Lene Dranges syv steg til solid familieøkonomi

I min nye bok Pengeplanen gir jeg deg oppskriften på hvordan du og partneren din kan få en bunnsolid familieøkonomi. Men før dere starter planleggingen er det helt avgjørende at dere lærer dere å snakke om penger. Få alle fakta på bordet! Hvem tjener hva? Hvilke verdier har dere? Hva vil dere oppnå? Først når dere har hatt denne samtalen er dere klare for å ta de syv stegene som skal til:

1 Slik får dere økonomisk sikkerhet
Det er tre essensielle ting dere må ha på plass for å kunne sove godt om natten uten økonomiske bekymringer. Vi snakker om bufferkonto, forsikringer, og at avtaler som samboerkontrakt på plass.

2 Bruk pengene riktig
Hvordan får dere mest mulig ut av pengene deres, og hvordan unngå å betale for mye? Budsjett, budsjett, budsjett! Og få kontroll over «lommetyvene». Ikke minst må dere lære dere å prute, og venne dere til å gjøre det hvert halvår!

3 Smart håndtering av boliglån og andre lånte penger
Skaff dere oversikt over ulike former for boliglån og finn ut hva som er best for dere. Hvordan får dere ned renten? Hva er egentlig forskjellen på nominell og effektiv rente? Hvordan skal dere organisere dere for å eie sammen, og hvordan gjør dere dette rettferdig? Og ikke minst: få kontroll på handlekontoer og kreditt.

4 Full kontroll på Skattemeldingen
Få slutt på restskatt, ikke tull med «Mitt skattekort» og bli kvitt fradragsangst! Skattemeldingen er ikke skummel, og med kunnskap kan dere begge gjøre den til en fest for økonomien deres.

5 Hvordan komme gjennom en økonomisk krise?
Gode råd trenger ikke være dyre hvis en av dere mister jobben, blir permittert, eller dere får en annen økonomisk knekk. Det fins en oppskrift på hvordan man håndterer en krise.

6 Slik får du barn uten å bli ruinert
Hvorfor er 100% foreldrepenger bedre enn 80%? Hvordan sparer man egentlig til barna? Hvordan kan man stå imot det enorme kjøpepresset? Barn trenger ikke å bli en katastrofe for økonomien deres.

7 Hvordan skape økonomisk sikkerhet for fremtiden
Når dere mestrer det grunnleggende, er det på tide å lære hvordan man investerer i aksjer, hvordan man sparer i fond og ikke minst hvordan man sparer til pensjon, og bare blir rikere og rikere for hver dag som går! Økonomisk sikkerhet for fremtiden betyr også at dere må lage et solid testament.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til!

Lene Drange, desember 2020

Pengeplanen: Syv steg til en god familieøkonomi

Lene Drange har hjulpet utallige mennesker med å forbedre egen økonomi i TV-programmet Luksusfellen og på @snaponomi. Hun vet hva folk flest sliter med og hvor det er mye å hente.

Nå har hun selv blitt mamma, og opplevd nye økonomiske problemstillinger som følger med å ha ansvar for en familie. Derfor har hun laget en guide til de viktigste grepene du gjør for familieøkonomien, fra grunnleggende sikkerhet til investering i fond og aksjer.

Lene Drange

Lene Drange (f. 1991) er utdannet økonom og jobber som økonomisk rådgiver i TV-serien Luksusfellen og på Snap- og Instagramkontoen @snaponomi. Sammen med medforfatter Tore Løchstøer Hauge ble hun høsten 2020 nominert til Brageprisen for sin første bok: Snaponomi: Bli supergod på egen økonomi. Pengeplanen: Syv steg til en god familieøkonomi er deres andre bok.