Vårens anbefalte faktabøker

Faktavåren 2021 har gitt oss en rekke høydepunkter. Her er ti nye bøker som har utvidet vår horisont. Den tematiske spredningen er stor, men felles for dem alle er at de holder et meget høyt nivå.

Si ingenting

Dette prisvinnende og usedvanlig fengslende dokumentardramaet om borgerkrigen i Nord-Irland er sakprosa på høyeste internasjonale nivå.

«Svimlende imponerende. Denne boka er en bragd. [...] Les den!»
– Oda Faremo Lindholm, VG

«Dyptgående, troverdig og spennende.»
– Stein Roll, Adresseavisen

Fisken på disken

Oppfølgeren til næringslivsleder og forfatter Anita Krohn Traaseths bestselger Godt nok for de svina (2014).

I Fisken på disken møter vi en mer erfaren leder og hennes refleksjoner rundt tiden vi lever i, meningen med å lede endring, og valgene hun har tatt. Hun gir innblikk i hvor hun henter energi, og hvorfor hun mener at det av og til er viktig å gjøre ting du aldri hadde forestilt deg at du kom til å gjøre.

«Som et helt master-of-management-program mellom to permer.»
– Jan Ketil Arnulf, professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI

De valgte å slåss

Historien om Vestlandshæren er et av få lyspunkter i den norske krigsinnsatsen mot tyskerne i aprildagene i 1940.

De valgte å slåss gir en usminket beskrivelse av det som utspant seg både ved og bak fronten i løpet av tre dramatiske uker våren 1940. Gjennom øyenvitnebeskrivelser kommer vi tett på begivenhetene og får vite hvordan soldatene kjempet, og hvorfor de tross mange anstrengelser til slutt måtte se nederlaget i øynene.

Alt det vakre

En dypt rørende selvbiografi fra sønnen til USAs 46. president en oppsiktsvekkende historie om avhengighet, tap og selvopprettholdelse.

«Sjokkerende, intenst og troverdig om død og rusavhengighet.»
– Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Sjokkerende åpenhjertig fra presidentens sønn.»
– Knut Hoem, NRK

Brorskapet

Drapet på Benjamin Hermansen i 2001 rystet en hel nasjon. Anne Bitsch ruller opp historien om et varslet drap i denne fortellingen om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazistenes voldsforherligelse.

«En høyst nødvendig påminnelse om hva som skjer når rasisme løper løpsk.»
– Oda Faremo Lindholm, VG

«Bringer oss nærmere sannheten rundt et mørkt kapittel i norsk kriminalhistorie.»
– Jan-Erik Smilden, Dagbladet

Ulykkelige Arabia

Den brutale borgerkrigen i Jemen er en av vår tids glemte konflikter. Forsker Cecilie Hellestveit forklarer på mesterlig vis hvorfor konflikten er så uløselig, hvordan den kaster foruroligende skygger over verden ved inngangen til 2020-årene, og hvordan den på overraskende vis er relevant for oss her i Norge.

«Rystende, men opplysende Jemen-bok.»
– Jan-Erik Smilden, Dagbladet

«Cecilie Hellestveit må være den mest illusjonsløse og råeste fortelleren i norsk, politisk sakprosa for tiden.»
– Knut Hoem, NRK

Magien med kjemien

Den tyske kjemikeren Mai Thi Nguyen-Kim har gjort kjempesuksess på YouTube, og med Magien med kjemien har hun levert en gavepakke til deg som vil lære komplekse ting på en enkel måte.

Hvorfor er kjemikervenninnene enige om at det er dødfødt å date en fyr som bruker naturtannpasta uten fluorider? Hvilke kjemiske prosesser og hormoner er det som gjør at noen våkner raskt og andre sent? Fascinerende og lærerik!

USA: En supermakt i krise

Den amerikanske drømmen er over. I denne boka gir professor Espen Hammer oss en sylskarp og oppklarende analyse av USAs viktigste utfordringer. 

«Jeg har aldri lest en mer aktuell bok [...] Den fortjener både mange lesere og å bli grundig diskutert.»
– Marius Wulfsberg, Dagbladet

«En opplysende, overbevisende bok som fortjener mange lesere.»
– Thomas Hylland Eriksen

Appenes planet

Med karakteristisk engasjement og nysgjerrighet tar Thomas Hylland Eriksen oss med på oppdagelsesferd i smarttelefonens verden. Hvis vi ikke skal bli slaver av mobilen, er det nødvendig å forstå den, for å kunne ta livet, kontrollen og ikke minst tiden tilbake.

«Smart om smarttelefonen [...] en strålende bok for alle som vil løfte blikket fra skjermen og forsøke å forstå hvordan smarttelefonen har endret våre liv.»
– Marius Wulfsberg, Dagbladet

Herrene sendte oss hit

Denne gripende og informative levendegjøringen av tvangsflyttingen av de nomadiske samene på 1920-tallet vant Augustprisen 2020 for årets svenske sakprosabok.

«Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.»
– Inger Bentzrud, Dagbladet

«Elin Anna Labba joiker deres fortelling i dette multikunstverket av en sakprosabok. Det er dypt rørende, og lærerikt. Hun forteller historien fra synsvinkelen til dem som ble rammet. Her finnes det ikke et overflødig ord.»
– Knut Hoem, NRK

Et liv på vår planet

Formidlerlegenden David Attenborough med en sterkt personlig fortelling om endringene som har skjedd i verden de siste hundre år – og hvordan vi, hvis vi handler nå, kan rette opp mange av feilgrepene våre.

«En storslagen, nærmest teologisk fortelling om jordklodens historie og de spor menneskeheten etterlater seg.»
– Ola Hegdal, NRK

Reven

Hva sier egentlig reven?

Forfatter og sosiolog Andreas Tjernshaugen har gått ut i skogen i sitt lokalmiljø for å finne rev, og i denne boka skildrer han sine egne møter. Resultatet er et fengslende portrett som bringer leseren tett på et av verdens mest myteomspunne dyr.