Norges mest unike overnattinger

Forfatterens 10 favoritter

Fra dometelt på vidda og gamle vintønner til arkitekttegnet DNT-hytte, tretopphytter og fuglekasser – Norge er full av fantasifulle og fantastiske steder å tilbringe natten. Nå er de aller beste av dem samlet i praktboka 110 unike overnattinger i Norge

Her er ti av forfatter Torild Moland sine personlige favoritter. 

The Bolder, Lysefjorden

For de vågale

Navnet er ikke til å misforstå, men det er usikkert om det gjenspeiler selve arkitekturen, beliggenheten eller de som våger å overnatte her, i en fyrstikkeske av kanadisk sedertre på en stylte plassert helt ytterst på åskammen 600 meter over Lysefjorden.

Og om The Bolder Sky Lodges ser spektakulære ut fra utsiden, er de om mulig enda mer magiske innvendig. Første etasje er bare 10 kvm stor, men har likevel fått plass til et fullverdig kjøkken fra Vipp, lys og interiør fra Expo Nova og en god lenestol. Pluss et spisebord omringet av glass, med utsikt rett ned og ut fjorden mot Lysefjordbrua og storhavet i det fjerne. Oppe venter rosinen i pølsa, nemlig en deluxe dobbeltseng med vinduer på tre kanter. Her er det kvalitet i alle ledd: Sengen er justerbar og kan med et knappetrykk gjøres om til sofa. Å våkne opp her om morgenen er som å flyte på skyene. Det er vel derfor prosjektet har fått navnet The Bolder Sky Lodges.

Ramnereiret, Amla i Kaupanger

En stavkirke i tretoppene

Hvor passer det bedre å lage en norrønt inspirert tretopphytte, enn i historiske Kaupanger?

Familien Falck Husum har brukt tusenvis av timer på å skape kanskje Norges aller mest unike overnattingssted. For byggverket som er reist i åssiden over historiske Kaupanger, med utsikt over Amlabukta i Sognefjorden, er alt annet enn ordinær. Det som åpenbarer seg der inne i skogen er en tretopphytte, et vikingskip, en stavkirke. Over inngangspartiet slynger Midgardsormen seg, på takmønet brøler drager mot himmelen. Utskjæringene rundt dørene er inspirert av Urnes stavkirke, selve bygningen av Borgund. For å skjære ut kunstverket har fresen gått 6000 timer – og det er bare en liten del av jobben; på døra er det 130 nagler lagt i syrebad og banka i smia så de ser håndlagde ut, spon på taket er laget for hånd, og alt treverket er selvfølgelig hugget i egen skog. Ramnereiret er en fullt utstyrt luksushytte, inspirert av norrøn mytologi og tradisjonelle, norske byggeteknikker og stavkirker.

Woodnest, Odda

Kjærlighetsredet

Høyt hevet over industribyen Odda, med utsikt over Sørfjorden og fjellene som ramler ned i sjøen, ligger to kongleformede elskovsreder omgitt av høyreiste grantrær og dunkel moseduft. Stien opp fra parkeringen er lang og bratt, men vel fremme er det verdt alt strevet: Her venter en varm og koselig hytte med lyst interiør og store vindusflater som vender ut mot sjøen, perfekt for en romantisk kveld der man kan nyte skogens fred og ro i fugleperspektiv – akkurat det eierne så gjerne ville dele med andre. Eventyret startet da rogalendingen Kjartan Aano var i bryllup i Australia og alle gjestene fikk beskjed om å skrive ned hva de drømte om. Kjartan drømte om å bygge en tretopphytte – og så viste det seg at den søteste jenta i bryllupet drømte om å bo i en. Spol frem og verket er, ved hjelp av arkitektene hos Stavangerbyrået Helen & Hard, blitt Norges mest spesielle tretopphytter: to 14 kvm store kongler som rommer både kjøkken, bad med dusj og WC og en stor, deilig dobbeltseng hvor man kan nyte en kopp kaffe og utsikten over fjord og fjell.

Arctic Dome Rondane, Høvringen

Vinterparadiset

Arctic Dome Rondane ved Høvringen var den første av sitt slag da den poppet opp i 2018. Siden er det kommet minst et titalls domer over hele landet. Men det vil alltid være noe spesielt med den første. Ikke minst er omgivelsene helt unike. Den igloformede domen ligger helt alene på snaufjellet, med vinduer mot vidda og stjernehimmelen i taket. I det fjerne reiser de mektige Rondetoppene seg. Teltet er innredet med en king size dobbeltseng dekket med ullpledd og reinsdyrfeller. I kroken er det en stor vedovn, og foran panoramavinduet venter to deilige lenestoler, også de med myke feller. Det er lunt og varmt, og den perfekte hule for å se på Kong Vinter og kulda utenfor. Om man vil, leverer eierne tapas basert på lokale spesialiteter som spekemat fra Bjorli Fjellmat, Fjelldronning fra Avdem Gardsysteri, Geitost fra Heidal Ysteri. Alt svært kortreist og levert av lokalorganisasjonen Gudbrandsdalsmat.

Konglehytta, Espa

Helt kongle!

Konglehytta ligger på kanten av hyttefeltet Mjøsli, som sommeren 2021 blir kjent som åsted for realityprogrammet Sommerhytta. Eierne Tormod Tvinnereim og kona Heidi har selv hytte i feltet, og da de skulle sette opp en ekstra hytte for et par år siden, valgt de med vilje en løsning som er så liten av man må være mye ute. Likevel rommer hytta både kjøkkenkrok, bad med dusj og wc, lenestoler og en himmelsk dobbeltseng hvor man kan nyte morgenkaffen med utsyn over Mjøsa gjennom et buet vindu. Utenfor er det bålpanne, lykter med levende lys og lenestoler dekket av varme saueskinnsfeller.

Hytten er designet og bygget av det estiske selskapet Iglucraft, som satser på håndlagde produkter i nordisk design og kombinerer mange hundre år gammel shingelteknologi med moderne kunnskap og håndverk. Resultatet er landets søteste lille kongle.

Helgeland Havhus, Tomma

Skip o´hoi

Det lå en liten husbåt i en bukt på sydvestsiden av øya Tomma utenfor Helgelandskysten, der den 922 meter høye Tomskjevelen ruver som en grønnkledd kjegle over topasfarget vann. Det ga Cicilie Løkås og mannen Andreas Lie ideen om at de kunne få sin egen husbåt, og leie den ut når de selv ikke brukte den. Lille Havhus ble født i 2018. Båten er 90 kvm stor med en 25 kvm stor hytte med kjøkkenkrok, dobbeltseng og utejacuzzi. Året etter investerte de i en større luksusversjon. Store Havhus er 204 kvm med 75 kvm hytte med plass til 12 personer. Den åpne løsningen med stue og kjøkken er sentrert rundt et stort kjøkkenbord, det er heldekkende panoramavindu mot uteplassen, hvor det er benkeplass og jacuzzi dimensjonert for en storfamilie eller en vennegjeng. Og ved båtrekka ligger en 10 fots jolle og venter på å bli tatt med ut på fiske i farvann berømt for å by på storkveita. Vel hjemme er det bare å smørsteke fisken i panna, trylle fram noen rotgrønnsaker, en god flaske vin, og dekke på ute ved jacuzzien.

Vanncampen på Preikestolen BaseCamp, Jørpeland

Heng med!

En 15 minutters padletur fra Preikestolen Basecamp venter et lite bryggeanlegg med rorbu, takoverheng, bord med benker og en bålpanne. Oppe i skogen, ute av syne, ligger en utedo. Her er det ikke et menneske, og stillheten blir bare brutt av årene som plasker i vannet. For et sted! Kanoene fortøyes ved bryggekanten, og gjør klar camp. Det er fort gjort; under taket er det ferdige oppheng for hengekøyene, og om man har glemt noe er det hengekøyer, tau og liggeunderlag i bokser i rorbua. Der står også bagasjen, og to matbokser vi har bestilt – middag til i kveld, og frokost som uansett er inkludert i leien. Ellers er boksene godt utstyrt; her er stekepanne, kaffekjele, kokekar, tallerkener, bestikk og alt man trenger til å lage mat på bål. I fjellheimen bak oss ligger Preikestolen; på andre siden av vannet kan vi skimte Preikestolen BaseCamp, ellers er vi så langt unna lysforurensing at det eneste som synes på himmelen er et mylder av skinnende stjerner. Timene går fort når man har bålpanne, kaffekos og en lysende stjernehimmel.

Cabin Campers, Oslo

Hytte på hjul

Innredet med trepanel på veggene, kjøkkenbenk og blomsterkasser er Cabin Campers som norske hytter på hjul. Det spesielle bilkonseptet begynte som en god ide på kjøkkenbenken i 2017. Fire venner fra Oslo og Stavanger snakket om hvordan de hadde lyst til å bruke ferien. Samtidig var det å bygge sin egen campervan svært populært ute i verden, en trend som ikke var kommet til Norge ennå. Vennene begynte med å kjøpe to Volkswagen Crafter varebiler, så på youtubevideoer og hentet inspirasjon fra sosiale medier. De tilpasset sponvegger, laget benker og hengte opp gardiner. Kjell og Birk var født. Siden har de fått følge av en hel familie avkom. Men det er stødige Kjell som tar oss med for å oppdage Vestlandet på lykke og fromme. Bak i bilen er det kjøkkenbenk med gassbluss, skuffer med kjøkkenutstyr, skap til klær og sofa med bord som kan forvandles til en stor dobbeltseng om kvelden. Veggene er foret med trepanel, og bakluka kan åpnes som en stuedør. Det er sommerferie, sola skinner, og foran oss ligger to blanke uker uten timeplan. Alt oppsummert: Ferie med frihet!

Radiobua Mini Suite, Flørli

Norges minste hytte

Radiobua Mini Suite i Flørli er verdens beste eksempel på at man ikke trenger stor plass for å ha det bra. Vaglende på en liten fjellknaus 20 meter over Lysefjorden, med utsikt mot den historiske kraftbygda Flørli, ligger en liten, rød og hvitmalt hytte. Radiobua er ikke større enn at det er plass til én stor dobbeltseng, mens en vannkoker har fått plass på ei hylle. Et stort panoramavindu rammet inn av florlette lingardiner vender ut mot vannet. Ute er det platting med stoler og bord, og fem påmalte steiner viser veien til «beach». Det har krevd litt innsats å komme hit; Flørli har verken vei eller biler, og eneste ankomst er med ferja.

Da det åpnet i 1918 var Flørli en av de første vannkraftverkene i Norge, og en imponerende ingeniørbragd. Siden kraftverket stengte helt i 1999 har stedet forfalt, inntil nederlenderen Hessel Haker kom. I møte med de berømte 4444 trappetrinnene, husene der malingen flasset av og den hvite kraftstasjonen i jugendstil, var han solgt. I 2015 flyttet Hessel til Flørli på fulltid. Her har han pusset opp skolen på kaia, flere leiligheter, ingeniørmessa og deler av kraftverket – og den lille radiobua, Norges minste hytte.

WonderINN, Rælingen

I et speil, i en gåte

Ved kanten av Nord-Europas største innlandsdelta ligger en elegant speilhytte, som på magisk vis reflekterer omgivelsene fra «Norges Amazonas». Den går nærmest i ett med naturen: Tre av fire vegger på den rektangulære boksen er reflekterer omgivelsene, og det største speilbildet er det Nordre Øyeren naturreservat som okkuperer. Men hva skjuler seg bak speilbildet? Nøkkelen til hytta ligger i en liten boks vi har fått kode til på mail. Overraskende mye har fått plass på 20 kvadratmeter, her er både kjøkkenkrok, spiseplass for to, stor dobbeltseng og regndusj. Stilfullt er det også; lys eik, kombinert med sorte detaljer. På en solterrasse som strekker seg utover skråningen ligger det varme boblebadet svært innbydende omkranset av romantiske lyslenker. Og med to glass rosé er vi klare for å pleie både kropp og sjel, mens månen lyser opp deltaet fremfor oss. Bålpanna knitrer i bakgrunnen. Kveldsmørket gjør det nå mulig å se inn i vårt lille glasshus. Hva som skjuler seg bak speilet er ikke lenger en gåte, men det er fortsatt veldig tiltrekkende.

110 unike overnattinger i Norge

Trenden er tydelig: Når vi er på reise, vil vi gjerne bo på steder utenom det vanlige. Denne boka er full av gode ideer til en romantisk helgetur med kjæresten, annerledes vennehelg eller familieferie i sommer.

110 unike overnattinger i Norge handler likevel om mye mer enn spektakulære overnattingssteder. Redaktør og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland og redaksjonen i Vagabond Reiselyst byr i denne boka også på møter med dem som har ofret både krefter og penger på å skape sitt eget eventyrsted, slik at andre kan ta del i drømmen. Her er vågalt design og nyskapende arkitektur; historiske minner og nærhet til natur. Et rom for natta en opplevelse for livet.