Nominerte til Bokslukerprisen 2021/22

Bokslukerprisen ble etablert i 2014 og arrangeres av Foreningen !les. Takket være midler fra Utdanningsdirektoratet får elever på mellomtrinnet også delta i Bokslukerprisen skoleåret 2021/22. Det betyr at 125 000 elever skal lese utdrag fra ti norske bøker for aldersgruppen 10-12 år, og så stemme over hvilke fem bøker som skal bli superfinalister i Bokslukerprisen.

Her presenterer vi årets ti nominerte. Felles for dem alle er at de er norske barnebøker av høy kvalitet.

Hetebølge

Tredje bok i Mot og mysterier, en spenningsserie for barn og ungdom i alderen 8 til 13 år. Alle bøkene inneholder Dag Otto Lauritzens råd og historier om mot, motivasjon og viljestyrke knyttet opp mot bokas tematikk.

I Hetebølge møter vi et stekende varmt og knusktørt Lillehavn hvor en rekke branner herjer. De tre bestevennene Hannah, Einar og Karoline – og hunden Turbo – gjør sine egne undersøkelser, og de kommer farlig nær ilden. Klarer de å finne svarene, før de blir brent?

Lappjævel!

Lenge ble barn i Finmark tvunget til å flytte på internat som et ledd i fornorskingspolitikken. Samuel i som vi møter i Lappjævel! er en av dem.

Kathrine Nedrejord løfter frem et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om. Hun spinner en fortelling inspirert av faktiske hendelser som engasjerer, provoserer og berører.

«En bok som kjennes på kroppen.»
– Altaposten

Ti kniver i hjertet

Vinner av Pondusprisen og Kulturdepartementets pris for beste tegneserie.

Hvem er din type? Hvem burde du date, og hva slags type er du? Det lurer Tuva på. Hun går i sjuende klasse og skriver dagbok. Men ingen ting er som før. Og så dukker Mariam opp. Er hun Tuvas type? Og kan man være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus?

«En nydelig bok om den første forelskelsen.»
– NRK

Eg har venta på deg

Stormfull skrekk.

Simon gleder seg til å ro ut på havet for å fiske.
Men hvem er det som plutselig roper på ham?
Er det den mystiske jenta han møter på kafeen?
Hun som han bør holde seg borte fra?
Eller er det Den svarte enka?
Hun som sitter på stranda og venter på kjæresten
som forsvant på havet for lenge sidan?

Eg har venta på deg er en ny bok i Grøss og gru-serien, et samarbeid med Leser søker bok.

Bare Victor

Victor Sotberg opplevde ungdomstida som tøff og vanskelig. Han ble utsatt for mobbing og utestengelse, og følte seg veldig alene. For å slippe unna, søkte han tilflukt i gamingverdenen som sitt alter ego: en selvsikker superhelt på jobb for å utrydde all verdens ondskap.

I denne boka skildrer NRK- og YouTube-profilen livet sitt og perioden hvor man skal finne ut av hvem man er, samtidig som sterke krefter mener noe om hvem man bør være.

Hør'a, dagbok!

Hør'a!
Dette boka handle om meg, Nansi.
Et 12 år gammel ugandisk kvinne fra Tøyen, med plan om å Norges STORESTE RAPSTJERNE.
Men på vei til og bli Norges STORESTE RAPSTJERNE, det skje masse drama i min livet, ass.
Du vil vite mer? Ja, ass. Jeg kan se på din trynen at du vil vite mer om Nansi, ass.
Men da må du lese boka mi, skjønner? For boka mi er farlig, bror!

Ses på første side!

– Nansi

Fangene i Adnafjell

Charlie Drømmevandrer

Bli med inn i en mystisk og fantasifull verden der eventyr, sagn, drømmer og virkelighet virvles sammen, og der slett ikke alt har sin naturlige forklaring.

Charlie er liten av vekst, håpløs i fotball og får ikke til noe som helst. Men én ting er han bedre til enn andre – han er god til å drømme. Men drømmene hans blir stadig mørkere og skumlere. Charlie skjønner snart at han står overfor et farlig oppdrag. Et oppdrag der mange liv står på spill. Og hvor drømmer går over i virkelighet.

Hva skjedde egentlig med deg?

Vinner av Brageprisen i kategorien Barne- og ungdomsbøker 2020.

Janne er ikke som de andre i familien sin. Det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne?

Hva skjedde egentlig med deg? er en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og å leve med spiseforstyrrelser – en viktig og altoppslukende fortelling for barn og unge fra 9 år og oppover. 

Spådama i 7B

Nina har begynt på ny skole for fjerde gong. Hun kjenner ingen i 7B. Men hun kan fortelle de nye klassevennene sine hva som vil skje om noen minutter og i neste time. Ryktene begynner å gå: Er den nye jenta synsk? Kan Nina virkelig spå?

Spådama i 7B er en spennende historie med mye humor, men også alvor. For hvor langt vil du gå for å få venner og gli inn i miljøet? Når slutter noe å vere en lek?

Jeg er Leona

Å begynne på ungdomsskolen kan være vanskelig, men Leona har en ekstra utfordring. Hun er født med guttekropp og føler seg ofte stemplet som annerledes.

«Et sted mellom Tore Renbergs fortellinger om Jarle Klepp og Skam-fortellingene på NRK befinner Baugstø seg, og det er et godt sted å være.»
– Emil Otto Syversen, Fædrelandsvennen