GRATIS frakt på alle varer ut oktober! Les mer her

Sabotør-skaper John S. Jamtli

– Utlært kan en være i grava

John S. Jamtli (39) tegnet i hemmelighet i skoletimene, men det tok lang tid før han ble fornøyd med egne tegneferdigheter. Nå er han aktuell med det tredje og frittstående albumet i den kritikerroste Sabotør-serien, I skyggen av Tirpitz.

Tekst: Henriette Gill.

Foto: Tor Linseth

– Hvis du holder interessen og fortsetter å øve, så tror jeg man kan finne ut ganske mye i livet. Det tok meg 30 år før jeg var fornøyd med tegneferdighetene mine, og jeg føler jeg kan bli bedre så lenge jeg lever, forteller han.

– Når startet interessen for krigshistorie?

– Jeg snakket jo endel med min bestefar om krigen da han var i live, men han fortalte bare bruddstykker, og vi lærte i ettertid at han satt inne med mer enn vi fikk vite. Men det som virkelig sendte meg inn i det historiske var en diskusjon med en kompis, hvor vi kom inn på Asbjørn Sunde og Osvaldgruppen. Jeg var overrasket over at vi ikke hadde hørt om dem på skolen. Samtalen vår endte med at kompisen min startet et klokkemerke (Radium Instruments), med en klokkemodell kalt "Sabotør", og jeg begynte arbeidet med den første Sabotør-tegneserien.

– Hva synes du er mest spennende med krigshistorie?

– Jeg blir fortsatt fasinert over hvor viktig Norge var i verdenssammenheng under krigen, og jeg føler det stadig dukker opp både mindre kjente historier, samt vinklinger på kjente historier, som jeg ikke har fått med meg. Jeg prøver stadig å få et fullstendig bilde inni hodet om hvordan krigsårene var. Og siden jeg er en veldig visuell fyr, så ser jeg det veldig klart jo mer research jeg gjør på det.

– Hvordan var skole og læring for deg?

– Helt pyton! Jeg slet med konsentrasjonsvansker, dysleksi og generelle problemer med autoriteter. Men jeg husker en gang vi skulle til biblioteket å låne bøker, noe jeg syntes hørtes gørr ut. Da jeg kom ut derfra hadde jeg med meg Akira, Ghost in the Shell og Valhall. For ikke lenge siden satt jeg side om side med Peter Madsen, skaper av Valhall, og signerte tegneserier så det holdt!

– Hva leser du selv?

– Jeg leser for det meste historiske bøker om krigen eller tegneserier. Akkurat nå ser jeg frem til å lese er Ultima Thule av Didrik Magnus-Andresen, som byr på ufo-er, mayaindianere og nazister. Og handlingen forløper seg på Svalbard på 1930-tallet, akkurat da min oldefar som jeg er oppkalt etter (Sigvart), jobbet i gruvene der.

– Hva håper du Sabotør-serien kan bidra til?

– Jeg får stadig tilbakemelding fra bibliotekarer og lærere om at Sabotør vekker både historisk- og sjangerinteresse hos de yngre. Det er selvfølgelig inspirerende, så jeg ønsker å fortsette å tilby lettlest historisk underholdning til folk flest. Jeg ser definitivt potensiale i å gjøre Sabotør til min Valhall.

Sabotør: I skyggen av Tirpitz

I 1942, på høyden av andre verdenskrig, seiler verdens største krigsskip nordover til Norge. Slagskipet Tirpitz, med sine følgeskip, utgjør en konstant trussel mot de allierte konvoiene som frakter materiell til Sovjets kamp mot tyskerne i øst.

Verken bombetokt eller spesialdesignede miniubåter biter på det hardt pansrede «beistet,» og spesialagent Torstein Raaby sendes nordover til Alta for å rapportere til britene om dets bevegelser. For å bygge opp en motstandsgruppe, rekrutterer Raaby kompisen Karl «Kalle» Rasmussen, som blir med i et arbeid som han vet kan koste ham livet.

I skyggen av Tirpitz er det tredje frittstående albumet i John S. Jamtlis kritikerroste og prisbelønte serie om norske sabotører under andre verdenskrig.

John S. Jamtli

John S. Jamtli (f. 1982) er fra Mo i Rana. Han er en norsk illustratør, serieskaper og konseptdesigner. Han har tidligere utgitt seriealbumene Annunaki og DASS. Jamtli fikk sitt gjennombrudd med Sabotør (2018), en tegneserieroman fra krigens dager, basert på om Osvaldgruppen og deres katt- og muslek med Gestapos verste agenter.