GRATIS frakt på ALT! (Ikke klikk og send) Les mer

Beste norske kokebok 2021:

Her er de fem finalistene til kokebokprisen!

«Tre trender preger årets kokebokutgivelser: Mat med stor vekt på plantebaserte ingredienser vinner terreng. Det utgis flere kokebøker med barn og unge som målgruppe, og stadig flere suksessfulle blogere forsøker seg i bokformat.»

Det sier jurymedlem og kokeboksamler Per A. Borglund, som også er redaktør i magasinet Mat fra Norge.

Foto: Shutterstock

«At det produseres trykte bøker av bloggere og for unge mennesker, lover godt for fremtiden for den papirbaserte boken. Det finnes mer enn nok oppskrifter å hente i det digitale universet, men ingenting kan måle seg med en god, gammeldags kokebok», sier Borglund.

Prisen for Beste norske kokebok deles ut av Norli, og årets utdeling blir den 14. i rekken. Vinneren blir kåret den 17. november. Nå er finalistene klare.

I årets kåring ble i alt 25 bøker vurdert, en økning fra fjorårets 19 titler. Juryen vurderer kokebøkene etter et bredt sett av kriterier: Foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, og design. 

«De fem finalistene til prisen Årets beste norske kokebok representerer godt håndverk på hver sine måter» sier Borglund.


Her er de nominerte:

Asiatisk mat - Smaken av Asia: Japan/Kina/Thailand/Vietnam/Korea/fusion

av Odd Ivar Hauglund

Pepper Publishing

En ekstremt visuelt tiltalende utgivelse i stort format, en kombinert salongbord- og kokebok. Kulinarisk byr den på en rundreise i store deler av Asias fristende matfat, med enkle oppskrifter stort sett basert norske på norske råvarer og eksotisk krydder.

Barnas aller beste kokebok: 80 favoritter fra Geitmyra

av Erik Røed

Forlaget Press

Både Geitmyra matkultursenter for barn og forfatteren tar de minste kokkene på alvor. I en variert og pedagogisk kokebok blir de unge introdusert for norske mattradisjoner og får god råvarekunnskap. Dette er naturfag i praksis. Også barn lever bedre når de spiser bedre!

Hellstrøms grønne hemmeligheter

av Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan

Kagge Forlag

Hellstrøm blir en bedre og bedre formidler, og i en sober, franskinspirert kokebok er det rett på sak med enkle og gode oppskrifter. Maten er grønn uten å være bare vegetarisk. Dette er en vakker og fargerik kokebok med gode grafiske grep og tydelige bilder.

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring

av Ina-Janine Johnsen

Frisk Forlag

Dette er en bok man knapt har sett maken til på norsk, med stor variasjon og til stor inspirasjon. Poteten er på vikende front på norske middagsbord, og dette er en viktig utgivelse der ambisjonen er å vise at knollen duger både til hverdag og fest.

Aichas salatfantasier - Mer salat på alle fat

av Aicha Bouhlou

Gyldendal Forlag

Denne boka er på alle måter en godt gjennomført bok, med vekt på variasjon, sunnhet og i stor grad plantebaserte (og fargerike!) ingredienser. Også Aicha Bouhlou surfer på en grønn bølge, uten å bli helt vegetarisk. En frodig og appetittvekkende utgivelse.