tå på grensa mellom galskap og virkelighet. Historien er både forheksende og poetisk, samtidig som den er vond og nådeløs.

Elskede ble utgitt i 1987 og vant Pulitzer-prisen for beste skjønnlitteratur i 1988, og i år har den kommet i en ny, nydelig klassiker-pocket. Hvis du vil sette deg inn i svart litteratur og ikke vet hvor du skal begynne, er dette definitivt et kanon-verk du kan sette høyt på lista.

The Hate U Give

«The hate you give little infants f***s everybody», sa rapperen Tupac Shakur, og ga opphavet til akronymet “THUG LIFE”. Utsagnet, som i ettertid er mye brukt i rap og hiphop, er en kritikk av marginaliseringen av svart ungdom, og hvordan dårlige oppvekstvilkår og fordommer kan bli en selvoppfyllende profeti.

Det er nettopp denne tematikken som får spillerom i Angie Thomas’ roman The Hate U Give. Vi følger den unge jenta Starr etter at barndomsvennen Khalil blir skutt av politiet. Vi får føle på sorgen og smerten i å miste noen nær. Samtidig tar romanen oss med inn i raseriet og kampånden som har blitt karakteristisk for den amerikanske Black Lives Matter-bevegelsen. 

Boka er like relevant i dag som den var da den kom i 2017. Den har blitt filmatisert, og oppfølgeren Concrete Rose kom i januar i år, 2021.

Between the World and Me

XXX

Kindred

Er du glad i science fiction og fantasy? Fortvil ikke, vi har noe for deg óg! Octavia Butler er kjent for bruken av science fiction i sine romaner, og bestselgeren Kindred (på norsk: Skyldfolk) er intet unntak. I Kindred blir vi kjent med hovedpersonen Dana, en svart kvinne i Los Angeles på 70-tallet, som er gift med sin hvite ektemann Kevin. Dette, i seg selv, er ikke bare enkelt - men romanens virkelige konflikt oppstår når Dana begynner å ramle tilbake i tid. Plutselig befinner hun seg i Maryland på ca. 1815-tallet, og må finne veien tilbake.

I romanen faller Dana inn og ut av slike 'tidslommer'. Sammen med Dana og Kevin får vi innsikt i kontrasten mellom den 'moderne' kvinnen på 70-tallet og livet på en plantasje på 1800-tallet. Heller enn å være en klassisk historisk roman, gir Butler oss plass til å se på hvordan tiden har forandret seg. Og tenk - ved å lese denne i 2021, enda 50 år etter bokas nåtid, har du lagt til enda en dimensjon!

Nattafortellinger for rebelske jenter

av Diana Odero, Sonja Thomas, Jestine Ware, Lilly Workneh

Leter du etter den perfekte julegaven for barn som trenger noen vaskeekte superhelter å se opp til? I Nattafortellinger for rebelske jenter får du intet mindre enn 100 historier om ekte, svarte kvinner og jenter som har satt spor i historien! Det norske forordet, skrevet av Roda Ahmed, konfronterer hvordan Roda som liten ikke fant bøker med personer som lignet henne selv. Med #blackgirmagic-bøkene er ikke det noe problem lenger. Her finner vi korte, lettleste historier med fargerike illustrasjoner Vi har alle godt av å lære litt om fantastiske damer som har fått til kule ting, og denne boka kan nok alle sette pris på.

 

I tillegg til de 100 fortellingene kan man også finne aktiviteter, ressursliste og ordliste på slutten av boka.

Rop det fra berget

Vi må nesten avslutte lista med en pioner innen svart litteratur: James Baldwin. Den skeive afroamerikaneren har satt sine spor i både den skeive og svarte diasporaen, og har et langt forfatterskap bak seg.

Rop det fra berget er en semi-autobiografisk roman som følger en ung gutt i Harlem på 1930-tallet. Kirken står sentralt i det svarte miljøet i Harlem, og den 14 år gamle hovedpersonen sliter med å se på verden uten kirkens lupe. Romanen tar for seg konflikten mellom synd og sex, vold i nære relasjoner, minoritetssamfunn og strukturell rasisme. På grunn av harde og billedlige scener har boka vært bannlyst i amerikanske skoler i flere omganger; dette er ikke en bok for de hårsåre.