GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Jan Eggum er aktuell med ny bok:

– Det vanskeligste var å være ærlig.

Journalist: Robin Ingeborg Frøyen // 29.09.2021

Visesanger, musiker og straks jubilant: Jan Eggum er aktuell med nye memoarer. Eggum fyller snart 70 år og kan se tilbake på 50 år som artist. I boka Så langt har alt gått bra åpner Eggum opp om oppvekst, kjærlighet, turnéliv og suksess – og noen avsløringer har vekket aldri så lite oppsikt.

Foto: Robin Ingeborg Frøyen

Hva motiverte deg til å skrive denne boka?

- Det er et så sinnsykt rundt tall! Men det var også et passende tidspunkt å gjøre det på. Det var egentlig snakk om å skrive en biografi da jeg var seksti, men da var det for tidlig å få den så ordentlig som denne ble.

- Jeg er like aktiv nå som da jeg var 30, så for meg er det litt tilfeldig at det blir en oppsummering nå – men det betyr jo ikke at det er en «takk for i dag»! Jeg er like aktiv som jeg alltid har vært, og jeg spiller fremdeles minst 60-70 konserter i året. I år blir det dessuten stor bursdagsfest i Grieghallen i Bergen 3.- 4. desember og på Sentrum Scene 8. desember – så det blir Oslofeiring på selve jubileumsdagen.

 

Hvordan har det vært å jobbe med boka? Er det noe som var overraskende utfordrende?

- Det mest utfordrende var å være så ærlig som mulig. Det var også viktig at det ble rett, fra tiår til tiår. Der har det vært fint å jobbe med Geir Rakvaag, sier Eggum. Rakvaag er en av Norges fremste musikkjournalister og har vært ansvarlig for å føre Eggums memoarer ned på papiret.

- Vi begge er opptatt av at det skal være riktig. Hele historien, når det var, hvem som var der, hva som skjedde da og da. Det passet han på. Jeg er jo en kunstner – «det skjedde vel i '74,» kan jeg si, men da var Geir rask på å kreve dobbeltsjekk så det ikke ble noe krøll!

Det har vært godt å ha en som kontrollerer og ordner, og boka har blitt veldig ‘to the point’. Eggum sier han merket det godt når han så i den igjen etter å ha gått i trykken. «Jeg syns jo boka er lettlest, den er så enkel å følge. Det var ikke nødvendigvis noe jeg tenkte på, jeg tenkte bare at det skulle være riktig med tanke på hvordan jeg hadde det i livet akkurat da. Men det at det er god flyt, det skal Geir ha all respekt for. Det har blitt en bok som er lett å holde tritt med.»

Forside Verdens Gang, 28. september 2021

 

Nå har jo denne boka vekket litt oppsikt, blant annet på forsiden av VG. Hva tenker du om det?

- Jeg var forberedt på at boka skulle vekke oppsikt, men det kunne vært verre. Det ble forsidesak, men ingen skandaleoverskrift.

- Jeg ville ha overskriften «endelig 70», men jeg visste jo at forholdet med samboeren min Kari-Anne Michaelsen (journ. anm.) var en sak de ville legge merke til. Jeg har skrevet veldig ærlig, og jeg har fokusert på at det skulle være riktig. Likevel; det er bare 7-8 sider i boka som handler om det åpne forholdet – det er fremdeles 400 andre sider som forteller om et helt liv.

 

Kan du gi oss en av favorittanekdotene fra boka, som en liten smakebit?

«Å nei, nå må jeg jo ha boka!» flirer Eggum. Stabelen med nysignerte utgaver har nettopp blitt kjørt ut av caféen i Norli Universitetsgata og skal rett til postbudet, og vi er et øyeblikk rådville, helt uten bok å titte i. «Men jeg har en anekdote jeg liker godt og kan ta på sparket.»

 

- Bjørn Eidsvåg skriver nemlig om at Titanic gikk ned i 1975; og da mener han at Titanic, det var ham. Han hadde laget sin første plate hjemme i Sauda med plateselskapet Kirkelig Kulturverksted høsten '75. Planen var å slippe albumet våren '76 - men i høsten 1975 kom plata mi ham i forkjøpet. Eidsvåg fikk nyss om at teamet mitt hadde hatt alt til rådighet. Vi hadde rundt 75 musikere, både norske og internasjonale, og flere produsenter og teknikere på laget. Plata var en stor produksjon som gjorde det skikkelig godt.

- Han ble altså så skuffet! Her jobber man lenge og nært med en debutplate, så kommer Eggum med en så proff produksjon, «mens vi jobbet med det vi hadde tilgjengelig,» skriver Eidsvåg. Han endte med å markedsføre utgivelsen sin med at de fikk til nesten det samme som meg, bare med mindre midler. Heldigvis gikk det jo bra med Eidsvåg óg.

- Jeg likte plata til Eidsvåg godt. Det var liksom hans aller første brudd med kirken, og plata ble flott. Han skrev veldig fint om det, man kan lese hele historien i boken. 

«Faktisk har alle som har kommet med anekdoter til boken vært veldig greie, og vi har fått noe originalt fra hver og én.»

Bjørn Eidsvåg er bare en av mange som har bidratt til boken, og du kan lese anekdoter fra både artister, venner og familie, i tillegg til historier og skildringer fra Eggum selv.

Eggums første kjæreste sa han ikke var noe flokkdyr. «Det har jeg merket siden jeg var 12, jeg gjorde ikke det andre sa og ville. Jeg har alltid gjort det jeg selv har lyst til. Take it or leave it!» Eggum ler og slår hendene sammen. «Det syns jeg var gode avsluttende ord!»

Så langt har alt gått bra er allerede å finne i butikkene, og kan enkelt hentes med klikk-og-hent i din lokale Norli-butikk - eller bestilles rett hjem!

Foto: Anette Stenhaug

Så langt har alt gått bra

Så langt har alt gått bra av Jan Eggum

Mot slutten av 2021 fyller Jan Eggum 70 år. Han kan også se tilbake på over 50 år som visesanger og musiker.

Han har gitt ut rundt 300 sanger, har blitt folkeeie over hele landet, og er en stor helt i hjembyen Bergen. Her får du historier og anekdoter fra et langt liv i musikkens tjeneste. Fra barndommen på Laksevåg, hans kunstneriske foreldre, ungdomstiden, forsøket på å slå seg opp i London, konserter land og strand rundt, plateutgivelser, mang slags kjærlighet, samlemani, hypokondri, nevroser, miljøengasjement, pophistorikk, Gitarkameratene, Melodi Grand Prix, Spellemannpriser, oppturer og nedturer, og ikke minst bakgrunnen for mange av de kjente og kjære sangtekstene hans.