GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Nominerte til Bokhandlerprisen 2020

Hvert år stemmer bokhandelansatte i Norge frem det de mener er årets beste bok. I 2019 gikk Bokhandlerprisen til Lisa Aisato for Livet – illustrert.
I år er følgende ti bøker nominert. Vinneren offentliggjøres tirsdag 17. november.

Høyt: en reise i Himalaya

Den bestselgende forfatteren Erika Fatland med ny, storslått reiseskildring fra Himalaya.

Vi har lest om fjellklatrere på vei opp mot Mount Everest og om reisende på åndelig søken til buddhistiske klostre. Men hvor mye vet vi om menneskene som bor i Himalaya? Fatland lar oss møte dem på nært hold, samtidig som hun tar oss med på en svimlende reise i høyden, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie – helt frem til dagens brennbare konflikter.

«Et nytt toppnivå!»

– Jan-Erik Smilden, anmeldelse i Dagbladet

Et liv forbi

Med sin forrige roman, En moderne familie, vant hun Bokhandlerprisen og samtidig mange nye lesere. Med Et liv forbi befester hun sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. Hun maler presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død.

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

«Det blir rett og slett noe vakkert med vanskelige og vonde familieforhold når Helga Flatland gir seg i kast med dem.»

– Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

Morgenstjernen

Knausgårds første store roman siden Min kamp-bøkene!

Det er en helt vanlig kveld i august. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove er sammen med sine barn på feriestedet på Sørlandet. Deres venn, dagdriveren Egil, befinner seg på en hytte i nærheten. Presten Kathrine er på vei hjem fra et seminar, journalisten Jostein er ute på byen, kona hans Turid som er hjelpepleier har nattevakt. Over dem alle dukker det plutselig opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen, selv ikke astronomene, vet sikkert hva slags fenomen det er. Er det en stjerne som brenner ut? Hvorfor har da ingen sett den før? Eller er det en helt ny stjerne? Langsomt legger nyhetens interesse seg, og livet går videre, men ikke helt som før, for uvanlige fenomener begynner å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse.

Alle de forskjellige personene som romanen følger disse dagene i august, forstår det som hender ulikt, og alle bakser med problemer i sine egne liv.

«Djevelsk god. Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige mesterlig sammen i sin nye store roman.»

– Inger Bentzrud, Dagbladet

 

«Mørkt og fascinerande comeback [...] Morgenstjernen fører lesaren til himmel, jord og dødsrike, på leiting etter nye utsiktspunkt. Det er all grunn til å ønskje Karl Ove Knausgård velkommen tilbake i skjønnlitteraturen.»

– Marta Norheim, NRK

Solvokteren

Solvokteren er det neste, episke eventyret i årstidskvartetten, der megabestselgeren Snøsøsteren var den første.

Lilja har et vagt minne om sola, men verden slik hun er kjenner den, er alltid regntung og mørk. Ingenting vil vokse i den våte jorda. Hun bor sammen med bestefaren sin, som forsyner landsbyen med grønnsaker. En dag glemmer han matpakka si, og da Lilja løper etter ham til drivhuset, oppdager hun noe som skal forandre alt. Lilja får øye på en hemmelig sti inn i skogen, inn dit ingen barn bør gå. Men Lilja er ikke som andre barn, hun svelger frykten og følger stien inn blant de mørke trestammene. Der inne åpner det seg en verden som kaster Lilja ut i et stort eventyr. Hun må møte sin største frykt, men finner også kjærlighet og glede - og ikke minst et håp om vår.

«Suksessoppskrift i ny utgave.»

– Inger Bentzrud, Terningkast 5 i Dagbladet.

Hekneveven

Hekneveven er en ny storslått historisk roman og den andre i Lars Myttings romantrilogi som startet så strålende med Søsterklokkene i 2018.

Året er 1903, og tjueto år har passert siden Astrid Hekne døde i barsel. Hennes sønn Jehans lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Kai Schweigaard, bygdas sogneprest, nages av sitt gamle svik som førte til dødsfall og at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt, og Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som søstrene lagde, Hekneveveni håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger.

«Mytting skriver om mennesker av kjøtt og blod; han forener det språklige, psykologiske og sosiale i en kunstnerisk helhet. [...] Og ikke minst; han berører leseren med sitt store følelsesregister. Her er det bare å glede seg vilt til bok tre.»

– Stein Roll, anmeldelse i Adresseavisen

Yt etter evne, få etter behov

Med «Yt etter evne, få etter behov» har Olaug Nilssen skrive ein humoristisk og alvorleg roman, og ei forlenging av tematikken i «Tung tids tale» frå 2017: Kven tar ansvaret ingen eigentleg klarer, i vår individualistiske tid? Og finst det balanse i rekneskapen mellom plikt og fridom blant menneska, ikkje minst blant medlemmane i ein familie?

«et glitrende godt portrett av en familie på bristepunktet.» Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Sylskarpt familieportrett [...] Ein knallsterk roman om kva som skjer når behovet sprengjer alle rammer [...] svært underhaldande» Marta Norheim, NRK

«så nådeløst og forståelsesfullt skrevet at leseren gisper etter luft.» Bjørn Gabrielsen, DN

«Sterk og viktig lesing [...] Et av bokhøstens høydepunkt!» Janne Bjørgan, BA

Jernulven

Første bok i ny trilogi av Siri Pettersen!

Juva hater blodlesere. De hylles for sannsyn, men er ikke annet enn svindlere som fråtser i folks frykt, for penger og makt. Det vet hun inderlig godt, for hun er selv av blodleserætt og har sverget aldri å bli en av dem.
Men når familien trues av vardari, de uhyggelige varige som aldri eldes, vikles Juva nådeløst inn i jakten på blodlesernes arv: en mørk hemmelighet som en gang forandret verden, og kan gjøre det igjen.
For å overleve må hun konfrontere barndomsminnet hun har kjempet for å glemme: Den gangen hun så djevelen.
Jernulven er et fengslende fantasy-mysterium med norrøne røtter, om blod, begjær og avhengighet. Det er den første boken i trilogien Vardari, en uavhengig serie fra universet i den prisbelønte fantasysuksessen Ravneringene.

«Siri Pettersens «Jernulven» er begynnelsen på en fortidsfantasy så intens og mesterlig satt sammen, at den nesten ikke er til å holde ut.»

– Kristine Isaksen, VG

Tollak til Ingeborg

Dei kallar han Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen. Alle veit at han har gjort ting på sin eigen måte. Alle veit kva han gjorde med dei gutane. Alle veit at ungane hans ikke kjem heim så ofte. Alle veit han tok til seg han dei kalla Oddotosken. Og alle hugsar den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noko folk ikkje veit.

Det er på tide å fortelje.

«Tollak til Ingeborg er en intens affære med stor språklig kraft. Et mannsportrett utenom det vanlige, der vold og ømhet balanserer hårfint på det rustne sagbladet [...] intet mindre enn en drivende god og ubehagelig litterær thriller.»

– Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

 

«Det er eit uhyre sterkt portrett og eit intenst familiedrama [...] ei verdig feiring av 25 år som forfattar.»

– Marta Norheim, NRK

Gul bok

Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

«Zehsan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme.»
– Guri Hjeltnes, VG

«Gul bok befester inntrykket av en forfatter med et særegent fortellertalent. Ikke bare fremstår Mani som et sammensatt og levende menneske, men også de ulike miljøene han ferdes i fremstår særdeles troverdige og interessante for leseren.»
– Erlend Lisberg, Bergens Tidende

Hør her'a

Hør her'a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som sparker i alle retninger. En ny og sjelden stemme med mye på hjertet!

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

«Hør her’a er en sterk og bråkete bokdebut – som tvinger både hovedkarakterer og lesere til å møte sine egne fordommer i døra.»

– Oda Faremo Lindholm, VG