Foto: Birgit Solhaug

Use it, or lose it

Kunsten å ikke velge minste motstands vei


Hjernen din er deg. Du er deg, uavhengig av om du må ha en kneprotese eller om du farger håret. Dine innerste drømmer, tanker og mål i livet er alle i bunn og grunn nervecellenettverk i hjernen din. De må du ta vare på. Dør nervecellene, får du ikke nye. Et signal, kan likevel gå en ny vei og på den måten utføre den samme oppgaven på en annen måte. Jo flere nervecellenettverk du bygger deg opp i løpet av livet, jo mer robust blir hjernen din og jo bedre vil den tåle sykdom og andre utfordringer den måtte møte på sin vei. For som en respektert hjerneforskerkollega en gang sa:
«Hva skal du med et friskt hjerte, hvis du ikke vet hvor du er eller hvor du skal?»

I motsetning til kroppen får vi ikke slitasjeskader ved bruk av hjernen, den blir bare bedre av å bli brukt. Det mangler imidlertid ikke på velmenende helseråd vi overøses med, og døgnet har til slutt altfor få timer. I «Hjernedagboka» ønsker jeg derfor å vise deg alt du kan gjøre for hjernen i din vanlige hverdagsrutine, uten avsatte treningsøkter.

Mine fem favoritteksempler:

1. Hev terskelen for å bruke GPS, bruk heller hjernens egen

2. Legg handlelisten igjen hjemme

3. Puss tennene med venstre hånd

4. Neste gang du er med venner (fysisk eller digitalt): prøv virkelig å sette deg inn i hva de holder på med på jobb eller fritiden (utover «noe regnskapsgreier»)

5. Parker på et vanskelig sted

Husk: Alt nytt du lærer deg er hjernetrening. Bryt vaner, gjør ting på en ny måte og bygg hjernen din. God hjernetrening!

Kaja Nordengen, september 2020

Hjernedagboka

Et år med bedre hjernehelse

Bruk noen minutter hver ukedag på å gjøre noe nytt - lær en ny ting, slå av GPS-en, løs en IQ-oppgave, gå en annen vei hjem. Sett av helgene til litt fysisk utfoldelse og avtal en kaffe med noen du ikke har sett på lenge. Du får bedre hjernehelse, blir flinkere og ruster deg mot demens.

I denne årsplanleggeren gir hjerneforsker Kaja Nordengen deg de beste rådene for lett tilgjengelig, daglig hjernetrening.


Flere bøker av Kaja Nordengen

Kaja Nordengen

Kaja Nordengen har skrevet bestselgerne Hjernen er stjernen og Hjernetrening, og holder populære foredrag om hjerne og hjernehelse. Til daglig jobber hun som lege med spesialisering i nevrologi ved Oslo universitetssykehus og som postdoc/hjerneforsker på Akershus universitetssykehus.