Høstens største romaner

Bokhøsten 2020 inneholder etterlengtede oppfølgere og helt nye romaner fra mange av våre største forfattere. Gled deg til tidenes bokhøst!


Hekneveven er en ny storslått historisk roman og den andre i Lars Myttings romantrilogi som startet så strålende med Søsterklokkene i 2018.

Året er 1903, og tjueto år har passert siden Astrid Hekne døde i barsel. Hennes sønn Jehans lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Kai Schweigaard, bygdas sogneprest, nages av sitt gamle svik som førte til dødsfall og at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt, og Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som søstrene lagde, Hekneveven, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger.

Forventes i salg 25. september.


Knausgårds første store roman siden Min kamp-bøkene!

Det er en helt vanlig kveld i august. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove er sammen med sine barn på feriestedet på Sørlandet. Deres venn, dagdriveren Egil, befinner seg på en hytte i nærheten. Presten Kathrine er på vei hjem fra et seminar, journalisten Jostein er ute på byen, kona hans Turid som er hjelpepleier har nattevakt. Over dem alle dukker det plutselig opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen, selv ikke astronomene, vet sikkert hva slags fenomen det er. Er det en stjerne som brenner ut? Hvorfor har da ingen sett den før? Eller er det en helt ny stjerne? Langsomt legger nyhetens interesse seg, og livet går videre, men ikke helt som før, for uvanlige fenomener begynner å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse. Alle de forskjellige personene som romanen følger disse dagene i august, forstår det som hender ulikt, og alle bakser med problemer i sine egne liv.

«Djevelsk god. Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige mesterlig sammen i sin nye store roman.»

– Inger Bentzrud, Dagbladet

 

«Mørkt og fascinerande comeback [...] Morgenstjernen fører lesaren til himmel, jord og dødsrike, på leiting etter nye utsiktspunkt. Det er all grunn til å ønskje Karl Ove Knausgård velkommen tilbake i skjønnlitteraturen.»

– Marta Norheim, NRK


«Sterkere enn noensinne. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år.»
– Inger Bentzrud, Dagbladet

«Vigdis Hjorth kliner til som aldri før og hun imponerer med både naturskildringer og den elegante plasseringen av et forsvar for levende modeller i kunsten.»
– Vidar Kvalshaug, Bok365

«Hvem turnerer vanskelige temaer bedre? Forholdet mellom datter og mor kan knapt skildres mer tilspisset og hjerteskjærende enn Vigdis Hjorth gjør det i romanen Er mor død. [...] dette er rå kost.»
– Guri Hjeltnes, VG


Det siste brevet fra deg

Jojo Moyes

En ny, gripende roman fra fenomenet Jojo Moyes!

Når journalisten Ellie ser gjennom gamle arkiver etter en historie oppdager hun et kjærlighetsbrev fra 1960. Ellie blir fanget opp i intrigene i brevet til tross for, eller kanskje på grunn av, sine egne romantiske forviklinger.

I 1960 våkner Jennifer på sykehus etter en bilulykke. Hun kan ikke huske noe, verken om ektemannen, vennene eller den personen hun pleide å være. Når hun kommer hjem fra sykehuset avdekker Jennifer et skjult brev og begynner å huske mannen hun var villig til å risikere alt for ...

Forventes i salg 8. oktober.


Felemakaren

Edvard Hoem

Felemakaren er en ny roman fra Edvard Hoem som baserer seg på hans egen slektshistorie, slik som bøkene om Familien fra Rekneslia.

Vi Møter Lars Olsen Hoem, som rett etter konfirmasjonen drar til sjøs med drømmen om å bli skipper på egen skute. Men krig ødelegger alle muligheter for ham. Han blir vitne til at mange kamerater mister livet og senere lider han i fire år som krigsfange. En fransk medfange lærer ham imidlertid å bygge fioliner, og med det tar livet hans en ny vending. Gutten som hadde drømt om et liv på verdenshavene, blir felemaker i en vestnorsk småby, der han lever saman med en kvinne han elsker og sju døtre som fyller livet hans med mening.

Lars Olsen Hoem var født på Hoem i Romsdal i 1782. Han er grandonkelen til Serianna, som blir gift med Knut Hansen Nesje, kjent som slåttekaren i Edvard Hoems slektskrønike.

Forventes i salg 20. november.


Gul bok

Zeshan Shakar

«Zeshan Shakar står fram som en forfatter av de sjeldne: Han har et rikt stoff fra ulike kulturer, setter et skarpt blikk på omgivelsene og skriver med humor, alvor og varme.»
– Guri Hjeltnes, VG

«Gul bok befester inntrykket av en forfatter med et særegent fortellertalent. Ikke bare fremstår Mani som et sammensatt og levende menneske, men også de ulike miljøene han ferdes i fremstår særdeles troverdige og interessante for leseren.»
– Erlend Lisberg, Bergens Tidende

Etterlengtet ny roman fra forfatteren av Tante Ulrikkes vei!

Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.


Et liv forbi

Helga Flatland

Med sin forrige roman, En moderne familie, vant hun Bokhandlerprisen og samtidig mange nye lesere. Med Et liv forbi befester hun sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. Hun maler presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død.

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

Forventes i salg 2. oktober.


Dei vaksnes løgnaktige liv

Elena Ferrante

«Ferrante overgår seg selv.»
– Jon Rognlien, Dagbladet

«Ferrante leverer igjen.»
– Guro Hjeltnes, VG

«Nytt mesterverk av Ferrante.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen


«Magnetisk medrivende.»
– Leif Ekle, NRK


Yoko Ono er en sjarlatan

Ingvar Ambjørnsen

«Hvorfor begynne å blogge – nå?» spør Elling seg. «Fordi livet er kort, jeg er alt i ferd med å bevege meg inn i støvets alder.»

Yoko Ono er en sjarlatan er en samling tekster skrevet i perioden 2013 til 2020. En del av tekstene har Ambjørnsen tidligere turnert med, til stor suksess, mens en del av dem også er publisert på Facebook-siden Elling-nytt og på Cappelen Damms nettsider.

Elling skriver om det som faller ham inn: om sine favorittretter fra barndommen, om hvor i all verden menneskene kommer fra, om aktuelle saker i nyhetsbildet og om minnene han bærer med seg om sin mor. Han skriver om hagestell og flesk og duppe, om livet i den vesle kjellerleiligheten, men har også sterke meninger om mye og mangt. For eksempel om Yoko Ono.

Forventes i salg 17. september.


Bare en mor

Roy Jacobsen

Bare en Mor av Roy Jacobsen er fjerde bok i en romanserie om livet på Barrøy, som har gledet hundretusener i både inn- og utland. En roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid, med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.

Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt lange skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.

Forventes i salg 28. september.


Aftentid og morgengry

Ken Follett

For tredve år siden møtte vi første gang Kingsbridges innbyggere i Stormenes tid. Med Aftentid og morgengry tar Ken Follett oss nå med på en unik reise tilbake til de dramatiske hendelsene før Stormenes tid.

Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, håp og drømmer.

Aftentid og morgengry er en mesterlig fortelling om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.

Forventes i salg 15. september.


Slutten på historien

Jan Guillou

Fantastisk avslutning på Jan Guillous suksess-serie!

Slutten på historien er tiende og siste bind i hans mest ambisiøse prosjekt noensinne!
Vi har fulgt familien Lauritzen gjennom flere generasjoner i serien Det store århundret, og vi er nå kommet frem til nittitallet.

Etter nesten femti år i eksil vender tidligere SS-offiser Harald Lauritzen tilbake fra sitt tilfluktssted i Argentina. Hjemkomsten vender opp ned på livet til Lauritzen-familien. Onkel Harald er nemlig fortsatt nazist. 1990-tallet er en tid dominert av økonomiske kriser. Sosialdemokratiet som samfunnsmodell svekkes. Samtidig øker fremmedfrykten og høyreekstremismen. Der 1900-tallet slutter, begynner en helt ny æra – som viser at vi ikke har lært noe av historien.

Forventes i salg 27. oktober.


Stjernenes knitring

Jón Kalman Stefánsson

Ny melankolsk, nysgjerrig, tilbakeholden og medfølende roman fra den høyt elskede islandske forfatteren av populære bøker som Sommerlys, og så kommer natten og Trilogien om Gutten. Stefánsson fikk sitt virkelige gjennombrudd på Island med utgivelsen av Stjernenes knitring, og nå er den endelig tigjengelig på norsk.

Med denne utgivelsen bringer Stefánsson et nytt tilskudd til sitt mangfoldige forfatterskap: en barndomsskildring helt utenom det vanlige.

Å være sju år gammel og miste moren sin. Å være sju år gammel på gulvet sammen med lekesoldatene, en hel verden alene, ingenting annet finnes. Å være sju år gammel og bo i en liten leilighet i Reykjavik sammen faren sin, han sier ikke mye, men han er der. Å være sju år gammel og se en dame du ikke kjenner komme ut av soverommet hans en morgen. Etterpå blir alt annerledes: Etterpå er dere tre. Hun koker havregrøt til frokost hver morgen, du kjenner henne ikke. Å være sju år gammel, å falle til ro i bestemorens stemme, fortellingene hennes, om mennesker du ikke kjenner, mennesker du likevel er bundet til - fortellinger som løfter deg vekk, bærer deg fram, fortellinger om drømmene de bar på lenge før du fantes, om hva det vil si å høre sammen.

Forventes i salg 20. september.


Tollak til Ingeborg

Tore Renberg

Ny roman fra Tore Renberg, et sterkt portrett av en uvanlig mann.

Det handler om Tollak til Ingeborg, som han kalles. En gammel stabukk som bor oppe ved sagplassen. Alle vet han har gjort ting på sin egen måte. Alle vet hva han gjorde med de guttene. Alle vet at barna ikke kommer hjem så ofte. Alle vet at han tok til seg han de kalte Oddotosken. Og alle husker den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noe folk ikke vet.

Det er på tide å fortelle. 

«En rasende, ubehagelig og intens roman fra en av våre mest drevne fortellere.»

«En energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!»

– Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

 

«Det er eit uhyre sterkt portrett og eit intenst familiedrama [...] ei verdig feiring av 25 år som forfattar.»

– Marta Norheim, NRK


I oppfølgeren til storsuksessen Til ungdommen tar Linn Skåber og illustratør Lisa Aisato for seg voksenlivets opp- og nedturer.

«For en nydelig bok! [...] varm og vakker, sår og trist, men også veldig gøyal innimellom.»
Trine Saugestad Hatlen, VG

«Jeg blir igjen slått av hvor god den multibegavede Linn Skåber er til å skrive skjønnlitteratur
Cathrine Krøger, Dagbladet


Humorkongen Jonas Jonasson er tilbake med en ny ellevill komedie, denne gangen inkludert en liten avstikker gjennom kunsthistorien.

På en nabofest får Hugo Hamlin en strålende forretningsidé: Hva gjør du om naboen tråkker deg på tærne? Plasserer søppeldunkene på feil sted? Skraper opp bilen din? Små og store irritasjoner verden over – det går det an å gjøre penger av! Firmaet Hevnen er søt AS er snart et faktum.

Jonassons femte roman beveger seg lett og ledig over kontinentene, og skjebnen forvandler de parallelle fortellingene til én.