Anbefalte romaner

En god roman er rene lykkepillen. Disse kritikerroste perlene gjør deg garantert gladere, de utfordrer deg – og gjør deg litt klokere.


Oktoberbarn

Linda Boström Knausgård

«Et enestående kunstnerisk nivå.» – VG (Terningkast 6)

Linda Boström Knausgård kaller selv Oktoberbarn en sorgroman. Vi følger henne når hun er innlagt på psykiatrisk klinikk og gjennomgår elektrosjokkbehandling, gjennom broker av erindringsarbeid - fra barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap til skilsmisse. Og hun tar et rasende oppgjør med psykiatrien. 

Det er sårt og nakent – og mørkt og vondt til tider – men samtidig skrevet i en så «lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren» i følge VG. Og boka tilbyr «livsmestring i praksis» i følge NRK.


Reisen til livsvannet

Bergsveinn Birgisson

Bergsvein Birgissons Nordisk Råds-nominerte roman handler om ettervirkningene for både land og folk, etter et heftig vulkanutbrudd på Island i 1784. En dansk representant for styresmakene blir sendt for å vurdere situasjonen og for å måle opp sagaøyen, men han skjønner fort at virkeligheten er litt mer komplisert enn hans måleutstyr antyder – særlig i nord, på Strandir, der det hellige livsvannet renner…

Dette er rett og slett en ordentlig god fortelling og en historisk skrøne fra han som av VG beskrives som en gudbenådet Islandsk skald.


Vi er fem

Matias Faldbakken

Vinner av Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris, samt nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Kjekke Tormod har alt – kone, to barn, villa og vovvov. Selveste kjernefamilien. Men Tormod, som har en litt utagerende fortid, har noe på gang på verkstedet i garasjen. Han blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen – og dermed utfordrer han krefter han ikke aner rekkevidden av. Frem dukker en lys levende leireklump som på mystisk vis skal få stor påvirkning på familien og det lille bygdesamfunnet.

Dette er en roman om de nære familierelasjoner – som får sin kraft via en herlig blanding av science fiction og eventyr. Og det er et fantastsk mannsportrett. Det er ikke et kjedelig avsnitt, det er morsomt, underfundig – rett og slett en fryd å lese. 


Hundeparken

Sofi Oksanen

Med Hundeparken er Nordisk Råds-vinner Sofi Oksanen tilbake i storform. 

Hun skriver umiskjennelig beskt og nådeløst, og ikke minst politisk, om kroppen som lukrativ handlesvare. Handlingen i Hundeparken foregår dels i dagens Finland, dels i Ukraina etter Sovjetunionens fall. Korrupsjonen i øst møter grådigheten i vest, og i skjæringspunktet står to kvinner som er like deler ofre og overlevere. Samtidig er romanen en dypt menneskelig fortelling om trofasthet og kjærlighet, om tapte barn og om løgnens kraft. Det hele fortalt i et språk som «med jevne mellomrom skinner av skjønnhet» i følge VG.


Hjemsøkelse

Jenny Erpenbeck

Ved bredden av en innsjø utenfor Berlin bygger en arkitekt på 1930-tallet et sommerhus til sin unge hustru. Vi følger historien til menneskene som skal bo her og landskapet de lever i. Huset står støtt gjennom alle omveltninger og skiftende eierskap – til det ikke lenger gjør det. Og på veien har vi blitt fortalt et stykke av Tysklands nyere historie.


Skabelon

Malin C.M. Rønning

«Noe helt for seg selv! [...] like deler eventyr og rå realisme.» – VG (Terningkast 5)

Malin C.M. Rønnings imponerende debutroman er en fortelling om en ung jentes merkverdige oppvekst sammen med syv søsken i et hus i skogen. Boken er skrevet i et knapt og usentimentalt språk, samtidig som fortellingen har en svermerisk, gotisk og mørkt romantisk kvalitet, der virkeligheten og det sannsynlige brått kan settes til side.