Foto: Anna-Julia Granberg

Poesi som motvekt til samfunnets press

Unge sliter mer enn før – Victoria Dalsberget vil med Du er nok gi dem pusterom i hverdagen.

I et forsøk på å danne et nasjonalt bilde av hvordan generasjonen som vokser opp egentlig har det, gjennomførte Ungdata i 2018 en undersøkelse som involverte over en halv million norske ungdommer. Resultatene viser jenter som i større grad enn tidligere rapporter om økte symptomer som depresjon, angst, kroppspress og redusert selvbilde eller selvtillit grunnet bruk av sosiale medier.

Som pedagog i skolen blir det ofte naturlig for meg å reflektere omkring nettopp psykisk helse. Hvilken bagasje bærer de unge med seg til klasserommene og forelesningssalene? Hva foregår inne i hodene deres mens de lærer om brøk og engelsk grammatikk? På vei til håndballtrening? Når det scrolles i senga før leggetid, på bussen, mens filmen snurrer i kinosalen?

Som født på midten av 90-tallet har jeg selv vært en del av den første generasjonen som vokste opp med sosiale medier i tenårene. Fra å ha fasttelefon og stasjonær PC uten internett-tilgang som 4.klassing til å plutselig leve i en digital verden med Instagram, Facebook, Snapchat og Twitter i en alder av 15 var overgangen stor. Det gikk ikke lang tid før jeg helt ukritisk og uten mellommenn ble direkte eksponert for redigerte rumper og filtrerte ansikter, og det eneste jeg så var veltrente kropper, perfekte middager, luftige fjellturer, oppstilte kjærestebilder, morsomme jentekvelder, hår, negler, lepper som sto i stor kontrast til mitt eget liv. Veien bort til speilbildet ble overraskende kort. Det tror jeg den er for flere.

I 2015 opprettet jeg instagramkontoen @enkel_poesi for å legge ut små dikt og tekster. Jeg ønsket å være en pustepause for de yngre, mens de satt der og kjente på følelser de antok de var alene om å ha. Alt dette mens de samtidig skulle klare å se forskjell på virkelighet og rent oppspinn i feedene sine. I starten skrev jeg om flere ulike temaer, men oppdaget tidlig at tekstene som omhandlet ensomhet, kroppspress og selvtillit uten unntak mottok mest respons. Tilbakemeldingene jeg fikk ga meg en tydelig indikator på at disse temaene opptok mange. Jeg tok derfor et valg om at tekstene jeg skulle skrive fra nå av nettopp skulle dreie seg om denne tematikken. Jeg opplevde da, i likhet med nå, et behov for å snakke om det å ikke føle seg «god nok».

 

det er vanskelig å

å bli sett i et hav av

tall og statistikker

for jeg er ikke et

kryss i en tabell

en fem av ti

en åtter

jeg er her

og du

må se meg

(Du er nok, s. 21)

 

Nå er Du er nok endelig ute i bokhandel! Gjennom til sammen 100 dikt og illustrasjoner forsøker jeg å være en motstemme til samfunnets stadig økende press. Jeg ønsker å formidle gode, sunne tanker om seg selv som en venninne og likemann (eller kvinne). Jeg vil også tilgjengeliggjøre og sette ord på vanskelige tanker om kropp, selvoppfatning og følelsen av å komme til kort. Slik at ungdommene og de unge voksne som leser dem skal kunne føle på gjenkjennelse og anerkjennelse. At de, i alle fall for et øyeblikk, vil kunne puste med magen og kjenne seg som en del av en hel gjeng som går igjennom det samme. At de vil kunne føle seg gode nok, fine nok, sterke nok, vakre nok. Slik de er. Slik vi er.

Boken er ingen mirakelkur som vil forvandle leserens selvoppfatning over natta, men kanskje vil den bidra til å løfte blikket innenfra og ut. Kanskje vil den også kunne fortelle noe til deg som forelder, og være en samtaleåpner om tanker du ikke visste barnet ditt hadde.

Victoria Dalsberget, mars 2021

Du er nok

Victoria Dalsberget har over 40 000 følgere på instagramkontoen enkel_poesi. Hun skriver vakre og inviterende dikt om temaer mange mennesker sliter med.

I denne samlingen handler det om kroppsfokus, selvbilde og selvtillit. Her er masse gjenkjennelse, støtte og ikke minst motivasjon til å stole på at du er nok: god nok, sterk nok, fin nok, flink nok. 

Victoria Dalsberget

Victoria Dalsberget (f. 1996) er utdannet ungdomsskolelærer og jobber ved en barneskole i Kongsvinger. Hun har i flere år drevet instagramkontoen enkel_poesi, og i 2021 debuterer hun med diktsamlingen Du er nok. Dalsberget bor på Austmarka.Vigdis J. Reisæter (f. 1981) er utdannet sykepleier ved Høgskolen i Oslo. Hun er også høgskolekandidat i drama- og teaterkommunikasjon.