GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Hjelp plantene gjennom vinteren:

Slik steller du plantene dine gjennom høst- og vintermørket

Hvordan få plantene dine til å komme seg gjennom den norske vinteren? Forfatteren av bestselgerne Plantebonanza og Plantelykke, Anders Røyneberg, også kjent som @arcticgardener på Instagram, deler sine beste tips for å forhindre at din innendørsjungel blir til en ørken gjennom vinternånedene.

Når høsten kommer og kveldene blir mørkere starter plantene dine å forberede seg på å gå i dvale. Da er det lurt å gjøre noen enkle grep som sikrer at de klarer seg gjennom de tre dødsmånedene november, desember og januar. Det er nemlig da de fleste norske stueplanter går heden.

Foto: Inger Marie Grini

Foto: Inger Marie Grini

Lys

Sett plantene dine nærmest mulig vinduet. Lys er mat for planter, og på denne tiden av året trenger de det lille dagslyset som er tilgjengelig. Du kan også skaffe deg et plantevekstlys – det fører til vekst og trivsel for planter også i høst- og vintermånedene. 

Vann

Reduser vanningen når dagslyset forsvinner. Plantene ønsker både lite vann og lite plantenæring. Er plantejorden fuktig når du tar på den eller stikker fingeren i den, trenger du ikke vanne.

Støvtørking eller dusjing

Mange planter får støvbelegg av tørr vinterluft. Tørk støv av bladene med en fuktig klut eller dusj dem i lunkent vann – så får du renere planter og bedre inneluft. Vinduspuss er også lurt innimellom. Dét sikrer godt lysinnfall. Lys er essensielt for plantene dine.

Skadedyrbekjempelse

For å forhindre angrep fra bladlus og andre skadedyr, spray plantene dine med grønnsåpevann (0,5 dl i en liter vann) et par ganger i løpet av vinteren. Det beskytter plantene dine mot skadedyrangrep. Om uhellet er ute, og du har fått utøy på plantene dine, tilsetter du et par korker rødsprit i den samme miksen og sprayer på. 

Dersom du har planter du er spesielt glad, er det også lurt nå å ta stiklinger av dem for å garantere at du har en back-up om du skulle være uheldig å miste morplanten gjennom vinteren.

Gode tips om hvordan ta stiklinger, hva du kan gjøre for å skape en frodig jungel året rundt og masse frodig, deilig grønn inspo, finner du i Røynebergs planteverk Plantebonanza. Ute nå, i nett og butikk. 


Anders Røyneberg

Anders Røyneberg har fått over 80 000 følgere på Instagram siden ha startet @arcticgardener i 2017. Han har på kort tid fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt og vært omtalt på blant annet NRK, TV2, Dagbladet, VG og Vanity Fair. Han er planteelsker, agronom, psykiatrisk sykepleier og sexolog. Til daglig arbeider han som terapeut, skribent og foredragsholder.


Foto: Inger Marie Grini

Plantebonanza

Plantebonanza - Lev og lykkes med grønne planter

Plantebonanza er årets vakreste how to-bok med alt du trenger for få plantene dine til å trives. Planteekspert Anders Røyneberg, kjent som @arcticgardener på Instagram, gir deg store doser inspirasjon, ideer, stelletips og oversikt over hvilke planter som passer for deg og hjemmet ditt.

Hvordan lage plantebabyer? Hva er en enkel og effektiv lusekur? Hvorfor får planten flekkete blader og hva hjelper? Hvordan få eksotiske skjønnheter til å tåle norske forhold? Her får du svar på alt du måtte lure på, og både nybegynnere og mer viderekomne i planteverdenen vil elske denne boka.

Plantelykke

Plantelykke: Stell og innred med grønne planter

Anders Røyneberg, også kjent som @arcticgardener, har over 100 grønne planter i leiligheten sin i Oslo. Her gir han deg sine beste råd om hvilke planter som passer hos deg, og om hva de trenger av jord, gjødsel, vann og lys for å trives. Du får vite hvordan du tar avleggere og stiklinger, og hva du bør forberede når du skal reise bort, slik at plantene er like fine når du kommer hjem igjen.

Å omgi seg med natur og vekster skaper ro i hverdagen. Her får du både inspirasjon og kunnskap til å skape en grønn oase hjemme.