Skinnelangs

Erlend Garåsens tre anbefalte turer

Boka Skinnelangs gir deg inspirasjon til årets norgesferie, enten du vil ta pedalene fatt eller vandre i en nedlagt jernbanestrekning. Med 50 ulike turer langs historiske spor fra nord til sør, finner du nok en som passer for deg og familien. Jeg anbefaler spesielt tre ulike turer som du kan lese om under.

Erlend Garåsen, mars 2021

Foto: Tommy Næss

Dresinsykling på Numedalsbanen

Hva med å leie dresin av Veggli vertshus og sykle Numedalsbanen i sommer? Dresinsykling er en unik opplevelse og passer for hele familien.

Sykler du hele den 32 kilometer lange strekningen opp til Rødberg, passerer du hele 12 tunneler. Flere av de vakre jernbanestasjonene er gjort om til idylliske rasteplasser med benker. Overnatte gjør du selvsagt i de parkerte sovevognene utenfor Veggli vertshus.

Foto: Alexander Vestrum

Spektakulære Aurabanen

Ønsker du utsikt til fjell og høye fossefall, er nok Aurabanen utenfor Sunndalsøra noe for deg. Her kan du vandre i en nedlagt jernbanetrasé 800 meter over havet og se på rester etter taubaner og andre kulturminner underveis.

Aurabanen er kanskje den minst kjente jernbanestrekningen i Norge, men også en av de mest spektakulære. Like i nærheten finner du Eikesdalen og den kjente Mardalsfossen – Nord-Europas høyeste fossefall.

Foto: Alexander Vestrum

Sykkeltur på Treungenbanen

Mellom Åmli i Agder og Tveitsund i Telemark kan du sykle på en ny turvei som er lagt over Treungenbanens trasé. Sykkelveien er 35 kilometer lang og åpnet i 2019.

Du passerer vernede stasjonsbygninger, vakre steinhvelvbroer og spennende jettegryter du kan bade i. Når du kommer frem til Treungen stasjon, kan du besøke en spennende steinbutikk som holder til i det gamle vanntårnet. Her fikk damplokomotivene påfyll av vann før de returnerte til Arendal, Treungenbanens utgangsstasjon.

Foto: Alexander Vestrum

Skinnelangs

Turer langs historiske jernbanelinjer fra nord til sør

Turene du ikke hadde funnet selv.

Norgesferie til fots eller på sykkel for deg som liker å lære litt kulturhistorie samtidig som du holder deg i form: Her er tips til korte og lengre ruter i hele landet, med eller uten barn. Med vakre bilder og morsomme fakta tar togentusiast Erlend Garåsen oss med på reiser langs historiske jernbanelinjer.

Erlend kom på Norge Rundt i 2014 etter å ha gått hele Bergensbanen til fots. Han hadde da fulgt den 471 kilometer lange strekningen på nærliggende turveier, fordelt på 21 etapper. I dag har han gått nesten 5000 kilometer skinnelangs. Denne boka gir deg innsidetipsene til de aller beste rutene.

Erlend Garåsen

Erlend Garåsen arrangerer guidede turer, holder foredrag og driver bloggen skinnelangs.no. Erlend er 45 år, utdannet statsviter og jobber som senioringeniør på Universitetet i Oslo når han ikke er ute og går tur.