Foto: Fredrik Arff

Tore Rem om Olav V

Kjære lesere

Da folket like etter tusenårsskiftet fikk i oppgave å kåre det 20. århundrets mest populære nordmann, ble kong Olav V den soleklare vinneren. De siste årene som monark var han blitt hele landets bestefar, foruten noe nær en helgen. Han var elsket av alle, så godt som.

Ikke minst framsto kong Olav som folkelig og nær. Hvem har ikke fått med seg bildet av kongen på trikken under oljekrisa i 1973, selve symbolet på hvem han var og hvordan han oppførte seg?

Når jeg nå kan presentere det første bindet i den store biografien om kong Olav, Olav V: Den fremmede - 1903-1940, er det en annen og fjernere skikkelse som trer fram. Mest fordi jeg tar for meg en Olav vi har visst mindre om og som ligger lenger tilbake i tid, og fordi jeg har hatt tilgang til et enormt nytt kildemateriale. Det handler om en i utgangspunktet lite norsk gutt, barn av innvandrerforeldre, om en fremmed og utlending som skulle formes til å bli norsk konge. Her vil leseren møte en usikker og famlende ungdom, en dyslektiker som strevde med lesing og skriving, men også en robust idrettsungdom som markerte seg både i vinter- og sommeridrett.

Han var en fremmed, men han skulle gjøres norsk. Det er noe av det som skjer i denne boka, som tar for seg kronprins Olavs liv fra fødselen og fram til utbruddet av den andre verdenskrigen. Her er hans barndom og skolegang, her er studenten ved Krigsskolen og ved Oxford-universitetet. 25 år gammel gifter han seg med svenske prinsesse Märtha, hans livs kjærlighet. I årene som følger skaper de nasjonens førstehjem, Skaugum, og jobber for å skape mening av rollene de er blitt tildelt. Og så, utover på 1930-tallet, er det som om historien begynner å rulle, mot det som etter hvert fortoner seg som uunngåelig, mot verdenskrigen. Også her ønsker kronprinsen å spille en rolle.

Fortellingene i denne boka er mange. Jeg håper de vil besnære og kanskje også overraske. Og jeg er temmelig sikker på at kronprins Olav vil framstå som en fremmed, men en som det nå går an å bli kjent med og forstå bedre. Bare slik vil vi også være i stand til å skjønne hvem han til sist ble, og hvordan. Og så håper jeg at dere vil sette pris på bokas ualminnelig rike billedstoff. Mye er av det ukjente slaget, fremmed.

God lesning!

Tore Rem, september 2020

 

Olav V: Den fremmede - 1903-1940

Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Denne boken omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Den går tett på både den nølende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen. Videre tar den for seg kronprinsens studietid i Oxford og det militære, og hvordan han går inn i sin offentlige gjerning, gifter seg med kronprinsesse Märtha, stifter familie og opplever opptakten til en ny verdenskrig.

Her er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli Århundrets nordmann.


Flere bøker av Tore Rem

 1. Født til frihet
  Født til frihet
  Tilbudspris 392,- Ordinær pris 449,-
 2. Sin egen herre
  Sin egen herre
  Tilbudspris 435,- Ordinær pris 499,-
 3. Knut Hamsun
  Knut Hamsun
  229,-
 4. Sin egen herre
  Sin egen herre
  199,-

Tore Rem

Tore Rem (f. 1967) er forfatter av en rekke sakprosabøker, og er særlig kjent for sin kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe, og for sin bok om Knut Hamsuns møte med Hitler. Første bind av Bjørneboe-biografien, Sin egen herre, tar for seg årene 1920-59 og kom ut i 2009. Året etter fulgte Født til frihet, som omhandler perioden 1959-76. Knut Hamsun. Reisen til Hitler kom i 2014. For denne vant Rem Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne. Boka er solgt til en rekke land, og er også oversatt til dansk og svensk. Olav V: Den fremmede - 1903-1940 er den første av tre bøker om Kong Olav.