GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Trond Moi, Margit Dale og Rune Andersen har hatt stor suksess med TV-serien Kystmat, og i boken Kystmat med Rune & Margit & Moi har de samlet høydepunktene fra sine kulinariske reiser. Her forteller trioen om boken, og gir oss samtidig oppskriftene på to av sine kystmatfavoritter.


Publisert: 28.05.2020


Kystmat med Rune & Margit & Moi

Alle liker god mat og gøyale opplevelser. Det gjør i alle fall vi. Og vi er så heldige at vi får gjøre det vi liker aller best ganske ofte. Vi får reise, oppleve og smake.

Norge byr på mange spennende og gode matopplevelser. Gjennom to somre har vi fått lov til å komme tett på råvarene, mattradisjonene og menneskene i en liten flik av vårt langstrakte land. Vi har vært så heldige å få reise langs Sørlandskysten på kulinarisk skattejakt. Og for en reise det har vært. Vakker natur, hyggelige mennesker, unike råvarer og fantastiske smaker har gitt oss minner for livet. Dessuten har den resultert i to TV-serier og i boka Kystmat med Rune & Margit & Moi.

Fokuset vårt for boka har først og fremst vært å lage en god kokebok. Alle oppskriftene fra TV-serien er med, men også 40 helt nye oppskrifter. I tillegg har vi tatt med en del av de fine opplevelsene vi har hatt på reisen, og så har vi krydret det hele med tips og råd som kan hjelpe folk på kjøkkenet.

Oppskriftene i boka kretser i hovedsak rundt et sjømat-tema, men det er også funnet plass til bakst, sauser, drinker, desserter og iskalde fristelser. Sistnevnte henger sammen med at iskremnestoren Paal Hennig-Olsen har vært vår faste følgesvenn under Kystmat-reisen. Når det er sommer og sol, så blir det aldri feil med iskrem!
 

Mange av oppskriftene i boka har oppstått spontant og har vært styrt av råvaretilgangen. Noe av det viktigste på våre reiser er at vi skal komme tett på råvarene. Når vi fisker eller dykker etter råvarer, så vet vi aldri med sikkerhet hva vi får tak i. Og det er det vi får tak i som vi lager mat av. Det gjør at vi må ty til improvisasjon. Ofte er det ganske krevende, men det er alltid gøy!

Vi håper at boka kan bidra til at flere nyttiggjør seg av gode norske råvarer og alt det herlige som kan fiskes, høstes eller sankes i lokalområdet der du bor. Nesten overalt hvor man ferdes her i landet, så byr naturen på gode råvarer. Noen ganger krever det litt tid og litt kunnskap for å få fatt i råvarene, men det er alltid en god investering.

Da vi forrige sommer var i Langholmsund i Lillesand kommune, fikk vi øye på noen fantastisk flotte blåskjell på en fortøyningsbøye rett ved brygga. Rune og Margit hoppet uti vannet og sanket blåskjellene. Etterpå hadde vi et fantastisk blåskjellmåltid på bryggekanten. Oppskriften finner dere gjengitt under. Husk alltid å sjekke blåskjellvarslet før du spiser blåskjell som du har sanket selv.

På Oksøy utenfor Kristiansand fant Trond viltvoksende strandkål, syreblader og pepperrot, og Rune fikk en fin lyr. Inspirert av de gode råvarene laget Trond en fantastisk god rett; fritert fyrfisk med strandkål og syreblader. Oppskriften finner dere gjengitt under.

Vi oppfordrer alle til å komme seg ut på tur, sanke råvarer i lokalmiljøet og tilberede god mat sammen med gode venner eller familie. Bruk gjerne boka vår til inspirasjon!


Margit Dale

Cozze alla diavola

Ingredienser:

 • 2 kg blåskjell

 • 200 g gul løk

 • 3 hvitløkfedd

 • 10 ss olivenolje

 • 400 g hakkede tomater på boks

 • 15 sm. tomater

 • 3 ts knust peperoncino

 • 15 kapers

 • 3 ss finhakket persille

 • salt

Fremgangsmåte:

Sjekk blåskjellene. Kast knuste skjell, og legg resten i en bolle med vann. Er noen av skjellene åpne, så bank på dem for å sjekke om de lever. Dersom de ikke lukker seg, så skal de kastes.

Kok løken i vann i en time. Mos den kokte løken med stavmikser til en puré.

Finhakk hvitløk og bland det med oljen. La det stå minst en halv time.

Mos bokstomatene med stavmikser til en fin puré. Del de små ferske tomatene i fire.

Ha oljen med hvitløken sammen med peperoncinoen i en varm gryte/panne, og fres det i 10 sekunder. Ha så i løkpureen, tomatsausen og kapersene. Rør rundt og tilsett blåskjellene i sausen. Kok i 5 minutter under lokk.

Tilsett småtomatene de siste 30 sekundene. Skjell som ikke har åpnet seg etter koking, skal kastes.

Dryss over finhakket persille og rør rundt.

Serveres med ristet brød.

Trond Moi

Fritert fyrfisk med strandkål og syreblader

Ingredienser:

 • 400 g ren fiskefilet av lyr, sei eller torsk

 • 2 dl øl

 • 1 eggehvite

 • 1 dl maisenna eller hvetemel

 • 200 g strandkål

 • 100 g syreblader

 • 2 ss god olivenolje

 • salt og pepper

 • pepperrot

 • olje til frityrsteking (soya- eller maisolje)

Fremgangsmåte:

Kutt fisken i strimler og krydre den med salt og pepper.

Bland sammen øl, eggehvite og mel.

Dypp fisken i røren og stek bitene sprø og brune i varm olje.

Stek strandkålen lett i olje i 15 sekunder og bland med syreblader. Krydre med litt salt og pepper.

Riv over litt pepperrot og server.

Kystmat

Rune & Margit & Moi

Bli med når en matglad komiker, en tradisjonsmatguru fra Setesdal og en kreativ mesterkokk drar på kulinarisk skattejakt langs kysten! I denne boken finner du de beste oppskriftene fra to sesonger av Kystmat.