Skremmende aktuelt

Menneskers frykt og fascinasjon for virus og pandemier har dannet grunnlag for alt fra klassiske, dystopiske verk, via moderne romaner og ungdomslitteratur, til faktabøker (både seriøse og ganske useriøse) og brettspill. Her er en rekke titler som på hver sin måte har blitt aktuelle på nytt den siste tiden.


The eyes of darkness

Dean Koontz

The eyes of darkness, opprinnelig utgitt i 1981, har nærmest profetiske likheter med dagens situasjon.

Dean Koontz' thriller handler om et kinesisk militærlaberatoium som produserer et nytt virus som potensielt kan brukes som et biologisk våpen i en krigssituasjon. Laberatoriet er ironisk nok lokalisert i Wuhan i Kina - og det fiktive viruset kalles Wuhan-400.

Engelsk utgave.


I smittens tid: Rapport fra pandemiens frontlinje

Paolo Giordano

«Denne vesle boken har nok kraft i seg til å forandre tankesettet vårt.» – Dagens Næringsliv. Terningkast 5 i VG.

Den italienske forfatteren Paolo Giordano har en doktorgrad i fysikk. Da viruset rammet hans hjemland tok han i bruk matematikk for å vise oss hvor sammenfiltret vår verden er, og hvor avhengig vi er av hverandre. Vi er et fellesskap mer enn noensinne.

I smittens tid er et sterkt og personlig vitnesbyrd om en krisetid. Og et overbevisende kamprop for en ny global solidaritet i kjølvannet av pandemien.


Krigen mot bakteriene

Erik Martiniussen

«Denne boken om bakterier er en av årets beste!» – Aftenposten. Terningkast 6 i Dagbladet, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Journalist og forfatter Erik Martiniussen har skrevet en grundig og lettfattelig bok om vårt overforbruk av antibiotika, og om hvordan multiresistente bakterier utgjør en av vår tids største globale trusler. Men samtidig er boken en fascinerende utforskning av mulighetene vi har for å løse krisen.

Krigen mot bakteriene er populærvitenskapelig formidling på høyt internasjonalt nivå – og en bok som vil hjelpe oss å se løsninger på krisen vi står oppe i.


I tilfelle dommedag: Enkel beredskap for vanlige folk

Egil Aslak Aursand Hagerup

Den lettbeinte beredskapsboken alle husstander burde ha.

I fjor sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut en brosjyre til alle husstander i landet. Der fikk vi beskjed om å skaffe oss 20 ting som skal ligge parat i tilfelle en krise rammer.

Men hvordan oppbevarer du egentlig disse vanndunkene staten mener vi bør ha liggende? Og hvordan løser du toalettsituasjonen dersom vann og strøm forsvinner? Denne underholdende boken gir deg svaret og lærer deg hvordan du etablerer en enkel og god egenberedskap. Leser du den, vil en krisesituasjon kanskje ikke bli helt krise allikevel. Det kan til og med bli ganske koselig.


Pesten

Albert Camus

Albert Camus' klassiker fra 1947 når stadig nye lesere.

Den algeriske kystbyen Oran blir rammet av byllepest tidlig på 40-tallet. En død rotte med blod rundt snuten er det første illevarslende tegnet. Boken har utallige tolkningsmuligheter, og i dag kan den lett knyttes til mer dystopiske litterære tendenser og leses som et bilde på hvor uforberedt det moderne mennesket er på «naturens hevn», på katastrofene vi tror vi er beskyttet mot, og hva som skjer når nettopp et rasjonelt samfunn møter ulykker av episke dimensjoner.


Som pesten

Hanne-Vibeke Holst

Kritikerrost dansk roman fra 2019 med fornyet aktualitet.

Den danske legen Karoline Branner har knapt rukket å ankomme Genève og den nye jobben som koordinator i WHOs avdeling for pandemibekjempelse, før en ny og dødelig influensa bryter ut. Først i Danmark, og så sprer den seg gradvis kloden rundt.

Som pesten handler om hvordan vi reagerer dersom et dødelig virus truer med å utrydde millioner. Treffer vi de rette valgene? Og hva betyr det for hver og én av oss?


I morgen er alt mørkt

Sigbjørn Mostue

Prisbelønt ungdomsserie om et Norge rammet av en skrekkelig epidemi.

Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, og idet epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden gjenopprettes i hovedstaden Oslo. Bak en mur som ikke alle slipper gjennom.

Brages historie er den første av i alt tre bøker i serien.


Fordi overlevelse ikke er nok

Emily St. John Mandel

«Nydelig og fascinerende.» – Dagbladet (Terningkast 5)

I kjølvannet av en influensapandemi som har tatt livet av mesteparten av jordens befolkning reiser en gruppe mennesker rundt og fremfører Shakespeare-stykker – for å ta vare på noe av det som ga livet verdi før pandemien. Men så kommer de til St. Deborah by the Water, der de treffer på en voldelig profet som truer alle som vil flykte.

Fordi overlevelse ikke er nok er en original og poetisk endetidsroman om kunst, erindring og ærgjerrighet – og om nødvendigheten av mellommenneskelige forhold.


En beretning om blindhet (E-bok)

José Saramago

Nobelprisvinner Jose Saramagos mesterlige En beretning om blindhet er en historie om et uforklarlig utbrudd av blindhet som rammer nesten alle innbyggerne i en navnløs by, og det sosiale sammenbruddet som følger. For hva skjer når folk blir redde for å smittes, når myndighetene setter restriksjoner, når «de syke» isoleres, og alle til slutt raver blinde rundt som dyr på jakt etter neste måltid?

Dette er en usedvanlig rå, brutalt vakker og vond bok om menneskenes sårbarhet.

En beretning om blindhet er for tiden kun tilgjengelig som E-bok.


Pandemic

Kan du redde verden?

I brettspillet Pandemic har fire forskjellige pandemier brutt ut i verden. Spillerne får ulike roller og må samarbeide for å holde de dødelige sykdommene i sjakk, samtidig som de leter etter en kur for hver enkelt av dem. Tiden er i ferd med å renne ut, og menneskehetens skjebne ligger i deres hender!

For 2-4 spillere, fra 10 år.