GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Psykolog Hedvig Montgomery er en av Skandinavias ledende familieterapeuter, og har bl.a. hatt stor suksess med bokserien Foreldremagi som nå har kommet til Ungdomsårene. Her gir hun sine beste råd for en vellykket familiesommer.


Publisert: 28.05.2020


Redd stemningen hjemme i sommer!

Sommeren er her, nesten enda mer fremmed og finere enn før. Etter noen måneder der vi har vært tettere på hverandre, blir ikke sommerferien det den har pleid å være. Vi lengter kanskje ikke like mye etter denne unike muligheten til å være sammen?

Det har gått noen uker siden jeg åpnet kontordørene igjen, og jeg ser at noen har hatt det bedre enn de pleier i korona-ukene, det er de som har blitt bedre kjent og kommet enda nærmere hverandre, mens andre – kanskje de fleste – har gått ganske lei.

Så hvis du og dere er blant de som kjenner at tålmodigheten er tynnslitt, at uker og måneder med bare partneren eller med hjemmeskole eller uendelige dager med barnehagebarn har satt sitt preg på batterikraften – hva er da egentlig den beste måten å møte sommeren på?

Jeg skrev denne listen med noen små råd slik at du kanskje finner noe som passer i ditt liv denne sommeren. Det viktigste rådet får du uansett helt nederst

  • Gjør som dere pleier! Vi mennesker har veldig godt av normalitet. Ha en vanlig ferie, så langt det lar seg gjøre. Om dere har barn i barnehage, skole eller hjemmeskole, så vil sommeren uansett være et fint avbrekk for dem. Barn har nok ikke den store opplevelsen av at dette har vært en veldig annerledes vår – slik vi voksne har.

  • Du skal følge myndighetenes råd om sosial distansering, men det betyr ikke sosial isolering. Det å være sammen med familie og venner i passe doser er viktig, både for familien og parforholdet. Ikke bli for ensidig opptatt av distanseringen.

  • Og ja, enda viktigere i år enn noensinne før: Gi hverandre alenetid! Gi mulighet til å gjøre noe annet for en ettermiddag, for en dag eller flere. Kanskje kunne det vært en idé å dele opp familien litt og gjøre noe med ett barn alene eller for den saks skyld, bare være helt alene. Det å være sammen hele tiden er ofte for krevende.

  • Har dere barn? Husk på at rytme er ekstremt viktig for dem. Pass på at dagene følger et passelig mønster, slik at dere ikke kommer ut på andre siden av sommerferien med barn som sliter med søvnunderskudd. Og husk at den helt grunnleggende sannheten om at sultne barn oppfører seg dårlig også gjelder i sommerferien. Sørg for at det er måltider nok selv når dagene flyter litt.

  • Kom deg opp og ut! Korona-tiden har lullet mange inn i en slags passivitet, mye kjennes tungt å skulle gå i gang med, fordi både regler og frykt har gjort oss mer stillesittende. Jeg tror det kan være et fint mål for sommeren at du skal bryte ut av stillesitting og hjemmetid – gjerne sammen med familien eller partneren.

  • Bøker! Fantasiens verden, det å dykke inn i noe annet enn sin egen virkelighet, gjør at du forstår eget liv og situasjon bedre. For både store og små, er bøkene en mulighet til å leve litt større – og litt bedre.

  • Let etter de små mulighetene «sammen» med partneren din! Le sammen, ligg sammen, slapp av sammen – det er i de glipene mellom alt som må gjøres at kjærligheten kan gjøre et litt overraskende og fint byks. Plutselig ser du kjæresten din fra en ny vinkel, at han eller hun skinner litt ekstra. Tid og mulighet gjør faktisk forelsket, og tid og mulighet kan denne sommeren by på.

Og helt til slutt, før du kanskje forsvinner ut i fin og blank sommer som ligger og venter foran deg: Jeg tror mitt beste råd er å huske at både barn og voksne er som de er. Forsøk å akseptere din partner og dine barn som den de er, og let etter det som er vakkert i dem fremfor å være på konstant feilsøking.

Sannheten er at det er lite du får rettet opp i løpet av en kort sommer, uansett.

Slipp heller litt opp, let etter noe fint, vær sammen og litt for dere selv, spis is, lytt til lyden av vannet eller byen og drikk kaffe i solen med en bok i fanget.

Håper du får en veldig bra sommer med deg og dine –akkurat der dere er!

Hedvig


Ungdomsårene

Hedvig Montgomery

I ungdomsårene er det som om barnet reiser seg og forlater alt dere har bygget opp sammen. Denne boken hjelper deg å forstå ungdommens prosjekt, og vil være til hjelp for alle foreldre som synes det er utfordrende når dagen kommer der døren til barnerommet lukkes.